Áll a bál a Madách Gimnáziumban, megszólalt Orbán Balázs is

2024. augusztus 28. 15:52

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint az új szabályozás célja nem a technikaellenesség kinyilvánítása, hanem a gyermekek védelme, jó iskolai teljesítményük feltételeinek biztosítása.

2024. augusztus 28. 15:52

Nyitóképünk illusztráció: 123rf.com

Orbán Balázs is megszólalt a Madách Gimnázium ügyében, a miniszterelnök politikai igazgatója helytelennek tartja a nevelőtestület döntését. Mint köztudott, nemrég az iskola tantestülete az intézmény honlapján tájékoztatta a szülőket és a tanulókat arról, hogy a kormányrendelet ellenére nem fogják elvenni a digitális eszközöket a tanítás előtt a diákoktól. Azzal érveltek, hogy „életszerűtlen” lenne leadni a mobilokat tanítás előtt, mert bármelyik órán szükség lehet a telefonokra a tanuláshoz. Bár a gimnázium házirendje eddig is tartalmazta a mobiltelefonok iskolai használatát, a kép- és hangrögzítés korlátait, a tanárok arra kérik a diákokat, 

az órai magatartásukkal ne kockáztassák, hogy a mobiltelefonokat tanítás előtt elvegyék tőlük.

A Belügyminisztérium nem hallgatott sokáig, augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát. A tárca szerint „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

A tantestület erre reagálva azt közölte, megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal értesült arról, hogy az igazgatót felmentették, hiszen Mészáros Csaba 24 éven keresztül kiemelkedő eredményességgel vezette iskolát. A tanárok azt külön sérelmezik, hogy mindez a tanév megkezdése előtt három munkanappal, a legfontosabb feladatok megszervezése közepette történt. S azt állítják, a rendelet adta kereteken belül hoztak döntést a digitális eszközök iskolai használatáról, így 

a felmentés tényét, annak indoklását és módját elfogadhatatlannak tartják.

A miniszterelnök politikai igazgatója a Facebook-oldalán azt írta, „az új szabályozás célja nem valamiféle technikaellenesség kinyilvánítása, mint azt a szabályozás kritikusai gondolják, hanem éppen a gyermekek védelme, jó iskolai teljesítményük feltételeinek biztosítása”. Orbán Balázs szerint ugyanis mára világossá vált, hogy a kezdeti optimista várakozásokkal ellentétben nem az okoseszközök tanórai használatától javulnak a diákok digitális képességei. A politikai igazgató úgy véli, a modern technológia a mindennapi életünk része, amit természetesen tudni kell használni, ez azonban nem jelenti azt, hogy az okostelefonoknak helyük van a tanórákon, vagy hogy az ilyen jellegű alkalmazásuk a várt eredményeket hozza. 

Orbán Balázs azt állítja, ma már az okostelefonok gyermekekre, valamint az iskolai teljesítményükre gyakorolt hatásáról jóval többet tudunk, mint korábban, s tisztában vagyunk a hátrányokkal is. „Kutatások és tanulmányok bizonyítják, hogy 

a készülékek használata növeli a szorongást, fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát, s rontja az iskolai teljesítményt. 

Az órákon való telefonhasználatot tiltó magyar szabályozás nem tesz mást, mint levonja a kutatásokból származó következtetéseket, és tesz egy lépést a helyes irányba. Eközben a kritikusok sokszor maradi módon ragaszkodnak a tiltással kapcsolatos liberális dogmához” – fogalmaz. 
A politikai igazgató betette a kommentek közé Jonathan Haidtnek, a téma szakértőjének kutatási eredményeit, Alex Priou egyetemi docens alaposan megérvelt véleménycikkét, valamint Pöltl Ákos és Hal Melinda kutatásokkal alátámasztott állásfoglalását. „Mégiscsak az a cél, hogy felelősen tudjuk használni a technológiát, amivel rendelkezünk” – zárta a posztját.

Szerda este 7 órára volt madáchos diákok békés tüntetést szerveznek a gimnázium elé.
 

Összesen 212 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. szeptember 01. 08:11
Ez a hülye gyerek még több ellenséget szerez a fidesznyiknek. A valóságban az iskoláknak régóta megvan a lehetőségük arra hogy kizárják az oktatást zavaró kütyüket a tanórákról.Mivel a fidesznyik hülyék gyülekezete szándékosan bele másztak egy újabb kudarcba.
zabszem
2024. augusztus 31. 09:40
Amúgy az egyik legjobb döntése volt a kormánynak, hogy bevezette a mobilozás korlátozását az iskolákban... Egyértelmű, hogy az igazgató nem tartotta be a rendeletet. Mert a paragrafus egyértelműen csak a kivételekre vonatkozik, ők pedig nem rögzítették, hogy ki, mi okból, mit és milyen céllal, mennyi ideig használhat amúgy. A vicc az, hogy az igazgató pont a tanárok józan belátását és helyzetértékelésére alapozó paragrafust akarta kihasználni, ahelyett, hogy betartotta volna.... Ha már egy igazgató a kibújást keresi a dolgok megoldásában, akkor mi várható a diákoktól.
díszponty
2024. augusztus 29. 16:56
Már készül a megoldás a leadhatatlan mobilok tárgykörében, nem kell rinyálni. Kim Stanley Robinson fantáziadús, kiváló íráskészséggel megírt (ám erkölcsileg elborzasztó) sci-fi víziójában (hánynom kell, copyright by Alain Delon) feltalálták a tarkóba beépített mini mesterséges intelligenciát, a kvabust, mellyel a tulaj kommunikálni tud, ámde sajnálatos módon ezek a fránya kvabusok sokszor kizárják a tulaj idegrendszeréből magukat és mások kvabusával egyeztetnek a hátuk mögött a tulaj nélkül és már kész is van a Skynet a terminátorok őszinte örömére. A sci-fik, mindent elárulnak mire készül az emberiség, tessék kérem olvasgatni őket, én például a Ray Bradbury típusúakból merítettem útravalót. A mobil és mesterséges lószar óráján nehogy az legyen belőle (A mosoly), hogy a leköpdösésre kiállított szétvágott festmények egy darabját, Mona Lisa mosolyát tűzön vízen át menekíti egy ifjú, az szellemi érték, mert mit is menekítsen, az atomfelhőt mégsem tudja zsebre tenni.
catalina11
2024. augusztus 29. 16:08
jandorcatalina11 2024. augusztus 29. 12:59 Az newm Horthy miatt volt, hanem a régi K.u.K. mentalitás miatt." lévén Horthy Ferenc József szárnysegéde is, ebben semmi meglepő nincs..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!