Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Elképesztő szenzáció: magyar és japán kutatók új felfedezését ünneplik Nyugaton

2024. július 02. 10:43

Hatékonyabb gyógyszerek fejlesztését segíti a magyar HUN-REN és japán kutatók közös fejlesztése, melyet egy rangos szaklap is címlapjára tűzött.

2024. július 02. 10:43

A nyitókép illsuztráció. Fotó: TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Az új, jelátvitel-szelektív gyógyszerekről szól magyar és japán kutatók legújabb felfedezése, melyet a rangos Science Signaling tudományos folyóirat a címlaptémájának választott. A kutatók elsődleges célja ezzel a felfedezéssel, hogy

az ezekből készített újfajta mechanizmusú gyógyszerek célzottabban hassanak, ezzel pedig szélesebb körben is felhasználhatók legyenek.

A jelátvitel-szelektív gyógyszerek fejlesztése a gyógyszerkutatások fontos új iránya, mivel az ilyen hatóanyagok segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a receptorokról kiinduló számos jelátviteli útvonal közül csak a terápiás szempontból előnyösöket befolyásolják a gyógyszerek – hangsúlyozza a HUN-REN közleménye. Ez azt is jelenti, hogy a mellékhatások hátterében álló mechanizmusokra ezek a szerek egyáltalán nem, vagy a korábbiakhoz képest csak jóval kevésbé hatnak.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) kutatói, Tóth András, Szalai Bence és munkatársai kimutatták, hogy a receptor endocitózis folyamatának központi szabályozó szerepe van a jelátvitel-szelektív hatások kialakulásában, illetve annak térbeli és időbeli szerveződésében.

A fájdalomcsillapításban, valamint a cukorbetegség és a szívelégtelenség terápiájában használható szerek fejlesztésében

már biztató eredményeket értek el a kutatók a jelátvitel-szelektív molekulák alkalmazásával,

ám a széles körű gyógyászati felhasználáshoz elengedhetetlen annak megértése, hogy a jelátvitel-szelektív sejtélettani válaszok hogyan alakulnak ki.

***

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 02. 13:06 Szerkesztve
Hatékony gyógyszerre nagy szükségt lenne, mert ahol most tart a magyar egészségügy az katasztrófális időhúzásiokat jelent. Ma voltam a Mária utcai szájsebészeten, miután kettétört fogam alapjából kilóg az ideg és fáj is rendesen. Aludni enni ergo dolgozni így végképp nem lehet. Mit gondoltok mi lett a vége. Fádalom csillapítás vagy elimináció nélkül közölték, hogy (és most jól figyelj ! ) menjek vissza három és fél hét múlva azaz 3,5 hét múlva, mert addigra van szabad hely.Ha ennyit és így kell várni akkor minek vonnak TB-t egyáltalán, vagy mondjuk a várakozási időre? Csak tudnám mi fasaznak van betegjogi képviselő, ha ideget érő lüktetően kínzó fájdalommal egy hónapot kell várni, úgy hogy nem tudsz enni, nem bírsz eludni, a fájdalomtól a munkádra figyelni. Ja mondanom se kell, hogy táppénzes betegácsi meg nuku. (Nem mintha az kellene, mert szabin vagyok éppen) De azért arra kíváncsi lennék, hogy ebben a bkibaszott nagy egyenlősdiben orbáncot mikor fogadnák bolhacsípéssel.
Barna Kutya
2024. július 02. 12:18
Borítékolom, hogy ezt a találmányt is rosszra fogják használni. A rossz természetesen az átlag emberé, a jó a ( haszon ) a világ gazdagjait teszi még gazdagabbá. A tudósok pedig feltartják a kezüket: mi nem tehetünk róla, ha rosszra használják.
satrafa-2
2024. július 02. 12:05
Nagymértékben idegenkedem a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar termékeitől. Tőlem ez a két iparág akár éhen is halhat... Természetesen tudomásul veszem, hogy más embereknek szükségük van rájuk.
NoFace
2024. július 02. 11:46
Ami az irányt illeti, minden szép és jó. :) Vagy talán mégsem? Mi van, és lesz az emberek immunitásával? Meg tudunk egyáltalán élni majd néhány év múlva gyógyszerek nélkül? Vagy valami "avatar" szerű életmódra kell felkészülni, hermetikusan lezárt edényben, steril tápoldatban, csak szondákkal létesítve kapcsolatot a külvilággal, hogy egyáltalán életben maradjunk? Félek, hogy ez a "mindenre gyógyszert" is hasonló lesz mint a kemény drogfüggőség. Egy idő után már nem lehet meglenni nélküle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!