Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Nógrádi György: Németország elvesztette vezető szerepét a jobbra tolódó Európában

2024. június 05. 21:55

Nem tud úrrá lenni Németország saját gazdaságának válságán. A szakértő szerint mára bebizonyosodott, hogy a többpárti kormánykoalíció működésképtelen.

2024. június 05. 21:55

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Millió sebből vérzik Németország gazdasága, miközben Berlin elveszíti az Európában betöltött vezető szerepét – hívta fel a figyelmet a HírTv műsorában Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő rámutatott: nincs a többpárti német kormánykoalíciónak terve a gazdaság átalakítására, mivel a zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták a legalapvetőbb lépésekben sem értenek egyet.

A német kormány a működésképtelenség szélére került 

– emelte ki Nógrádi György. Megjegyezte: Németország – hasonlóan Európa többi részéhez – erőteljesen jobbra tolódott, a CDU/CSU lenne a befutó, ha most tartanák a választásokat. Kiemelte azt is, hogy a következő német kormányban nem szabad létrejönnie a nagykoalíciónak, ami Németország tartós válságát idézné elő.

Mivel Franciaország pénzügyi helyzete nem tette lehetővé, hogy Németország meggyengülésével átvegye Európa vezetőjének a szerepét, ezért fontos, hogy Berlin töltse be ezt a pozíciót a jövőben is.

Nógrádi György kitért rá, hogy az olcsó orosz energiahordozók kitiltása Európa versenyképességét tartósan visszavetette, a kontinens pedig kiszolgáltatottá vált az Egyesült Államoknak. A szakártő rámutatott: Az unió versenyképessége és jövője szempontjából kiemelten fontos a vasárnapi európai parlamenti választás, míg az orosz-ukrán konfliktus szerinte azonnal véget érne, ha novemberben Donald Trump vehetné át a hatalmat az Egyesült Államokban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mitfizetsky-2
2024. június 06. 10:04
Ha meglátom ezt a hájfejû vén Raguzát azonnal kikapcs. Nem értem miért kasserolják a vén szélhámost.
Szerintem
2024. június 06. 05:01
Miért kellene,, hogy bármelyik országnak is vezető szerepe legyen, az országok elvileg egyenrangú szövetségében? Az EU-nak, az összes tagország érdekeinek eredőjeként, az összes tagország által elfogadható közös nevezője kell hogy legyen. Ki is találták erre az egyhangú döntések rendszerét, ami benne is van az EU alapító szerződéseiben. Különben csak az van, hogy egyesek diktálnak, másokat meg büntetnek, ha azt nem hajtják végre.
starmind
2024. június 06. 01:43
Megjegyezte: "Németország – hasonlóan Európa többi részéhez – erőteljesen jobbra tolódott, a CDU/CSU lenne a befutó, ha most tartanák a választásokat". Térjünk már észhez Gyuri úr! Nem jobbra tolódik Európa (vagy Németország), hanem középre igyekszik a szélsőbaloldali és liberális elmebajtól.
Akitlosz
2024. június 05. 22:52
Németországnak nincsen semmiféle vezető szerepe 1945. óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!