A kereszt

2024. augusztus 22. 08:51

A kormány folytatni kívánja a magyarság történetéről szóló hazug legendáriumok hagyományát, ismét előrángatva a „mi vagyunk a kereszténység védőbástyája” hazug narratívát.

2024. augusztus 22. 08:51
null
Friss Róbert
Népszava

Nyitókép: Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

„Mutatja-e az összeomlás jeleit, nem a magyar társadalom, csak a magyar politikai rendszer? Ennek egyelőre nyoma sincs. A Pew Research amerikai közvélemény-kutató cég a napokban hozta nyilvánosságra a világ országait a lakosság vallásossága szempontjából vizsgáló kutatását. Eszerint Magyarország a világ legvallástalanabb országai közé tartozik: mindössze a felnőtt lakosság 14 százaléka mondta azt, hogy a vallásosság nagyon fontos szerepet játszik az életében, amivel a vizsgált 102 ország közül a 86. helyet érte el. 

Ugyancsak az utolsó ötödbe kerültünk aszerint, hogy hányan vannak, akik minden nap imádkoznak. Amúgy nem jutottunk rossz társaságba; nálunk is kevesebb gyakorló hívő van Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Észtországban, Svédországban, Finnországban, Japánban (ahol a világon a legkevesebb gyakorló hívő él). Mindez nem meglepő: a 2022-es hazai népszámlálás során a lakosság 40 százaléka nem kívánt nyilatkozni felekezeti hovatartozásáról, és 2011 óta jelentősen csökkent a nagy történelmi – katolikus, református – egyházak híveinek száma.

Ezt is ajánljuk a témában

Összességében pedig tíz év alatt felére csökkent az önmagukat vallásosoknak vallók száma. Az életkorral ráadásul csökken az ő számuk is; a fiatalok közül csak néhány százalék vallja magát gyakorló hívőnek, ami annak ismeretében különösen elgondolkodtató, hogy egyre több közoktatási intézmény került az elmúlt 14 évben az egyházak kezébe. Mindez csak azért érdekes, mert a Szabadság-szoborra biggyesztett kereszttel a kormány folytatni kívánja a magyarság történetéről szóló hazug legendáriumok hagyományát, ismét előrángatva a »mi vagyunk a kereszténység védőbástyája« hazug narratívát.

Simicskó szerint tehát a Szabadság-szobor új keresztjével mutatunk példát a hanyatló Nyugatnak. De azért van itt nem csekély anyagi érdek is. A Citadella felújítását ugyanis két NER-közeli cég végzi: a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és Garancsi István Market Építő Zrt.-je. A kereszt sorsa már akkor eldőlt, amikor egy csálé agyban ötletként megszületett.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2024. szeptember 03. 23:07
Na megint egy bolsi zsidó aki mindent is tud....
magyar-robert
2024. augusztus 24. 17:27
a zsidók sivalkodnak a kereszt ellen mert az nekik olyan mint a tömjénfüst az aljadékok ellen bezzeg ha hatágúra cserélnék azért lelkesednének. takrodjatok a macskos gyilkos népírtó hazátokba!
obi-wankenobi
2024. augusztus 24. 16:15 Szerkesztve
Robikám! Nem látod, hogy saját magad alatt vágod a fát? A globelvtársaid a nemzet államok megszüntetésén dolgoznak azért, hogy világ uralomra törhessenek. Egy "Rothadó pöcegödröt akarnak csinálni" (Idézet a Pusztító című filmből) azért, hogy neked meg nekünk többé beleszólásunk se lehessen az életünkbe. Ha ezt megértenéd, másképp gondolkodnál. Orbán Viktor, Jediként harcol a globalista birodalommal szemben. Sosem késő, hogy megértsd, ki mellett állsz. Javaslom, nézd meg ezeket a dokumentum filmeket. A link beillesztését számomra letiltották, azért Videán keress rá. Videa/ And Game feliratos Videa/ The war on democrasy feliratos Videa/ Star Wars kód Első rész Videa/ Star Wars kód Második rész Videa/ Star Wars kód Harmadik rész
Palatin
2024. augusztus 24. 13:17
Gusztustalan gyurcsányista-tiszaista heccelés a nemzeti identitás szimbólumai ellen, ahogy már megszoktuk. Ha ezek a rágcsálók meggyalázzák a keresztet, van büntetöjogi alapja a felelösségrevonásnak: "Nemzeti szimbólumok meggyalázása" címén. Biztosan lesz majd néhány barom, aki erre vetemedik. Ne legyünk elnézök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!