Kiadták a legmagasabb fokú hőségriasztást – mutatjuk a részleteket

2024. július 08. 07:07

Az extrém erős UV-sugárzás miatt fokozottan figyeljünk a hőguta és napszúrás veszélyére.

2024. július 08. 07:07

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Tikkasztó hőséggel kell szembenéznünk a hét elején. Hétfőn az egész napos napsütést csak elszórtan kialakuló záporok és zivatarok zavarhatják meg. A hőség miatt harmadfokú hőségriasztás van érvényben, több vármegyére pedig első- vagy másodfokú figyelmeztetést adtak ki – írta meg a HungaroMet.

 A nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között alakul.

A záporok és zivatarok elszórtan, főleg a Duna vonalától keletre alakulhatnak ki, helyenként felhőszakadással. A HungaroMet veszélyjelzése alapján elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben Pest, Fejér, Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. Másodfokú, narancssárga riasztást adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékre. Az érintett területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

A hét közepére tovább fokozódik a hőség, és 

a hőmérséklet csúcsértéke már megközelítheti a 40 Celsius-fokot.

Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján elrendelte a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást az ország egész területére július 12-ig.

A hőség miatt melegfronti tünetek jelentkezhetnek, mint a migrén, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás és rosszullét. Az északi országrészben élők gyenge hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak. Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, ami alvászavart és álmatlanságot okozhat. Az extrém erős UV-sugárzás miatt a legmelegebb órákban, 10 és 16 óra között ne tartózkodjunk hosszabb ideig a szabadban, mert könnyen hőgutát vagy napszúrást kaphatunk.

***

 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. július 08. 11:56
Jó, hogy nálunk ma is kellemes 19 fok van...
2024. július 08. 07:16 Szerkesztve
Azért aug. 20.-ig érdemes volna eldönteni, hogy hőség vagy zivatar fenyeget. (mert lehet, hogy megint munkanélküliség lesz csak belőle)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!