A vezető elemző lerántotta a leplet az egyre gyurcsányosabb Magyar Péterről
Pindroch Tamás elmondta, hogy miért gyurcsányosodik a Tisza elnöke.
De akkor is, hajrá magyarok!
Nyitókép: Facebook
„A lecsó komoly dolog
A kitűnő kötcsei polgármester, a még mindig aktív állatorvos Feledy Gyula, jeles festőművész és nem mellesleg igazi kertész is. Mindegyik Feledyt nagyon lehet kedvelni, de mondjuk eper- és paradicsom szezonban a kertész Feledy a zsánerünk.
Igen, igen. Természetesen saját önző szempontjaink miatt.
- Na, de mi legyen ennyi paradicsomból és paprikából? - kezdődik minden alkalommal a vita a lecsóhívők és az alternatív vonalat képviselők között.
Mert ugye van választási lehetőség. Több, mint sokan gondolnák.
Ugye ott van mindjárt a francia ratatouille, amely Provence-ból származik. Fő összetevői a padlizsán, a cukkini, a paprika, a paradicsom, a hagyma és a fokhagyma, amelyek lassan, olívaolajban főnek össze. Gyakran fűszerezik bazsalikommal, kakukkfűvel és más mediterrán fűszerekkel.
A pisto a spanyolországi La Mancha régió étele, a ratatouille-hoz hasonlít inkább, de azt sokszor tálalják tojással, amelyet a tetejére sütnek, vagy akár chorizóval, a híres asztúriai kolbásszal is.
Az olasz peperonátát bazsalikommal és oregánóval ízesítik, a caponatába mazsolát, kapribogyót és olívabogyót is tesznek. A görögök briamijában krumpli is van, a törökök lecsóhoz hasonló reggeli ételét menemennek hívják, leginkább a mi tojásos lecsónkra hasonlít.
És persze ott van még az izraeli lecsó, a shakshuka, melybe paradicsomsűrítményt teszünk és amelybe természetesen kell egy kis keleties íz is, mondjuk római kömény, koriander, esetleg egy kevés fahéj, és persze a tetejére ráütünk pár tojás és így mehet a sütőbe a még vagy tíz percre.
A szerb ajvár és az erdélyi zakuszka már egy másik irányzat képviselője, amikor is az összetevőket sütik, grillezik, aztán pürésítik.
Ja, hogy aztán végül mit főztünk mi?
Most magyar lecsót.
Vagy ki tudja, mert ugye volt benne azért egy kis kolbász és virsli is, meg a nálunk elhagyhatatlan tojás.
De akkor is, hajrá magyarok!”