Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szánthó Miklós: Reagan tudta, a biztonságos világrend záloga a béke

2024. június 05. 19:44

„Reagan felismerte, hogy a világrend vagy békés lesz, vagy nem lesz” – mondta az Alapjogokért Központ főigazgatója.

2024. június 05. 19:44

Nyitókép: Gunduz Attila

„Reagan felismerte, hogy a világrend vagy békés lesz, vagy nem lesz. Soha nem úgy gondolt a békére, mint a gyengeség jelére, vagy a nagyhatalmi verseny hiányára” – mondta el Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának, valamint a Ronald Reagan Emlékbizottság közös emlékkonferenciáján.

Szánthó rámutatott, hogy Reagan külpolitikai doktrínája, a „Peace Through Strength” – azaz béke az erő által –, a világ stabilitását és biztonságát szolgálta: „Mindehhez bátorságra, türelemre, bölcs belátásra volt szüksége, illetve hitelességre, hogy az ellenfél el is higgye, hogy képes erőt felmutatni. Ma is ezek a tulajdonságok a legfontosabbak, de sajnos a jelenlegi politikusok mindnek híján vannak”.

Kijelentette, hogy ezért egy választási fordulat során Európában és Amerikában is olyan vezetőkre van szükség, akik képesek újra naggyá tenni a Nyugatot,

helyreállítani azt az erőt, mely a békés együttéléshez kell, mert a biztonságos világrend záloga a béke.

A főigazgató záróbeszédében kiemelte, hogy a republikánusok legendás elnöke volt az a nyugati vezető, aki a legtöbbet tette a hidegháború megnyeréséért, ám egyben ő állt ki a leghatározottabban a katonai eszkaláció – a hidegháború felforrósodása – ellen is. „Tökéletesen tisztában volt azzal, hogy egy totális háborút az atomhatalmak között el kell kerülni, hiszen az az emberi civilizáció végét jelentené” – tette hozzá.

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. június 06. 09:04
A molinót tartók is romák. Alapjogai is csak a cigányoknak vannak?
lauderstenonis-2
2024. június 05. 21:54
Meg azt, hogy a Szovjetunió a gonosz birodalma. És a Szovjetunió feltámasztásán ügyködő Putyin Oroszországa is a gonosz birodalma.
elbert-0
2024. június 05. 21:50
Szerintem kár ez a Reagan hype.
Kovács Ubul
2024. június 05. 20:14
Reagan nevezte az előző musZka birodalmat a Gonosz Birodalmának és a kifingatásának a főszereplője volt. Őszintén utálta a futtatóitokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!