Mert ugye van választási lehetőség. Több, mint sokan gondolnák

2024. július 29. 09:09

De akkor is, hajrá magyarok!

2024. július 29. 09:09
null
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

Nyitókép: Facebook

„A lecsó komoly dolog

A kitűnő kötcsei polgármester, a még mindig aktív állatorvos Feledy Gyula, jeles festőművész és nem mellesleg igazi kertész is. Mindegyik Feledyt nagyon lehet kedvelni, de mondjuk eper- és paradicsom szezonban a kertész Feledy a zsánerünk.

Igen, igen. Természetesen saját önző szempontjaink miatt.

- Na, de mi legyen ennyi paradicsomból és paprikából? - kezdődik minden alkalommal a vita a lecsóhívők és az alternatív vonalat képviselők között.

Mert ugye van választási lehetőség. Több, mint sokan gondolnák.

Ugye ott van mindjárt a francia ratatouille, amely Provence-ból származik. Fő összetevői a padlizsán, a cukkini, a paprika, a paradicsom, a hagyma és a fokhagyma, amelyek lassan, olívaolajban főnek össze. Gyakran fűszerezik bazsalikommal, kakukkfűvel és más mediterrán fűszerekkel.

A pisto a spanyolországi La Mancha régió étele, a ratatouille-hoz hasonlít inkább, de azt sokszor tálalják tojással, amelyet a tetejére sütnek, vagy akár chorizóval, a híres asztúriai kolbásszal is.

Az olasz peperonátát bazsalikommal és oregánóval ízesítik, a caponatába mazsolát, kapribogyót és olívabogyót is tesznek. A görögök briamijában krumpli is van, a törökök lecsóhoz hasonló reggeli ételét menemennek hívják, leginkább a mi tojásos lecsónkra hasonlít.

És persze ott van még az izraeli lecsó, a shakshuka, melybe paradicsomsűrítményt teszünk és amelybe természetesen kell egy kis keleties íz is, mondjuk római kömény, koriander, esetleg egy kevés fahéj, és persze a tetejére ráütünk pár tojás és így mehet a sütőbe a még vagy tíz percre.

A szerb ajvár és az erdélyi zakuszka már egy másik irányzat képviselője, amikor is az összetevőket sütik, grillezik, aztán pürésítik.

Ja, hogy aztán végül mit főztünk mi?

Most magyar lecsót.

Vagy ki tudja, mert ugye volt benne azért egy kis kolbász és virsli is, meg a nálunk elhagyhatatlan tojás.

De akkor is, hajrá magyarok!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. július 30. 11:43
Helyes Feri! Megtaláltad önmagad! Hagyd a francba azt a fránya politikát! Nem való az neked. Főzzél lecsót és a világ is boldogabb lesz! Addig se jössz ki a konyhából.
2024. július 29. 18:54 Szerkesztve
Most már nem "kurvaország"? Hajrá magyarok? Belépett a Fideszbe? "Feri, légyszi ne lődd ki a szemem!" Hallgasd a dalod, neked írták!
Majdmegmondom
2024. július 29. 17:36
Nagyítóval néztem: nem orbánozott... Gondolom, ez most a sameszok dolga...
formaegy-2
2024. július 29. 15:24
Gyurcsány szenved! Milyen jó látni. Akkor evés után jöhet a pia, majd a tánc, de elmehet egy discoba is, hogy ne maradjon le a nyomorék utódjának szintjéről. Gyurcsány, Gyurcsány. Ritka olyan aljas emberrel lehet találkozni, mint te!, pedig vagytok páran. Bizony, bizony! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Csoda, hogy le tudtad írni a "hajrá magyarok" úgy, hogy nem tört el a kezed. Bízzunk M.P. új ripacs barátjában. Az erről híres. talán tesz róla. Legyen zene füleidnek a jobboldali köszönés!- az jobb lenne, ha tömjénként hatna rád. Hajrá Magyarország! Hajrá MAGYAROK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!