Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Lengyel lap: Ukrajna komoly gesztust tett Magyarország felé

2024. június 29. 20:49

A Do Rzeczy szerint az ukránok elkezdték teljesíteni Szijjártó Péter kérését.

2024. június 29. 20:49

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

Idén január végén Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Ungvárra érkezett. Az ukrán külügyminisztérium vezetőjével és az elnöki kancellária vezetőjével tartott sajtótájékoztatón kijelentette: Budapest mindazon jogok visszaállítását követeli, amelyekkel a magyar nemzeti kisebbség 2015 előtt rendelkezett – emlékeztetett a Do Rzeczy.

A Mandiner januárban beszámolt róla, hogy Szijjártó Péter tizenegy pontban mutatta be, hogy mit vár el az ukrán kormánytól. „Nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze. Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén” – fogalmazta meg az elvárásokat Szijjártó Péter.

A lengyel lap cikkében rámutatott: Ukrajna új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségek jogairól bizonyos területeken. A Do Rzeczy szerint új szabályozás kidolgozásakor figyelembe vették Magyarország álláspontját. Többek között azt a rendelkezést is bemutatták, hogy a magán felsőoktatási intézmények szabadon választhatnak bármely uniós nyelvet oktatási nyelvként.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
camplazlo
2024. július 01. 21:27
Nem emlékszem már pontosan a történetre, de volt olyan is, hogy határátkelőt újított az ukrán fél, magyar pénzből, de lehet, hogy uniós pénzből, már nem emlékszem. Szóval, amikor jöttek ellenőrizni, előhoztak pár nehéz gépet valahonnan, és lebontották a réginek a tetejét. Úgy nézzen ki, mintha építkeznének. Aztán visszarakták az egészet, és viszlát, semmi nem épült végül. Pénz sehol...
Nyégé
2024. július 01. 13:43
Ne Magyarország felé tegyen gesztusokat, hanem legyen igazságos saját állampolgáraival... de gyorsan, és hatásosan!
sexykitty-101
2024. június 30. 15:37
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­­l­d­ ­­­a­ ­­s­z­­e­­x­­i­­ ­­­p­­u­­­n­c­i­­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
bagira002
2024. június 30. 15:33
Zelenszkij naponta 700-800 ukránt megölet elpusztít , akkor mit teljesít , tervbe van véve ukrán nép kipusztítása , ez is teljesítmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!