Vesztettek a Kúrián Karácsonyék

2024. június 21. 13:20

Fontos bevételtől esik el a Főváros.

2024. június 21. 13:20
null

Nyitókép: az M0-ás déli szakasza. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem szedhet a Főváros behajtási díjat a kamionoktól – gyakorlatilag ezt mondta ki csütörtökön közzétett határozatában a Kúria, amely a Magyar Közlönyben is megjelent – szúrta ki a hvg.hu.

A portál emlékeztet, hogy a Fővárosi Kormányhivatal idén januárban vette észre, hogy törvényellenes a 2009-ben bevezetett és 2011-ben módosított fővárosi rendelet az útdíjfizetésről.

Bár a Fővárosi Önkormányzat jogszerűen korlátozhatja vagy tilthatja a behajtást, útdíjat nem szedhet.

A Fővárosi Közgyűlés ennek ellenére úgy döntött, nem törli el a rendeletet – emlékeztet a hvg.hu, felelevenítve, hogy Karácsony Gergely a kormánytól kérte, hogy a főváros szedhessen behajtási díjat.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy ha megsemmisítenék a rendeletet, az azt jelentené, hogy miközben a fővárosi forgalom enyhítésére épített M0-s körgyűrű minden szakasza fizetős, a Budapesten való áthajtás ingyenes lenne.

A Kúria önkormányzati tanácsa azonban a kormányhivatal álláspontját osztotta, kimondva, hogy 

az önkormányzatnak nincs törvényi felhatalmazása a behajtási hozzájárulás ellenében költségtérítés vagy regisztrációs díj megállapítására.

A legfőbb bírói fórum ezért a fővárosi rendelet érintett pontjait 2024. december 31-ével megsemmisítette. A döntés ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. június 22. 12:27
Úgysem tartják karban at utakat, akkor minek szednének útdíjat? Bár igaz, Draskovics drága sampont használ...
atti64
2024. június 21. 18:10
PATKÁNY KARÁCSONY ÉS A CSÖCSELÉKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chief Bromden
2024. június 21. 15:40
A rikkancs rákúriánt. Visszakövetelni kamatostól a jogtalanul beszedett útdíjakat.
ubulka57-2
2024. június 21. 14:50
Remélem, hogy december 31-ig lesz idő valamilyen normális tartalmú törvény elfogadására. Sajnos most Kiss Ambrusnak igaza van. A többi kocsira kivethető behajtási díjról is ideje lenne dönteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!