Sulyok Tamás: A kegyelmezési jogkörben a bűnösség kérdését nem lehet felnyitni

2024. július 20. 21:31

A jogerős bírói ítéletek felülvizsgálatára kegyelmi jogkörben egyáltalán nincs lehetőség – fogalmazott.

2024. július 20. 21:31

Nyitókép: Sulyok Tamás Facebook-oldala

Sulyok Tamás köztársasági elnök első nagyinterjúját a TV2-nek adta, amelyben szó esett többek közt a Sándor-palotában töltött napokról, hivatalba lépéséről, a mostani politikai merényletkísérletekről, Magyarország soros elnökségéről és kedvenc időtöltéseiről. Sulyok Tamás elmondta, hogy nagyon szeret a Sándor-palotában dolgozni. „Ezek a történelmi falak minden nap szembesítenek a mi identitásunkkal, vagy azzal, ami bennünket magyarrá tesz, és ez egy külön öröm számomra” – fogalmazott. 

Mindennapok, szokásos rituálék

A köztársasági elnök kifejtette, hogy minden nap másféle tevékenységet kell folytatnia. „Amikor reggel beérkezem, akkor mindenképp bejövök a szobámba, áttekintem a sajtót, a híreket, áttekintek olyan kérdéseket, amivel aznap foglalkoznom kell, és aztán megindul a munka. És akkor csináljuk, természetesen a kollégáimmal is rendszeresen tárgyalok, mikor kivel, attól függ, hogy milyen fajta munkát kell végezni. És amikor itt vannak vendégek, akkor az ő fogadásukkal vagyunk elfoglalva. Ha nekem kell valahova menni, akkor pedig azzal vagyunk elfoglalva. Mindegyik nagyon szép feladat” – adott betekintést mindennapjaiba. 

Ebédidő a kollégákkal

Minden lehetőséget kihasználok, hogy a kollégáimmal beszélni tudjak. Egyrészt az információáramlás szempontjából is fontos, másrészt engem érdekelnek az emberek. 

Mindig is érdekeltek, és a kollégáim jó emberek, érdekelnek az ő hétköznapi problémáik is, hátha tudok rajta valamit segíteni, tudok nekik valami tanácsot adni, vagy épp ők tudnak nekem” 

– fogalmazott Sulyok Tamás. 

Első impulzusok, a hivatalba lépés napjai

„Az első naptól kellett tudjam, hogy mit hogy akarok csinálni, és folyamatosan fenn is kell tartani ezt az állapotot. 

Maga a felkérés váratlanul ért, utána a váratlanságot megpróbálja az ember kiküszöbölni” 

– mondta el Sulyok Tamás. Hozzátette, hogy azt sosem lehet kiküszöbölni. A személyét ért támadásokat betudta a választási kampánynak, amely egy „elég durva és hangvételében sem elegáns választási kampány” volt. „Ami személyemben megrendített, az az édesapámmal való nemtelen támadás volt. Ez ugyan árnyalta bennem az édesapámról kialakult képet, de egyáltalán nem változtatta meg” – mesélt őszintén a köztársasági elnök. 

Kegyelmezési jogkör

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a hivatalba lépése összefüggött bizonyos értelemben a kegyelmezési jogkörrel. „Ezt egy kiegészítő és kivételes jogkörnek tartom a köztársasági elnök oldaláról, 

semmiképpen nem olyannak, amelyben a bűnösség kérdését fel lehetne nyitni, mert az nekem szilárd meggyőződésem, hogy ezt a hatáskörömet az államhatalmi ágak elválasztásának elvével szoros összhangban kell értelmezni, és ez azt jelenti, hogy a jogerős bírói ítéletek felülvizsgálatára kegyelmi jogkörben egyáltalán nincs lehetőség” 

– öntött tiszta vizet a pohárba. Ezt mindenképpen fontosnak tartottam ezzel, hogy a magam részére ezt megfogalmazzam. 

Robert Fico, Donald Trump

El vagyok szörnyedve, mert látni azt, hogy az erőszak egyre nagyobb hatalomra tesz szert a világon, egyre jobban elterjedt, és látni, hogy konkrétan államfők, kormányfők ellen kísérelnek meg merényleteket, és itt sokszor csak a szerencsén múlik, hogy ezek a politikai vezetők nem halnak ebbe bele. Ez borzasztó dolog” – fogalmazott. „Én ezt annak a helyzetnek a részeként tudom értékelni, hogy egyre több helyen van háború, egyre több helyen van helyi háború és az emberek hozzászoknak a mindennapokban, hozzászoknak ahhoz, hogy emberek halnak meg, ehhez pedig nem lehet hozzászokni. Ez az emberi természettel ellentétes, hogy mi ehhez hozzászokjunk, és arra biztatok mindenkit, hogy véletlen se szokjunk hozzá soha, még akkor is, ha ez jön a hírekből minden nap” – folytatta a helyzetértékelést. 

Küzdenünk kell a legvégsőkig azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő, és személy szerint annak, hogy Trump elnök úr vagy Fico miniszterelnök úr felépülése szépen halad előre, ennek én nagyon örülök, és további jobbulást kívánok természetesen mindkettőjüknek” 

– tette hozzá.

Magyarország soros elnöksége

Az Európai Tanács soros elnöksége szerinte fókuszokat tud jelenteni, hogy bizonyos kérdésekre ráirányítja a figyelmet. Elmondta, hogy fontosnak tartja a versenyképességet, az illegális migrációt és a gazdaközpontú mezőgazdaságot.  

 

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­­k­e­­­l­d­ ­­a­­­ ­s­­z­e­­­x­­i­ ­p­­u­n­­­c­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
istvanpeter
2024. július 21. 10:53
Igen, a kegyelmezési eljárásban az elkövetett bűncselekmény és a bírói döntés egyáltalán nem jöhet szóba. Vagy is, az Elődjével kapcsolatos hisztériának semmiféle alapja sem volt, de az érintettek és mások is elkövették azt a súlyos stratégiai hibát, hogy foglalkoztak vele és maguk is hibának minősítették.
Patika
2024. július 21. 09:51
Ostoba fasz. Akkor mi a kegyeléem? Ártatlanokat a bírósági eljárás alól mentesítő döntés. (hogy kerülhetett egy ekkora barom, akkora székbe?)
gyzoltan-2
2024. július 21. 07:27
Sulyok Tamás! Elnök Úr! Egyszer valóban szembe kellene nézni a valósággal..! Például azzal, hogy az "antiszemitizmus" halálos bunkóját, az uralt média birtokában, a zsidóság virtuóz nagymesteri szinten alkalmazza, ellehetetlenítve minden emberi normalitást, kizárva még a kritikát is, mely a zsidóságot érintené... Ma szabad szólásszabadság van, szabad véleménynyilvánítás, csak ne érintse a domináns zsidóság valóságát, mert az menten kiváltja a nyilas, náci, fasiszta minősítést... Nagyszerűen működnek! -csak gratulálni lehet nekik..! Igazán mestermunka volt mindjárt az indulásnál megrendíteni Magyarország Köztársasági Elnökét, hogy a továbbiakban "ne szaladjon el vele a ló!"... Kimondhatjuk a nyilvánvalót, nem egészséges közállapotokról beszélhetünk... Az eredő; 1945..! -bár sokak szerint 1918-19.., avagy még korábbra tehető...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!