Öveket bekapcsolni: ezekben az országrészekben fogja ledózerolni a hidegfront a kánikulát!

2024. július 13. 22:02

Az erősebb zivatarcellákat viharos széllökések, jégeső és lokálisan intenzív csapadék kísérheti. A Dunántúl északnyugati felén, illetve a középső tájakon heves zivatarokra is van esély felhőszakadás kíséretében.

2024. július 13. 22:02

A nyitókép illusztráció. Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. hat vármegyére vasárnap éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: vasárnap az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és a hétvége mindkét napján kialakulhatnak helyenként zivatarok.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztattak: vasárnap éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok valamint vármegye területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést.

Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Erre az időszakra további hét – Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Tolna – vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint egy jelentősen gyengülő hidegfront hatására a Dunántúl északnyugati részén átmenetileg számottevően mérséklődhet a hőség, másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet.

Zivatarok is érkezhetnek

Szombaton előbb a Tisza vonalában és a Tiszántúlon alakulhatnak ki helyenként zivatarok, majd később, a délutáni óráktól a Dunántúlon is egyre több helyen lehet számítani rájuk nyugat, délnyugat felől. Utóbbiak akár rendszerbe is szerveződhetnek. Az esti, éjszakai órákban a zivatarok északkelet felé haladva egyre inkább az északi országrész felé húzódnak.

Vasárnap napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki

– írták. Felhívták a figyelmet arra, hogy az erősebb zivatarcellákat viharos széllökések, jégeső és lokálisan intenzív csapadék kísérheti. A Dunántúl északnyugati felén, illetve a középső tájakon heves zivatarokra is van esély felhőszakadás kíséretében.

Vasárnap is marad a kánikula

Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is – közölte a meteorológiai szolgálat.

Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2024. július 14. 16:45 Szerkesztve
Mese habbal, Bp-en tegnap este sem volt semmi és úgy néz ki, hogy ma sem lesz. Lehet, hogy nem véletlenül lettek pár éve kirúgva meteorológus. Visszavették, de úgy látszik, azóta sem képes egy nappal előre sem időjárást jelezni. Az időlépet szoktam nézni, de minek...
blondibarbi
2024. július 14. 02:51 Szerkesztve
"ezekben az országrészekben fogja ledózerolni a hidegfront a kánikulát!" Tehát sehol. Gratulálok ! "újságíró"...
Akitlosz
2024. július 13. 23:32
Hoppá, aki a címet adta megint totálisan hüle szokás szerint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!