Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

„Ötévnyi városházi belharc után békés építkezés következik” – Eger megválasztott polgármestere a Mandinernek

2024. június 22. 15:18

„Egy, a történelmére büszke, a hagyományait ápoló, mégis modern, lüktető, és gazdaságilag erős Egerben szeretnék élni” – jelentette ki lapunknak Vágner Ákos, aki októberben Mirkóczki Ádámot váltja majd az egri polgármesteri székben. Vágner leszögezte: egy új fejezetet nyitnak, és elindítják a várost a gyarapodás útján.

2024. június 22. 15:18
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Hogy értékeli a magunk mögött hagyott kampányt? Milyen tapasztalatokra tettek szert az elmúlt hetekben?

Jó hangulatú kampányt zártunk, és azt gondolom, egy igazán jó csapattá alakultunk a képviselőkkel, a stábbal, a segítőinkkel és persze a Fidesz megújult egri szervezetével is. Békében végeztük a feladatunkat, de sajnos Egerben történtek méltatlan esetek is a mögöttünk álló időszakban. Több illegálisan lehallgatott beszélgetés is nyilvánosságra került. Mi távol tartottuk magunkat ezektől az esetektől, nem is kommentáltuk, nem is használtuk kampánycélokra. A saját üzeneteinkre fókuszáltunk, arra, hogy 

öt évnyi városházi belharc után egy békés építkezés és fejlődés következhessen.

 Ezt ígértük, és ezt is kívánjuk tenni.
 

Ezt is ajánljuk a témában

Egy megújult csapattal vágott neki a választásnak. Hogy fogadták a helyiek az új arcokat, akik közül, mint kiderült, csak néhány személynek van közigazgatási tapasztalata? 

Több képviselőnk komoly tapasztalattal rendelkezik, hiszen már egy vagy két ciklussal ezelőtt is tagja volt a testületnek. De a közigazgatási tapasztalatot meg lehet szerezni, ám az, hogy valaki valóban azért akarjon döntéshozó lenni, hogy a városának jót tegyen, az a személyiségtől, az elkötelezettségtől függ. 

A mi jelöltjeink és megválasztott képviselőink tényleg tenni akarnak a városért, az itt élőkért, és ezt az egriek tudják, 

hiszen ismerik őket, és látják, hogy az eddigi munkájukat is így végezték. Azt gondolom, ezért szavaztak bizalmat nekik. A „régi arcok” nem ilyenek voltak, és a június 9-i választáson ezt értékelték is a választók. 

Észak-Magyarországon több megyei jogú várost is visszavett a Fidesz. Mi állhat ennek hátterében? Van hasonló minta a települések között?

Azontúl, hogy észak-magyarországi városokról beszélünk, nem látok sok összefüggést, a hasonlóság is kevés az említett városok közt. 

Ahol nem sikerült az elmúlt öt-tíz vagy több évben bizonyítania a városvezetésnek, ott ezt a választópolgárok a szavazataikkal jelezték

 Ez a demokrácia, ez így normális. 

Korábban Ön az agrárkamarát vezette. Az ott megszerzett tudást polgármesterként miként tudja majd hasznosítani?

A kamarai szakmai munka sok mindenben hasonlít egy város irányításához. Az agrárkamaránál 25 éven át egy gazdasági önkormányzatot irányítottam, szervezetet építettem, pályázatokat írtam, projektcsapatokat vezettem. Később a vállalkozói munkámban is hasonló volt a feladat. Mindegyik helyen fontos, hogy szakmailag felkészültek legyünk, stratégiák mentén gondolkozzunk: kell hozzá megfelelő, hozzáértő gazdasági apparátus és társadalmi oldal. A munkájuk, a terveik által még jobban megismertem a város, a térség vállalkozóit, agrárvállalkozóit, szóval egészen biztos, hogy ezek a tapasztalatok a polgármesteri munkámban is sokat segítenek majd. 

Az új testület októberben teszi majd le az esküjét. Addig miként tudnak együttműködni a jelenlegi városvezetéssel?

Eger jelenlegi polgármestere közösségi oldalán közzétett bejegyzésében jelezte, hogy 

nem hoznak olyan döntéseket, amelyek hatásai túlmutatnak a mandátumuk idején.

 Én is ebben bízom, és abban, hogy méltó módon fejezik be a munkájukat. 

Kampányuk során azt hangoztatták, hogy Egernek békére és fejlődésre van szüksége. Mi lesz az ehhez vezető első lépés?

Mivel a képviselő-testületben többségben lesz a frakciónk, ez már önmagában is garancia arra, hogy a belharcok nem veszik el az időt és az energiát a város fejlesztéséhez fontos feladatok elvégzésétől. Emellett 

igyekszünk egy nyitott városházát létrehozni, figyelni az egrieket foglalkoztató ügyekre.

