Elmérgesedett a vita a Nemzeti Színház megsérült művészei körül

2024. július 10. 20:30

A Nemzeti Színház főigazgatója szerint mindkét balesetet szenvedett színész kapott kárpótlást – ők ezt máshogy látják.

2024. július 10. 20:30

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Mint ahogy arról tavaly a Mandiner is beszámolt, 2023 novemberében 

baleset miatt szakadt félbe a Rómeó és Júlia előadás a Nemzeti Színházban.

A mentősök Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót kórházba szállították. Az akkori információk arról szóltak, hogy a balesetet megelőzően Horváth Lajos Ottó egy kis erkélyen tartotta kolléganőjét, Szász Júliát. A színész ekkor szédült meg, majd mindketten átestek a korláton és négy méter magasból zuhantak a színpadra.

„Ezúton tájékoztatjuk nézőinket és a sajtó munkatársait, hogy a pénteki Rómeó és Júlia című előadásunk Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete miatt a második felvonás alatt félbeszakadt. A rövid időn belül kiérkezett mentősök a két művészt a helyszínen szakszerű ellátásban részesítették, majd kórházba szállították. A körülményekhez képest jól vannak. Kérjük a sajtó munkatársait, hogy nyugalmuk érdekében kérdéseikkel egyelőre ne keressék őket. A baleset körülményeinek vizsgálata folyamatban van. A két kiváló színművészünknek, kollégánknak mielőbbi gyógyulást kívánunk és várjuk vissza őket a színházba. A repertoárban elkerülhetetlenül bekövetkező változásokról folyamatosan tájékoztatjuk kedves nézőinket” – szólt akkor a színház közleménye.

Vidnyánszky Attila vezérigazgató akkor a sajnálatos baleset hatására lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról, 

ám Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el a lemondást. 

Mindeközben a Nemzeti Színház belső vizsgálatot indított a baleset körülményeinek kivizsgálására. Itt akár véget is érhetett volna a történet, de azóta újra és újra vitába szállnak az érintettek.

Ezt is ajánljuk a témában

Udvaros Dorottya idén adott interjút a Gulyás Márton-féle Partizánnak, amelyben Vidnyánszky szerint valótlan állításokkal bírálta a Nemzeti Színházat. Vidnyánszky Attila azt mondta: „Udvaros Dorottyának határozatlan idejű és élő szerződése volt a Nemzeti Színházzal, aminek hála senki sem szüntetett meg semmilyen szerződést”. Ellenben a szakma helyett inkább a politikát választotta, amit az igazgató már egy évtizede nézett végig szó nélkül.

Az a sugalmazás viszont, hogy vezetőként bármilyen retorziót alkalmaznék azért, ha valamelyik munkavállalóm mást gondol a világ fontos kérdéseiről, mint én – egyszerűen alaptalan” – jelentette ki Vidnyánszky Attila

Udvaros Dorottya ráadásul a tavaly novemberi balesetet is felemlegette, aminél a belső vizsgálat az igazgató szerint arra az eredményre jutott, hogy „nem lehet egyszemélyi felelőst találni”, sőt a színésznő odáig ment, hogy a megsérült színészek azóta sem kaptak pénzt. 

Ezt a Nemzeti Színház cáfolta: „Szász Júlia a 2023 novemberében bekövetkezett balesete óta táppénzes állományban van, ennek megfelelően fizetést nem kaphat, ugyanakkor folyamatos pénzügyi ellátásban részesül”.

Egyet nem is lehet találni, többet viszont igen. Elsősorban a darab rendezőjét és a színház igazgatóját, természetesen” – állította Udvaros Dorottya.

A színház szerint Szász Júliával és ügyvédjével 2024. március 14-én „történt egy személyes egyeztetés, amelyen az általa benyújtott kárigény jogosságát elismertük, a tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére”. A hivatalos álláspont szerint „a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett”.

De Szász Júlia után a héten Horváth Lajos Ottó is felmondott, miközben Facebook-posztjában 

felsorolta, hogy Vidnyánszky Attila állításaival szemben milyen juttatásokkal illették tavalyi balesete óta.

A közlemények alapján a Nemzeti Színház „két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített”, majd „egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium” – e három összeg közel kétmillió forintos nagyságrendet tesz ki, „emellett a kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a másfél millió forintot, valamint a fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára több százezres nagyságrendben”.

Ezt is ajánljuk a témában

Vidnyányszky Attila az ATV-ben szerepelve azt is elmondta, hogy „Szász Júlia másfél millió forintot három hónapja nem vesz fel. Ez a kártérítés előlege, amit egyébként Horváth Lajos Ottó felvett”. Hozzátette, hogy „mindkét színész 7,6 millió forintos kártérítési követeléssel állt elő, Horváth Lajos Ottó eddig 6,3 millió forintot vett fel, ebből 4 millió a kártérítés, a másik fele táppénz”.

A két színész ugyanakkor cáfolta, hogy ekkora összeget kaptak volna.

Horváth Lajos Ottó úgy fogalmazott: „Sajnálom, hogy a titoktartási megállapodásunk ellenére, idő előtt, olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnom kell”. Azt is hozzátette, hogy „nem először és nem egyszer teljesen fals és valótlan adatok jelentek meg a Nemzeti Színház igazgatójának részéről azon összegekről, amelyeket a baleset kapcsán állítólagosan kaptam, kaptunk.”

Vidnyánszky viszont azt mondja a színészekről, hogy „Nagyon tisztességesen kapnak pénzt, nem nélkülöznek és ott segítettünk, ahol csak tudtunk” – de véleménye szerint hatalmas nyomás nehezedik rájuk, és 

úgy látja, folyamatosak a támadások és a fogáskeresés a Nemzeti Színház és személye ellen.

Mint állítja, „el szeretnék pusztítani ezt az intézményt, ugyanazok az erők, akik 1965-ben felrobbantották”. Azt is hozzátette, hogy „ezek az erők 11 éve mást se csinálnak, mint fogást próbálnak keresni rajtunk és pellengérre állítani minket”

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. július 11. 13:58
Szupeszig! NANÁ! EGY ALFÖLDIVEL minden TÖKÉLETES lenne!
gyaloggos
2024. július 11. 13:56
kisbb56! DÓRI néni NEM a SOR ELEJÉN állt, amikor az észt osztották, és ezt folyamatosan igazolja is. EME nyilatkozataival is.
alkalmi09
2024. július 11. 09:43
Bagoly-29 Mi alapján állítod, hogy a két színész házaspár? Horváth Lajos Ottó felesége Ács Eszter.
bagoly-29
2024. július 11. 09:29
Udvarosék beálltak a sorba, kiegészülve a két udvari bohóccal (noÁr és Bodri gyuri alias Lengyel T), no meg a szédülős házaspárral, akik arra sem emlékeznek, hogy hogyan s miért zuhantak le, mikor keltek egybe s mennyi pénzt kaptak eddig a Nemzetitől meg a biztosítótól! Na menjen mind a francba, vagy a Katonába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!