Meghalt a Szomszédok sztárja

2024. július 21. 17:57

A színész, operaénekes 93 éves volt.

2024. július 21. 17:57

Nyitókép: Operaház Facebook-oldala

Életének 93. évében elhunyt Csányi János – közölte a szomorú hírt az Operaház. Az 1931-ben Nagykörösön született tenor eredetileg autószerelőnek tanult, énekesi tanulmányait előbb a Postások Erkel Ferenc Zeneiskolájában, a mai Benczúr Házban, majd magánúton folytatta, többek közt Possert Emíliánál, aki Simándy József mestere is volt. 

Színészként, majd operaénekesként előbb Kaposváron, majd Pécsett mutatkozott be, a fővárosban először az Operettszínház szerződtette, majd 1969-tól lett csaknem negyedszázadon át volt a Magyar Állami Operaház társulati tagja, de vendégművészként egészen 2001-ig színpadra lépett. 

Széles repertoárján szerepelt a Porgy és Bess Crownja, a Siegfried címszerepe, a Jenůfa Števája vagy a Borisz Godunov Sujszkij hercege, miközben több mint száz filmben és sorozatban játszott emblematikus karakterszerepet: ő volt többek közt a címszereplő Oglu A Koppányi aga testamentumában, Katica úr az Egy óra múlva itt vagyok c. sorozatban és Góliát a Szomszédok c. teleregényben. A Magyar Arany Érdemkereszttel, Smetana és Bartók-Pásztory díjjal kitüntetett művész pályájáról 90. születésnapja alkalmából fia, Csányi László írt könyvet Csányi János élete címmel.

 

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­e­l­­­d­ ­­­a­­ ­s­z­e­­­x­­i­­­ ­p­­u­­­n­c­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
pintyoke-2
2024. július 22. 13:01
Pompás verőember volt a "Mami blú"-ban (Bán, Dörner, Gáspár).
syphax
2024. július 22. 08:42
A '60-as évek vége, a '70-es évek eleje táján az Operahát--talán báró Lukács Miklós főigazgatósága idején--sorozatban mutatta be Richard Wagner Niebelungrongjének, tetralógiájának zenedrámai "estéit"--éppen Lukács Miklós és Kóródi András dirigálása és Békés András rendezése mellett. Ekkor a Walkür-ben, meg a Siegfried ben az egyik szereposztásban Csányi János énekelte előbb Siegmund majd Siegfried szólamát--a másikban Turpinszky Béla). Sieglinde azt hiszem Kovács Eszter volt, Brünhilde meg talán Szőnyi Olga. Wotan akkor talán Faragó András volt....Felejthetetlen esték nemes élménye ez is.
Zsolt75
2024. július 21. 22:43
"A szomszédok sztárja" Ha szokásom lenne az átkozódás, az lenne a legújabb:" Írjon rólad megemlékezést a mandiner." Nyugodjék békében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!