Természetesen a kormánnyal is szorosabb és egyszerűbb lesz a kapcsolattartás, a város országgyűlési képviselőjével, Pajtók Gáborral közösen biztos, hogy sikeresen tudunk majd lobbizni Eger érdekében. 

Fotó: Vágner Ákos Facebook-oldala

Mik szerepelnek a rövid távú fejlesztési és beruházási terveik között? Hogy tudnak mindezekhez forrást szerezni?

Sok területen nagy a lemaradás. Nyilván kell majd prioritásokat felállítani, ehhez azonban még időre van szükség. Ahogy mondtam, bízom abban, hogy a kormánnyal hatékony lesz az együttműködés, és a legfontosabb fejlesztésekre lesznek forrásaink. Pályázatokhoz értő szakemberként azt is vállaltam, hogy legalább 50 milliárd forint pluszforrást hozok, hozunk a városba. Úgy gondolom, ha meglesznek a pályázati források, ezeken jó esélyekkel tudunk indulni. Minden elérhető pénzre szüksége van Egernek, öt, ilyen téren is elvesztegetett év után. 

Miként tudnak majd becsatlakozni abba a „pezsgésbe”, amely Miskolcot, Nyíregyházát vagy Debrecent jellemzi?

Eger évtizedek óta az ország egyik legvonzóbb turisztikai célpontja, minden erre vonatkozó statisztika élén áll. De a három nagy vonzerő, a történelmi múlt és a vár, a bor, valamint a gyógyvíz mellett igyekszünk majd ezt tovább erősíteni minőségi programokkal, amelyekhez minden adott, csak eredményesebben kell használni az erőforrásokat. Ugyanakkor az itt élők kulturális és szórakozási igényeire is figyelünk, bár a kettő erősíti egymást. Fontosnak tartom továbbá, hogy a meglévő gazdasági szereplőkkel szorosabbra fonjuk az együttműködést, hogy Eger gazdasági potenciálját növeljük.

Ezt is ajánljuk a témában

És ha már a Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen háromszöget említi, jó lenne ezt Egerrel kiegészülve négyszöggé alakítani. Gazdasági szakemberként abban is bízom, hogy új befektetőket üdvözölhetünk majd városunkban. Természetesen olyan beruházásokra gondolok, melyek Eger történelmi múltjához, kultúrájához és természeti környezetéhez illeszkednek.

Milyennek szeretné látni a várost három, illetve öt év múlva?

Egy, a történelmére büszke, a hagyományait ápoló, mégis modern, lüktető, s gazdaságilag erős Egerben szeretnék élni. 

Ahol minden korosztály azt érzi, hogy fejlődik a város. Azt szeretném, ha a fiatalok úgy éreznék, érdemes itt maradniuk vagy visszajönniük. Olyan várost akarok a csapatommal és az egriekkel közösen kialakítani, ahol a gyerekeink és majd az unokáink is jól érzik magukat. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. június 23. 01:51
... hmmm - 8 kommentet látok, ebből 4 szexszipunci. Kik is vagytok ti, hajdani MANDI majmok? Mi a faszt is keresek én ebben a NER kloákában? Leginkább sajnálom a korábbi 50 ezer ide fecsérelt gondolatomat ...
formaegy-2
2024. június 22. 18:06
Az volt a szégyen, hogy egy Mirkóczki nevezetű galád szarházinak odadobták a várost 5 évre! Mirkóczki mehet a mocskos haverja után akivel "elvették" a Jobbik lelkét. (emlékezzünk a féreg Vona habzására). Mocskos, aljas egy Vona-Mirkóczki páros volt ez anno! Gyurcsány fenekéből zabálva élték parazita életüket! Reméljük Vágner Ákos jó polgármester lesz, és nem követi el azokat a hibákat amit Habis. Valójában Habisnak volt köszönhető, hogy ez a sunyi, alattomos Gyurcsány seggnyaló Mirkóczki győzni tudott.
Valodi
2024. június 22. 17:21
llnnhegyi 15:30 A 15 éve MO-ra költözött egri Fidesz-vezér, Oroján Sándor ars poetikája: "Ha valaki politizál és az ellenfelünk a politikában, a politikai térben, akkor azzal nem beszélgetünk, nem próbáljuk meggyőzni, hanem legyőzzük. Pont!" "Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad. Mert abban a pillanatban ellenséggé válik." "aki politizál a rendszerrel szemben, a rendszer bármely tagjával szemben, azt kell, hogy mondjuk, hogy egyen a másik oldalon. Mert ezen a fronton mi etetjük az embert." Ez az őszinte beszéd, kántor úr!
Kristály
2024. június 22. 16:16
Minél többen vezetik a várost és az országot annál rosszabb. Annyi fele tépik a települést vagy az országot. Maguk között is csatáznak és " kést" nyomnak egymás torkának egy felperzselt lefosztott terület marad utánuk. Gratulálunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!