Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Mindjárt indul az otthonfelújítási program – ezt érdemes tudnia, mielőtt belevág

2024. június 23. 15:50

Akár 6 millió forintos segítséghez is hozzájuthat, ha felújítaná otthonát.

2024. június 23. 15:50

Nyitókép: Jászai Csaba

 

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében megjelent az „Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához” című felhívás a palyazat.gov.hu-n.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 108 240 000 000 forint. A kérelmeket benyújtani 2024.07.01-től 2025.12.31-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehetséges az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz (Lakossági MFB Pont Plusz) – írták.

A közleményben a következő fontos részleteket emelték ki:

  • A finanszírozási összeg (kölcsönrész és a vissza nem térítendő támogatás együttesen): minimum 2,5 millió forint – maximum 6 millió forint.
  • Az Otthonfelújítási Program fókuszában az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak állnak.
  • A támogatás vissza nem térítendő támogatás és éven túli lejáratú kamatmentes beruházási Kölcsön kombinációja.
  • A projektekben a kiinduló állapothoz képest épületenként legalább 30 százalékos mértékű primerenergia-fogyasztás csökkenést szükséges elérni a jelen Program keretében finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként, melyet Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.
  • A beruházás eredményeként legfeljebb 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

A nemzetgazdasági minisztérium korábbi közleménye szerint a legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

  • A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.
  • Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
  • Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
  • Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
  • A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.
  • A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
  • A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.


 

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. június 23. 22:01
Na ugye..
Zsolt75
2024. június 23. 20:05
Ha szigetelnek, azabaaaj. Ha nem szigetelnek, azabaaaj...
lazio154-2
2024. június 23. 19:20
A tűzépes és építőiparban dolgozó ismerőseim már nyalogatják is a szájúk szélét. Az új csok nem nagyon jött be, de ez még jobb-kevesebb munka emelt péz!
2024. június 23. 17:58 Szerkesztve
A fényes nyugaton csak a gazdagoknak van saját tulajdonú lakása vagy háza, minden második család bérlő. Amennyiben 1 napot késik a bérletidíj megfizetésével már utcáta is rakják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!