Kánikula: 40 fokos hőség lesz a jövő héten, kiadták a piros figyelmeztetést

2024. július 07. 15:45

Egész héten nem számíthatunk enyhülésre.

2024. július 07. 15:45

Nyitókép: Pixabay

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki szerdára a HungaroMet Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére. A két vármegyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében hétfőre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.

Kedden további vármegyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet: erre a napra már Fejér és Pest vármegyére is másodfokú figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt. Az ország többi részén 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így azokon a részeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szerdára a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, mert a két vármegyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat.

Az ország többi részére Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével másodfokú figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt. A két észak-magyarországi vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

A következő héten fokozódik a hőség, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 fokot. 

Elszórtan egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat – derül ki a HungaroMet középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn többórás napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, estére azonban a felhők összeesnek és kiderül az ég. A Dunántúlon kevesebb felhőre és sok napsütésre számíthatunk, míg a Dunától keletre magasabbra törnek a gomolyok, és elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak. Az északi szél többnyire mérsékelt marad, helyenként élénk lökések is lehetnek, zivatarok esetén pedig erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A nappali hőmérséklet 30–37 fok között alakul, de északnyugaton 30 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet.

Kedden napos idő lesz gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet néhol élénk lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 14–23 fok között, a maximum 30–37 fok között várható.

Szerdán napos időre kell számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel, a csapadék esélye kicsi. Az északkeleti, majd a délkeleti szél helyenként megélénkül. Hajnalban 15–24 fok, délután 32–38 fok várható.

Csütörtökön sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, de egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz. A minimum-hőmérséklet 17–25 fok között, a csúcshőmérséklet 33–39 fok között alakul.

Pénteken napos idő lesz gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a keleti, majd déli szél. A hajnali 18–25 fokról 34–40 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton is napos időre kell készülni gomoly- és fátyolfelhőkkel, elszórtan záporral, zivatarral. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, de a Dunántúlon helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. Hajnalban 19–26 fok, délután 33–40 fok várható.

***

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. július 07. 18:23
jó lesz .. ingyen szauna
victory
2024. július 07. 18:21
Azt lehet tudni, hány ilyen hőhullám lesz még a nyáron? Csak, hogy van-e esélyem a túlélésre…
hernadvolgyi-2
2024. július 07. 16:41
"Ég a napmelegtől a kopár szík sarja, Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;" Ezt vártuk egész télen.
anegy_
2024. július 07. 16:08
Mandi! Le sem tagadhatjátok a sexykitty az informatikusotok qrvája. A cikk megjelenése után 3 perccel már bejelentkezett elsőként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!