Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megdöbbentő! Rejtélyes gumicukor miatt került kórházba 31 ember Budapesten

2024. július 01. 09:23

Az édesség miatt több kiskorú is öntudatlanul állapotba került.

2024. július 01. 09:23
Cannabis infused gummy bears, conceptual image

Nyitókép: Victor Habbick/AFP

Összesen 31 külföldi állampolgárt vittek be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű anyagot tartalmazó édességet fogyasztottak. A Blikket egy hozzátartozó kereste meg, aki a neve elhallgatása mellett mesélt a brutális tapasztalatairól.

A betegek egy belvárosi, Váci utcai kendershopból vásároltak gumicukrot, amelynek egy zacskója 15 ezer forintba kerül. Egy zacskó öt darab gumicukrot tartalmaz, és a terméken az is fel van tüntetve, hogy THCJD nevű anyagot tartalmaz.

Ez egy pszichoaktív kannabinoid, amely hasonló szerkezetű, mint a THC, de valószínűleg intenzívebb és hosszabban tartó hatású.

A Blikk információi szerint a betegek szörnyű állapotban, gyakorlatilag magatehetetlenül, félig kómában fekve kerültek a toxikológiára, és napokig ebben az állapotban maradtak. Egy jordániai házaspárt a fővárosban bérelt AirBnb-lakásukban találtak meg a földön, a saját ürülékükben fekve, miután napokra eltűntek. A pár már jobban van, de sokan még mindig kétségbeejtő állapotban vannak.

Se kép, se hang. Se beszélni, se mozogni nem tudnak. Olyanok, mintha kómában lennének, napok óta csak fekszenek” – mondta a lapunak egy hozzátartozó, aki úgy hallotta, hogy június 21-én, pénteken érkeztek az első ilyen betegek az osztályra.

Többüknél is találtak a gumicukorkából, egyiküknél pedig egy számla is volt, amely igazolta, hogy a Váci utcai üzletben vásárolták a bajt okozó terméket. 

A hozzátartozó elmondta, hogy egyelőre úgy tűnik, szeretteinek nem lesz maradandó károsodása, de még semmi biztosat nem tudnak.

A Blikk megkeresésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: „szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, mert az elmúlt napokban többen – köztük fiatalkorúak – kerültek kórházba, miután egy belvárosi CBD-shopban vásárolt gumicukor fogyasztása után rosszul lettek. A nyomozók az üzlet teljes gumicukorkészletét lefoglalták, és szakértői vizsgálatnak vetik alá.

„Valószínűleg egy szintetikus kannabinoidról van szó, amelyek nagyon veszélyesek, mert rendkívül kis mennyiségben hatásosak. Amíg az új anyagokat nem vizsgálják ki, nem állapítják meg pontosan, milyen adagban hatnak, addig túladagolást okozhatnak. Ezek tényleg nagyon veszélyesek, akár haláleseteket is okozhatnak” – mondta dr. Funk Sándor addiktológus a Blikknek.

A szakember szerint az ilyen szerek azért lehetnek a piacon, mert valószínűleg még nem kaptak hivatalos azonosítási kódot, így a hatóságok nem tudnak rájuk speciálisan figyelni.

Bár a Blikk informátora szerint egyelőre nem tudnak maradandó károsodásról, dr. Funk Sándor úgy véli, elképzelhető, hogy a betegek nem épülnek fel teljesen.

Ha egy szer ilyen súlyos, napokig tartó, kómához hasonló állapotot okoz, akkor sajnos előfordulhat maradandó károsodás is, attól függően, hogy az agy mely részére hatott a szer.

 Az idegsejtek pusztulása a kéregben demenciára hasonló tüneteket (feledékenység, elbutulás) okozhat, de akár vegetatív problémák is előfordulhatnak” – mondta a szakember.
 

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. július 03. 01:53 Szerkesztve
Már a hasis is hatásában 20x50x szer durvább a fűnél, komoly paranoid skizofréniához hasonló átmenetni de akár maradandó pszichózist okozhat, hát még ha méginkább kivonják a THC-t és valami félszintetikus szrt csinálnak belőle. Szerencsére eleve vegetarianus vagyok, így semmiféle gumicukrot nem fogok rágcsálni, mert zselatin van benne, azt pedig szarvasmarha alkatrészekből vonják ki. Városi legenda, hogy a könnyű drog mint fű= marihuana nem okozhat halált, pl epilepsziás fogyasztja, vagy csinál egy cukorkómát behipózik a felhasználó, mert leviszi a vércukrát, állítólag xanaxxal ki lehet jönni kisebb nagyobb halucinogén hatású drogok fogyasztásakor, de még LSD-nél is. Vietnamban például nagyon magas thc tartalmú volt a kender és amerikai katonák fogyasztották és sokuknál okozott skizoid jellegű pszichózist!
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­­z­­e­­x­­i­­ ­p­­u­­­n­c­i­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
zsolti123
2024. július 01. 19:19
Ha nem tartalmaz kábítószert vagy hasonlót, akkor ki ad érte 3000- Ft/ db.-t???? Sima gumicukorból 15 000-ért 10 kilót kapok. Miért kell hülyének nézni az embert? Nem sajnálom, aki olyan hülye, hogy ilyen "gumicukrot" eszi, az meg is érdemli.
zsolti123
2024. július 01. 19:19
A szakember szerint azért lehet ilyen szer a piacon, mert valószínűleg még nem kapott hivatalos azonosítási kódot, így a hatóságok ezekre nem is tudnak speciálisan figyelni. Ne b@*sza már meg! Lehet úgy forgalmazni, hogy azt se tudják micsoda? Meg most melyik az igaz? A bolt szerint nincs cucc a cuccukban :D, a cikk viszont úgy kezdődik, hogy még a zacskón is rajta van, hogy THCJB van benne ami feltételezhetően még a sima THC-nél is jobban üt... Ez mondjuk egy sima katasztrófa így, a NÉBIH és a többi tökvakaró intézmény mi a rákot művel? Hogy lehet olyan termék forgalmazására engedélyt kapni ami nem tisztázott összetevőket és hatóanyagokat tartalmaz? Akkor mi lehet még forgalomban és mekkora egy tömegkatasztrófának az esélye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!