Egy nap alatt két emberéletet követelt a Balaton – szakértőt kérdeztünk, így kerülhetők el a tragédiák

2024. július 12. 16:30

Ha megfogadjuk a vízimentők tanácsait, akkor nem árnyékolja majd be semmi probléma a kikapcsolódásunkat.

2024. július 12. 16:30

Nyitókép illusztráció. Fotó: Facebook

A tikkasztó hőség sokakat a vízpartra csal, de strandolás közben bizony nem árt az óvatosság. Alig 24 óra leforgása alatt két férfi is belefulladt a Balatonba.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata pénteken arról számolt be közösségi oldalán, hogy csütörtökről péntekre virradó éjjel egy fiatal férfi felkutatásában kellett segédkezniük. Mint írták, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság kérte a segítségüket, vízimentőik pedig Alfa mentőhajójukkal indultak az eltűnt keresésére. Az akció azonban nem járt sikerrel:  

a Császtai strand előtti mély vizes területen a 29 fokos, erősen hullámzó vízben találták meg végül a férfi holttestét.

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderült, hogy a keresés hajnali fél 6-ig tartott. A vízi baleseti ügyekben illetékes Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Távirati Iroda megkeresésére elmondta, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közigazgatási eljárásban vizsgálja a halálesetet.

Fonyódon majdnem egy órán át küzdöttek egy férfi életéért

A Sonline tájékoztatása szerint csütörtökön is meghalt egy férfi a Balatonban, aki egy zsúfolt fonyódi strandon sétált be a barátjával a vízbe, majd rosszul lett. A barátja vette észre percekkel később, hogy a férfi az 50 centis vízben fekszik. 

A jelenlévők rögtön riasztották a mentőket, akik helikopterrel érkeztek a partra, 

és háromnegyed órán keresztül próbálták az eszméletét veszett férfit újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. Megfeszített munkájuknak sokan szemtanúi voltak a strandon, köztük kisgyermekes családok – írta a Somogy Vármegyei Hírportál. 

A történtek után lapunk megkereste a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, akik egy sor tanáccsal láttak el bennünket, hogy miként lehet biztonságosan strandolni. 

Csak biztos úszástudással szabad deréknál mélyebb vízbe menni!

Aki nem tud úszni, vagy nem jól úszik, ne menjen deréknál mélyebb vízbe! A felfújható strandeszközök vagy egy szörfdeszka nem mentik meg veszélyhelyzetben a gyenge úszástudással rendelkezőket. Egy  apróság – egy kis gödör, egy kisebb izomgörcs – is elég ahhoz, hogy a strandoló pánikba essen, hiszen számára nem biztonságos a közeg. Nagyon gyakori oka a vízbefulladásnak, hogy valaki pánikba esik – hangsúlyozták. A gyengén úszókak pedig olyan javaslatot is megfogalmaztak, hogy viseljenek mentőmellényt vagy úszás segítő mellényt, ha megmártóznak a vízben.

Óvatosan az alkohollal!

A vízimentők hangsúlyozták,

 a tűző napon, a vízben felerősödik az alkohol hatása. 

Ne menjünk vízbe, ha már kicsit is érezzük magunkon az elfogyasztott ital hatását. Figyeljünk a környezetünkre is: ne engedjünk be olyan rokont, barátot a vízbe, csónakba, aki alkohol hatása alatt van. A vízbefulladásos esetek egy részénél kiderül, hogy túl sok alkoholt fogyasztott az illető – húzták alá.

Ezt is ajánljuk a témában

Tele hassal és felhevült testtel se menjünk a vízbe!

A mentők arra is felhívták a figyelmet, hogy egy kiadós reggeli vagy ebéd után érdemes legalább két órát várni, míg a vízbe megyünk. Sokan lesznek rosszul azért, mert tele hassal mennek be fürdeni – hangsúlyozták.

Továbbá felhevült testtel sem szabad csobbanni! Minden esetben be kell mosakodni: 

lemosni a felsőtestünket, karunkat, arcunkat, mielőtt bemegyünk a vízbe. 

Gyermeket semmiképp ne hagyjunk felügyelet nélkül!

Gyermeket nem szabad egyedül hagyni, még sekély vízben sem – szögezték le a vízimentők. Még akkor sem, ha van rajta valamilyen mentőeszköz. Mint fogalmaztak, jók a felfújható eszközök (karúszó, úszógumi), de még jobb, ha a gyermek súlyának, alkatának megfelelő mentőmellényt, úszást segítő mellényt adunk rájuk a strandoláshoz. 

Csak elővigyázatosággal ugráljunk!

Végül arra is kitértek, hogy a magyarországi élővizek nem átlátszóak, és a biztonságos vízbeugráshoz 

fontos tudni, hogy elég mély-e a víz, nincs-e a mederben olyan akadály, ami komoly sérülést okoz. 

Szinte minden évben történik végzetes vagy életre szóló bénulásos baleset amiatt, hogy sekély vízbe ugrik be valaki – emlékeztettek a vízimentők.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 12. 16:46
"Figyeljünk a környezetünkre is: ne engedjünk be olyan rokont, barátot a vízbe, csónakba, aki alkohol hatása alatt van." Mert az alkoholistákkal aztán lehet ám értelmesen beszélni! Amit a mondat végére tettem azt felkiáltójelnek hívják és a felszólító mondatok végére is kell(ene) tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!