Az agresszív törpe hete

2024. augusztus 05. 21:55

Hazugságvizsgáló

2024. augusztus 05. 21:55
null
Bolgár György
Bolgár György
Népszava

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

„Azt állította Orbán Viktor (egy hete Tusnádfürdőn), hogy »megjelent az agresszív törpe, mint új embertípus«. Mint mondta, »Nyugaton már nem vágynak sem nagy eszményekre, sem közös, nagy, lelkesítő célokra (…) és ma ezért érezzük minden mozdulatban a nyugat-európaiakkal való beszélgetésekben a nagyság helyett a nagyképűséget. Bekövetkezett az a helyzet, amit ürességnek nevezhetünk, és a feleslegesség érzése, ami ezzel együtt jár, agresszivitást szül.«

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel szemben a tény az, hogy az utóbbi évek meghatározó nyugati politikusait nézve nem látni nyomát az agresszív törpéknek.

 Trump ugyan rendkívül agresszív, de nem törpe, Merkel asszony egyáltalán nem volt agresszív, és semmiképpen sem törpe, Macron sem nevezhető agresszívnak, legföljebb impulzívnak, ellenfele Le Pen pedig lehet ugyan agresszív, de biztos nem törpe.

Ha valakire érvényes lehet ez a definíció, az nem Nyugaton van. Vagy akár ott is lehetne, de agresszívan és provokatívan nem akar a Nyugathoz tartozni. Otthon érzi jól magát.

Azt is állította Orbán (ugyanott), hogy a nemzetállam nem a 19. században kifejlődött jelenség, ugyanis »a nemzetállamoknak van biblikus alapja, a teremtés rendjéhez tartozik, hiszen azt olvassuk az Írásban, hogy nemcsak a személyek, hanem a nemzetek is meg lesznek ítélve a végítéletkor«.

Ezzel szemben a tény az, hogy népekként lesznek megítélve – írja Máté Evangéliuma – és nem nemzetekként. Ezt a fogalmat akkoriban nem ismerték, de újkori prófétánk még ezt is jobban tudja.
Azt állította továbbá a miniszterelnök (szintén Tusványoson), hogy az úgynevezett magyar nagystratégia a konnektivitás, vagyis hogy »nem engedjük magunkat bezárni a most kialakuló két fél-világgazdaság egyikébe sem. Nem szállunk be a blokkosodásba« – közölte Orbán.

Ezzel szemben a tény az, hogy benne vagyunk, akár akarjuk, akár nem. 

Ha a nyugati világ úgy dönt, hogy nemcsak Oroszországgal, hanem Kínával is jelentősen korlátozza a gazdasági kapcsolatokat, akkor az Európai Unió (és a NATO) tagjaként Magyarország nem szegheti meg a közös szabályokat.

Lehet ezt kifogásolni, lehet ez ellen érvelni, de kiszállni belőle nem lehet, legföljebb a Senki Földje állomáson. Remélem, nem ez a »nagystratégia«.”

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2024. augusztus 09. 16:47
Nemsokára mész Lajos után. Ideje gyónni .....
Tegnap
2024. augusztus 07. 10:19
Hát, Bolgár elvtárs úr, (ahogy a nagymamám szólította a szomszédot, aki párttag volt) igen is, a nyugat a korcs buzik világa lett. Abba a fertőbe való maga is.
The Loner
2024. augusztus 07. 08:07 Szerkesztve
bulgár gyuri bá egy hazudós, vén, szőre hullató, kommunista f@szkalap.
Lajoss
2024. augusztus 07. 07:29
Szerintem tükörbe nézett a csüngőhasú,és beugrott neki azonnal az agresszív (potrohos) törpe…😉
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!