Orbán nagyon nagy árat fog ezért fizetni

2024. július 10. 09:39

Orbán egy PR-akciót hajt végre. Interjú.

2024. július 10. 09:39
Szent-Iványi István
Jelen

Fotó: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Magyarország bő egy hete vette át az Európai Unió soros elnökségét, és azóta váratlan dolgok történtek. Egyrészt, rendkívüli gyorsasággal megalakult egy új EP-frakció Orbán Viktor kezdeményezésére, majd a magyar kormányfő úgynevezett békemisszióra indult Kijev, Moszkva és Peking érintésével. Vannak, akik szerint Orbán rendkívüli sikert ért el már bő egy hét alatt is, mások viszont úgy látják, hogy az, amit csinál, valójában ámokfutás. Önnek mi a véleménye?

Én e két véglet között látom az igazságot, tehát azt gondolom, hogy Orbán egy PR-akciót hajt végre, ami a saját maga szempontjából és a saját közönsége szempontjából is, meglehet, racionális, ugyanakkor nagyon nagy árat fog ezért fizetni, és összességében szerintem rosszul fog járni ezzel az aktivizmussal. Mert bár lehet mindezt sikerként láttatni, de végül is, mi tekinthető sikernek? Az persze a Fidesz számára biztosan előrelépés, hogy az EP-képviselői eddig a partvonalra szorultak, most pedig benne lesznek egy csoportban, még ha egy nagyon rossz presztízsű csoportban is, amelynek azért sok lapot nem fognak osztani az elkövetkező időszakban, de talán kapnak bizottsági helyeket, esetleg meg tudnak csípni egy-két raportőri pozíciót.

Csakhogy az igazság az, hogy ezt minden különösebb bűvészkedés nélkül is el lehetett volna érni, mert már hosszú ideje hívogatták Orbánékat az ID-frakcióba. Mert az, amit ő most nagy sikerként elkönyvelve létrehozott, valójában az újracsomagolt és átkeresztelt ID. A korábbiakhoz képest csak a Fidesz, a Vox és az ANO van benne új szereplőként. És ez a frakció ugyanúgy fog működni, ahogy az ID, ez rögtön kiderült az alakuló ülésen. A vezetője Jordan Bardella az RN, vagyis Marie Le Pen pártjából. A főtitkár, ami nagyon fontos pozíció, tehát ugyanaz a személy, aki eddig is az ID főtitkára volt. Egy belga képviselő például el is árulta a Politicónak, hogy erre az egészre azért volt szükség, mert Orbán nem akart az ID-be belépni. Mert hogyan is kezdődött a történet? Orbán fél éven keresztül arról beszélt, hogy be fog lépni a konzervatívok közé, a Meloni-féle ECR-be. Előbb azt mondta, hogy már be akar lépni a választások előtt, aztán azt, hogy csak a választások után tud. Aztán végül sehogy sem tudott, mert nem kellett. Ekkor jött a B-terv, vagyis az, hogy ő egy regionális csoportot gründol. Ebben lett volna az ANO, az osztrák FPÖ, be akarták csábítani Ficót és Morawieckit is, még Jansát is emlegették, vagyis ez egy afféle közép-európai frakció lett volna.

Ebben azért lett volna logika, nem?

Igen, és azt kell mondjam, hogy ezzel lényegesen jobban is járt volna, mert egy ilyen formáción nem lett volna ennyire élesen rajta a szélsőjobboldali stigma. De a PiS végül maradt, ahogy Fico is ott pedálozik, ahol felfüggesztették, a szocialistáknál. Ekkor jött a C-terv, de Orbánnak borzasztó nagy presztízsveszteség lett volna belépni az ID-ba, így aztán egy barbatrükkel átalakította azt. De itt már csak másodhegedűs lesz, Le Pen vezető szerepe ugyanis elvitathatatlan.

De mégiscsak összehozta az EP harmadik legnagyobb frakcióját.

Az igaz, hogy szám szerint a Patriótáké a harmadik legnagyobb frakció, de hát ez még akkor is csak a 12 százaléka a 720 fős parlamentnek. Tehát azért ne túlozzuk el ennek a jelentőségét. Ráadásul az ECR az ő 82 képviselőjükkel szemben 78 képviselővel rendelkezik, a liberálisok 76-An vannak, tehát a Patrióták ugyanabba a ligába tartoznak, nagyságrendileg sem nagyobb ez a csoport, mint a negyedik és az ötödik méretű frakció.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2024. július 11. 16:34
Melyik politikai merényletre gondolsz? Kirovéra, Kennedyére, Hammarsköldjére, melyikre?
Karsa Orlong
2024. július 11. 10:24
Egy ideális világban, a múltbéli nemzetellenes tevékenységéért ez a szarkupac már rég egy faágra akasztva ringatózna!
Hobby024
2024. július 11. 09:23
Még az a szerencse, hogy Pulaihoz hasonlóan egyetlen szakértése sem jött be ennek a volt SZDSZ-es hazaárulónak.
Akitlosz
2024. július 11. 00:50
Franciaország mögött másodhegedűsnek lenni nem presztizsveszteség (fulladjon meg, aki szerint a presztizs hosszú i) hanem siker. Egy olyan frakció, amelyben a Fidesz a legnagyobb párt csak kis országok, kis pártjaiból állna, csekély befolyással. "Le Pen vezető szerepe ugyanis elvitathatatlan." Ez nagyon jól és helyesen van így, nincsen ezzel semmi probléma. A francia párt adja a súlyt a frakciónak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!