Ekkora bérnövekédésre számít az MNB jövőre

2024. július 28. 21:58

Mutatjuk a részleteket!

2024. július 28. 21:58
Account

Nyitókép: Getty Images

Bruttó 300 ezer forintos minimálbért javasolnak jövő évtől a szakszervezetek. A munkaadók szerint azonban ekkora emelésre kevés az esély, főleg a kkv-szektor sérülékenysége miatt. Lentner Csaba közgazdász az ATV Híradójának azt mondta, a magyar munkavállalók hatékonysága általánosságban elmarad az unió átlagától, szerinte részben ez az oka annak, hogy számos vállalat nem tud megfelelő béreket kitermelni – írja az ATV.hu.

A szakszervezetek tíz-tizenkét százalékos emelést akarnak, ezzel a minimálbér bruttó háromszázezer forintra, a garantált bérminimum bruttó háromszázhatvanezer forintra nőne.

A szakszervezeti szövetség elnöke szerint az európai uniós minimálbér irányelv is a jelentős emelést sürgeti. Erre javasoltak pár referenciaértéket is, ezek közül kettő ismert. A minimálbérnek el kell érnie az átlagbérnek az 50 százalékát, vagy a mediánbér 60 százalékát. A kétszázhatvanhatezer-nyolcszáz forintos minimálbér jelenleg a magyar átlagbér nagyjából negyven százaléka.

„Jövő évre a Magyar Nemzeti Bank kilenc százalék körüli átlagos bérnövekedést prognosztizál. Ennél is magasabb minimálbér-emelésre lenne szükség ahhoz, hogy alulról ez az érték közelítse az átlagbéreket, illetve annak az 50 százalékát”

– fogalmazott az ATV Híradónak Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

„Vannak olyan cégek, amik lényegesen többet is ki tudnak termelni, de a magyar kkv-k, főleg amelyek egy kicsit hátrányosabb helyzetű területeken, akár földrajzi, akár vállalkozási területeken működnek, nagyon ki vannak feszítve” – mondta Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

„Egy magyar munkaerőnek a hatékonysága az lényegesen alacsonyabb mint egy echte német munkaerőnek a hatékonysága, tehát jóval kisebb a magyar munkaerőállománynak a munkaerőpiaci intenzitása Magyarországon.

A munkafegyelemmel, hatékonysággal, a tanulással – tehát a munkafolyamatokhoz történő folyamatos képzésekkel – bizony a magyar munkaerő hadilábon áll” – tettehozzá Lentner Csaba közgazdász.  

Az ATV stábja megkérdezte a kormányt, mekkora minimálbér-, illetve garantált bérminimum emelést tart reálisnak. 

Válaszában a Nemzetgazdasági Minisztérium azt írta, a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a bérek növekedjenek, a minimálbér emeléséről ugyanakkor a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell egyezségre jutniuk.

 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
recipdoki
2024. július 29. 06:44 Szerkesztve
Mennyire kell kreténnek lenni a mandi szerkiknek ,hogy szokás szerint elsumákolják a többi részét ? Nagyon höhöö... közgáz alap nincs ingyenebéd ,vagyis ami bejön a réven ,elmegy a vámon höhöö..minden bérkiáramlása az infláció emelkedésével ,a forint devavlálásával jár kéz a kézben ,a nép többet fizet a pénztáraknál ,egyedül a maffiállam jár jól ,több adó ,ÁFA bevétel a 27% -helyett a büntető különadókkal 32 % höhöö Ezzel a szöveggel a dumaszínházban nagy sikered lenne. Nem tudják mi? Eddig is a lakosságra terhelték, ezután is arra fogják A héten sok minden kiderül a magyar gazdaságról A héten megjelenik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek. A KSH.....hahaa...az a FideSS pártszerv kifizetőhely, ahol kirúgták az osztályvezetőt ,lecserélték hithű FideSSkatonára mert egyszer megírta a GDP felcsükkenés igazságot😁
gebsi1
2024. július 29. 06:15
"Lentner Csaba közgazdász az ATV Híradójának azt mondta, a magyar munkavállalók hatékonysága általánosságban elmarad az unió átlagától, szerinte részben ez az oka annak, hogy számos vállalat nem tud megfelelő béreket kitermelni" Vajon miért kell ezt a baromságot, hazugságot hallgatni már évek óta? Minden eddigi kormány megígérte a megválasztása előtt, hogy majd ő aztán komoly béremelést csinál meg minden.........aztán amikor kormányra kerültek, akkor tényleg komoly béremelést hajtottak végre,.................de csak a saját bérüket illetően.
connorj
2024. július 29. 00:44
Ne jöjjön a minimálbér. Majd 2026-tól duplán. ui: Na jó. Futok.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
yasiko
2024. július 28. 23:17
a magyar munkavállalók hatékonysága általánosságban elmarad az unió átlagától :) Fogd rá a nyuszira :) a közgazdászaink hatékonysága meg a béka segge alatt van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!