Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyar kezdeményezésű határozatot fogadott el az ENSZ Közgyűlése – ráadásul a teljes tagság konszenzusával

2024. július 02. 12:32

Május 19-e mostantól a Fair Play világnapja.

2024. július 02. 12:32

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Az éjjeli órákban az ENSZ Közgyűlése a teljes tagság konszenzusával elfogadta azt a magyar kezdeményezésű határozatot, amely május 19-ét a Fair Play világnapjává nyilvánítja – jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggel. 

A mai nap egy hatalmas magyar sikerrel indult New Yorkban, ráadásul az olimpia évében!

– írta a tárcavezető. 

Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a hazánk által beterjesztett határozathoz végül 92 tagállam csatlakozott társszerzőként, tehát nem csupán 92 ENSZ-tagállam támogatta a magyarok kezdeményezését, de 92 ország tett szimbolikus vállalást is azzal, hogy a nevét adta a határozathoz, így jelezve teljes egyetértésüket a kezdeményezésünkkel.

A Magyarország által vezetett tárgyalások eredményeként olyan globális koalíciót sikerült összehozni, amely magába foglalja Kína, az Egyesült Államok, Németország, Dél-Korea, Indonézia, Argentína vagy az Egyesült Arab Emírségek támogatását – olvasható a bejegyzésben. 

Ezzel a 92 országgal a hátunk mögött sikerült a legnagyobb nemzetközi fórumon érvényt szereznünk annak a szemléletnek, amely 

megerősíti a sportszerűség szellemiségét és az általa képviselt értékeket, mint a szabályok betartása, az ellenfél tisztelete, valamint az erőszak és a dopping elleni fellépés

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

Mi még emlékszünk az olimpia béketeremtő, senki által nem vitatott szerepére, emlékszünk arra, hogy egymással hadban álló országok sportolói borulnak egymás nyakába a küzdőtéren vagy a pályán egy-egy mérkőzés után. Most szeretnénk, ha az egész világ emlékezne erre, ezért is hatalmas eredmény, hogy a Magyarország által vezetett tárgyalásoknak ilyen széles koalíciót sikerült összehoznia a kezdeményezésünk mögött” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Alig három héttel a XXXIII. nyári olimpiai játékok előtt, nem túlzás kijelenteni, hogy világszinten is ez a legnagyobb kiállás a sport függetlensége mellett és a világ újbóli blokkosodása ellen. Mindez pedig hozzánk, magyarokhoz kötődik. 

Az ENSZ Közgyűlésének július 1-jei döntése tehát világos: 

május 19-e mostantól a Fair Play világnapja 

– zárta bejegyzését Szijjártó Péter. 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:59
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­­­k­­­e­­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­s­z­e­­­x­­­i­­ ­­­p­­­u­n­­c­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
cccbasatu
2024. július 02. 14:31
Re:.Palatin GIGÁSZI HÜLYE ! De mondhatnám azt is hogy egy agyalágyult idióta akinek az olyanok hisznek mint te mert nektek korlátoltak a képességeitek.
cccbasatu
2024. július 02. 14:28
Kitörölhetik vele a seggüket,mert ennek gyakorlatilag semmi értelme sincs! Erről ennyit a magyar kezdeményezésről mert többre már nem telik Orbán bandájától!
kokrowatz-0
2024. július 02. 13:55
óriási siker, beleremegett a föld, a világ kifordult a sarkából, béke lett azonnal, jobban is élünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!