Fegyverhez akar jutni? Az egész EU-ban Magyarországon a legnehezebb

2024. július 22. 14:45

A kérelmező alkalmasságát több körben vizsgálják, de a fegyvertartókra is sok szabály vonatkozik.

2024. július 22. 14:45

Nyitókép: Pixabay

 

Magyarországon a legszigorúbbak a fegyver megszerzésére és tartására vonatkozó jogszabályok az Európai Unió tagállamai közül – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Attila független igaz­ságügyi fegyverszakértő.

A lap cikkéből kiderül, az idevonatkozó, 2004-es törvény és kormányrendelet számos fegyvertartást lehetetlenné tevő okot határoz meg, például nem kaphat engedélyt a cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt álló vagy büntetett előéletű személy. A kérelmező alkalmasságát pedig több körben vizsgálják.

Az egyik kör például, hogy 

a háziorvosnak alkalmasnak kell találnia a kérelmezőt, akinek utána még pszichológiai vizsgálatra is el kell mennie valamelyik erre kijelölt szakpszichológushoz.

A fegyvertartási engedély megszerzéséhez továbbá nélkülözhetetlen a fegyverismereti vizsga is.

Nagy Attila hangsúlyozta:

ha valaki önvédelmi fegyvert szeretne, annak okát alaposan meg kell indokolni. Ilyen fegyverre abban az esetben szokták az engedélyt megadni, ha az igénylő életét vagy testi épségét érő támadás bizonyíthatóan csak tűzfegyverrel hárítható el.

A munkavégzés céljából fegyvert tartóknak negyedévente, az önvédelmi célból fegyvert tartóknak pedig minden évben december 15-ig be kell szerez­niük egy olyan igazolást, amely bizonyítja lövészeten, lőgyakorlaton való részvételüket, bár az nincs előírva, hogy ott pontosan milyen feladatokat kell elvégezniük.

Nagy Attila aláhúzta, hogy a gépjárművekhez hasonlóan a fegyvereket is el kell vinni műszaki vizsgára.

A szakértő szerint az internet sötét bugyraiból, vagyis a dark webről történő illegális fegyverbeszerzés nem jellemző Magyarországon. 

Ez annak köszönhető, hogy

jól működik a hazai elhárító- és figyelőrendszer, valamint komoly büntetéssel sújtják azokat, akiknél illegálisan tartott fegyvert találnak: 

akár kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.
 

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­­k­­­e­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­­­ ­­­p­­u­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
chief Bromden
2024. július 22. 20:20
A kiosztott AK géppityukból mennyi jött már át?
chief Bromden
2024. július 22. 17:00
A fegyverrel flangálóknak havonta kellene teljesíteni az elvárt szinteket. Nincs annál veszélyesebb, ha egy gyakorlatlan, bizonytalan forgolódik emberek között töltött fegyverrel.
Intel
2024. július 22. 16:51
Nyilvánvaló, hogy dittatúra van. De rövidesen jönnek az ukrán felszabadítók és akkor az összes együttműködőnek lesz fegyvere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!