Szalai Zoltán az MCC Fesztről: Tavaly már 47 ezren látogattak ki, idén is hasonló nagyságrendre számítunk

2024. július 28. 20:17

„Az MCC élő, dinamikus közeg” – mondta el az Indexnek a kollégium főigazgatója.

2024. július 28. 20:17
null

Nyitókép: Földházi Árpád

Az eredeti koncepciónk az volt, hogy legyen egy fesztivál, ahol az MCC-s és az MCC iránt érdeklődő fiatalok találkozhatnak. Ez egy intellektuális seregszemle, ahol egész nap kerekasztal-beszélgetések, viták és előadások vannak, este pedig koncertek. Az első fesztiválunkon 13 ezer résztvevő volt, tavaly már 47 ezren látogattak ki, idén is hasonló nagyságrendre számítunk” – fogalmazott az Indexnek Szalai Zoltán az augusztus 1-4. között Esztergomban megvalósuló negyedik MCC-Feszt kapcsán.

A Mathias Corvinus Collegium főigazgatója elárulta, idén sem lesz hiány híres külföldi fellépőből: a Duna-parti városba érkezik többek között  Peter Frankopan, az Oxfordi Egyetem professzora, a Selyemutak könyvek szerzője, Chris Rufo, a Manhattan Institute vezető munkatársa, a harvardi plágiumbotrány kirobbantója, melybe az egykori rektor is belebukott, Kai Diekmann, a Bild volt főszerkesztője, Samir Saran, az Observer Research Foundation, India legbefolyásosabb think tankjének elnöke, Rudolf Adam, a német hírszerzés korábbi alelnöke, valamint Jing Long, a Shanghai Institutes for International Studies Európai Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese.

A hagyományokhoz híven politikusok – ellenzékiek és kormánypártiak, illetve külföldi vezetők – is képviseltetik magukat a pódiumbeszélgetéseken: Szijjártó Péter, Bóka János és Szalay-Bobrovniczky Kristóf is elfogadta a meghívást, míg az ellenzéki oldalról Komjáthi Imre, lemondott MSZP-társelnök vesz részt egy vitán. 

Sebastian Kurz volt osztrák kancellár is újra Esztergomba látogat.

Hernádi Zsoltot, a Mol vezetőjét Rónai Egon kérdezi majd. Médiavita is lesz a fesztiválon Dull Szabolcs, Hont András, Lentulai Krisztián és Kacsoh Dániel részvételével. A mesterséges intelligencia felhasználásának kiemelkedő kutatói is elfogadták a meghívást: Stefano da Empoli, az I-Com elnöke, valamint Brent Barron, a Canadian Institute for Advanced Research stratégiai és transzformációs igazgatója „Hype vs. Valóság: a mesterséges intelligencia mint a felzárkózás kulcsa?” felütéssel ül egy asztalhoz.

Az eseményen szó lesz a turizmus helyzetéről is: a „Megmutatni Magyarországot – a hazai turizmus kilátásai” című panelben Orbán Ráhel, Zsidai Zoltán Roy és Kovács Balázs fejti ki gondolatait.

A zenei felhozatal is sokrétű lesz, a teljesség igénye nélkül: Ákos, Majka, Halott Pénz, Irie Maffia, Neoton Família, Parno Graszt, Ivan & The Parazol, Margaret Island, T. Danny, ValMar.

A főigazgató reagált azokra a kritikákra is, miszerint az immár 28 éves kollégium egyfajta „Fidesz-káderképző” lenne.

Hamis megfogalmazás és kijelentés, hogy az MCC bármilyen szempontból káderképző lenne. Az elmúlt egy-két évben rengeteg ellenzéki újságíró járt itt, diákokat, oktatókat és vendégeket is kérdeztek. Ha valaki azt gondolja, hogy 18-20 éves fiataloknak elő lehet írni, hogyan gondolkodjanak, vagy csak egy véleményt hallgassanak meg, az még nem foglalkozott fiatalokkal és oktatással. Nem is szeretnénk ilyen előírásokat, a diákok visszajelzései sem azt mutatják, hogy így működnénk, ugyanakkor az MCC értékalapú közösség, hiszünk abban, hogy a magyarság fontos érték, ahogy a közösség és a valahova tartozás érzése is. Zsidó-keresztény gyökereink vannak, a kultúránk befolyásolja a mindennapjainkat, és ez a jövőnk szempontjából is fontos” – mondta Szalai, aki aláhúzta:  a közoktatás és a felsőoktatás fontos partnerük, „azt is szoktuk mondani, hogy az MCC ott kezdődik, ahol a köz- és felsőoktatás véget ér”. 

Emellett a tehetséggondozási elgondolás részét képezi az is, hogy  a hivatalos kurzusok mellett évente több mint harminc helyszínen több mint ezer rendezvényt, beszélgetést, konferenciát tartanak, amelyeket bárki látogathat, és hozzá is lehet szólni az eseményekhez.

„Az MCC élő, dinamikus közeg” – tette hozzá a főigazgató.

Az intézmény képzésein jelenleg 7600 diák vesz részt harminc központban, miközben a Kárpát-medencei hálózatépítés utolsó lépéseit teszik. Szeptemberben nyílik meg az MCC egri és szabadkai központja, 2025 őszére Komárom-Esztergom és Nógrád vármegyében is lesz az intézménynek centrumja. A teljes struktúra felállásával körülbelül tízezer diákja lehet az MCC-nek, egészen az általános iskolás korúaktól az egyetemistákig, zárul az Index cikke.

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. július 28. 20:59
Színvonalas programok érdeklődő emberek számára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!