Drámai eredmény: az európaiak fele korruptnak tartja Brüsszelt

2024. július 25. 14:02

A brüsszeli intézményekkel és bürokráciával szemben kifejezetten nagy az elégedetlenség.

2024. július 25. 14:02

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Európai Unió lakosságának 72 százaléka bízik az EU-ban, ugyanakkor a brüsszeli bürokráciával szemben nagy az elégedetlenség – hangzott el a Századvég Európa-projekt 2024-es felméréséről tartott kerekasztal-beszélgetésen csütörtökön Tusnádfürdőn. Demkó Attila, az MCC biztonságpolitikai szakértője úgy értékelt: nem önmagával az EU-val van a baj, az egy jó projekt, az a kérdés, milyen irányba megy tovább az unió. A bizalom megvan, és ennek meg is kellene maradnia – húzta alá.

Ugyanakkor, ha elmegy egy olyan társadalmi kísérlet irányába, mint Svédországban látható, akkor a jó projekt könnyen rosszá válhat – vélte. A magyar nemzet és az európai népek többsége pozitív állásponton van, az EU akkora érték, hogy mindenáron meg kell őrizni – összegzett. Ami az Európai Parlamentben történt, hogy kordonba zárták a Patrióták Európáért frakciót, rendkívül súlyos fejlemény, 18 millió ember véleményét nem vették figyelembe. 

Nincs olyan, hogy elsőrendű, mainstream vagy másodrendű európai

Amikor elmossák, rugalmasan kezelik a saját szabályaikat, az oda vezet, hogy senki nem fogja tiszteletben tartani ezeket – figyelmeztetett és feltette a kérdést, hogy milyen érzés lesz, ha egy következő jobboldali győzelem után a szocialista frakció nem kap majd pozíciókat. Akkor lenne csak nagy felháborodás – jegyezte meg. Kijelentette: 

nincs olyan, hogy elsőrendű, mainstream vagy másodrendű európai, ez rendkívül veszélyes az európai projektre nézve.

Faragó Csaba, a Századvég külkapcsolati vezetője kiemelte: az EU polgárai körében mindenhol kimagasló az európai projekt támogatása, ugyanakkor a brüsszeli intézményekkel és bürokráciával szemben kifejezetten nagy az elégedetlenség. A felmérés során a válaszadók 35 százaléka mondta, hogy az EU vezetése nem korrupt, 

míg 52 százalék korruptnak tartja a brüsszeli elitet.

Hortay Olivér, a Századvég kutatóintézeti igazgatója rámutatott, hogy érdemes markánsan külön választani az uniót mint projektet, és magát az unió intézményrendszerét.

Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli elit és intézményrendszer mennyire veszi figyelembe az egyes országok érdekét, a többség nemmel válaszolt. Szintén rendkívül elégedetlenek az emberek a gazdasági helyzet kezelésével – hangsúlyozta, megjegyezve: az Európai Bizottság sokat tett azért, hogy ez a negatív vélemény kialakuljon és azt táplálja. Mindent meg kell tenni a jövőben, hogy az Európai Bizottságot olyan irányba terelje, hogy az emberek elvárásaihoz közelítsen a működése – húzta alá.

(MTI)
   
 

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2024. július 26. 00:45
Bolond mandi.. Magyarország esetében megsem merték kérdezni őket, a mutató kiakadt😂😂….
falcatus-2
2024. július 25. 17:50
az egyik fele, a másik fele meg börtöntöltelékeknek secko/jedno
zsuzsa-963
2024. július 25. 17:31
nép szava Isten szava!
Lajoss
2024. július 25. 17:22
Századvég….😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!