Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Szürreális élmény! Budapest új, „léleksimogató” rózsakertjében emlékezett meg a trianoni békediktátumról Karácsony Gergely

2024. június 04. 12:51

A baloldal szokásosan agyonhallgatja a nemzeti összetartozás emléknapját, a főpolgármester most mégis megszólalt – bár ne tette volna!

2024. június 04. 12:51

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

Trianon velünk él, kitörölhetetlenül, úgy kell emlékeznünk Trianon sorstraumájára, hogy kimondjuk az igazságot az igazságtalanságról, de nem menekülünk a sérelmeink mögé a valóság és a jelen feladatai elől. A fájdalom akkor egyesítette a nemzetet. Ma már a fájdalom sem – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester kedden, a nemzeti összetartozás napján Budapesten.

MTI beszámolója szerint Karácsony Gergely a Gellért-hegy Jubileumi parkjában létrehozott – a nemzeti összetartozást szimbolizáló – rózsakert hivatalos átadásán hangsúlyozta: az ember és ember közötti, magyart a magyarral összekötő hidak építésében éppen a hidak városában, Budapesten különös feladatunk van.

Ezt a feladatot pedig elsősorban a főváros példamutatással tudja teljesíteni: azzal, hogy példát mutat emberségből, elfogadásból és becsületből – jelentette ki a főpolgármester, majd úgy fogalmazott: „mert ebben a városban mindenkinek szabadságában áll úgy szeretni a hazát, a várost, ahogy azt maga akarja. Lehet csendben, lehet harsányan, lehet melldöngetve, lehet kritikusan, itt egyre megy, de tudjuk, az összetartozás csak akkor lehetséges, ha senki, semmilyen ideológia nevében, senkinek nem akarja megmondani, hogy hogyan kell szeretni a hazát”.

Karácsony Gergely azt mondta

a rózsát sokféleképpen használtuk az elmúlt évezredekben, leginkább úgy, mint a testünket vagy a lelkünket gyógyítót. Lehet ez a csodálatos rózsakert, Budapest új léleksimogatója, mint ilyen, misztikus és mágikus hely.

Meséljen ez a rózsakert az összetartozásról, magyar és magyar között, város és falu között, Budapest, a nemzet fővárosa és minden magyar település között” – hangoztatta.

Karácsony Gergely emlékeztetett, Budapest 150. születésnapján ültették el a rózsatöveket, és – mint mondta – a szépségén is túlmutató jelentéstartalommal szerették volna megtölteni ezt a kertet, mégpedig az összetartozás üzenetével.

Budapest az itt élőké, azoké a budapestieké, akik élik és éltetik ezt a várost mindennap, de Budapest azoké is, akik velük együtt tagjai a nemzet közösségének – mondta, majd azt hangsúlyozta: Budapest értük is felelősséggel tartozik.

A rózsakert emlékeztessen mindig bennünket az összetartozásra, és arra, hogy ez korántsem könnyű, és itt mifelénk még csak nem is fájdalommentes folyamat, hiszen ma 104 éve az ország lehajtott fejjel gyászolta a trianoni döntést – jelentette ki.
 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antisorosweapon-2
2024. június 05. 09:29
ne lankadjon a Karácsony iránti gyűlöletetetek elvtársak, a nemzetközi helyzet fokozódik!!
Hopszjuliska
2024. június 04. 20:56
Hát, inkább foglalkozzon továbbra is a lánya macskájával és a fia gitárjával. Ekkora faszkalap - van még pár!
Gullwing
2024. június 04. 16:39
Mocskos patkány. A történelem szemétdombján a helye a fajtájával.
Takagi
2024. június 04. 16:11
Képmutató sz..r alak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!