Lecsapott a NÉBIH a balatoni strandbüfékre, csak úgy repkedtek a bírságok

2024. július 25. 11:27

Eddig összesen 205 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

2024. július 25. 11:27
null

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

A strandbüfék és a street food árusító helyek nyári szezonális ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 3,3 millió forintos bírságot szabott ki 48 eljárásban, és 205 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben. A hatóság közleménye szerint vegyes eredménnyel zárult az 346 vendéglátó egységre kiterjedő országos ellenőrzés. 

A szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása körül is merültek fel problémák. 

Az esetek 11,5 százalékában tapasztalták a takarítás hiányosságait, és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2 százalékában problémát jelentett a készételek tárolása. 

Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, a fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát. 

A hatósági felügyelők több esetben (7 százalék) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomonkövetését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak. A Nébih augusztus 15-ig tartó ellenőrzés-sorozatának további részében fesztiválok és Balaton környéki vendéglátóhelyek vizsgálatára is sor kerül. Továbbá kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre, grillsajtokra, növényvédőszerekre, macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre és az élőállat-szállítmányokra – sorolták a közleményben.

(MTI)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­ ­­­s­z­­­e­­x­i­­­ ­­­p­u­­­n­c­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
katalaci
2024. július 26. 10:32 Szerkesztve
"Továbbá kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre, grillsajtokra, növényvédő szerekre, macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre és az élőállat-szállítmányokra – sorolták a közleményben." Az fontos, hogy a macskáknak a bolhairtó szerek rendben legyenek a lángos mellett. Én már átéltem egy pár ilyen "ellenőrzést". A pénztárgép órája nincs átállítva a nyári időszámításra, hol a tojásmosó helység, a földes árút ugyanott viszem be, a konyhába mint a húst?, A mosatlan tányéroknak külön átadó nyílás kell, hol a sapka a fejemről, ha van rajtam sapka, akkor az nem mindenhol takarja a hajamat és akkor még jöhet a tűzoltó, mikor járt le a poroltó? hol van a készülék használatáról szóló alkalmazottnak az oktatás jegyzőkönyve.... Ez legalább 100 000.- Mindig úgy jó, ahogy nincs.
Chekke-Faint
2024. július 26. 09:06
Nem lehetne naponta? Aztán majd javulna a helyzet...
cccbasatu
2024. július 26. 08:19
Érdekes az árakat nem vizsgálták lehetséges hogy ingyen ettek 4000 forintos bundás kenyeret panoráma körítéssel? Hány %-os is most az infláció? Napok óta a helyi boltban a mélyhűtők zöme üresen tátog nincs mirelit áru.Csak nem EU kaja embargó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!