Kétségbeesve kapálóznak az albán pékségek és fagyizók, már megint a fogyasztók kárára

2024. június 06. 06:41

Szakértők figyelmeztettek, az egészségünkkel játszanak ezek az árusok.

2024. június 06. 06:41
null

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Terjedelmes összeállítást közölt a Magyar Nemzet az albán pékségekről és fagyizókról. 

Mint írták, a már április végétől rikító színű finomságokat kínáló fagyizók kínálatának árnyalatai között nem ritka, hogy a vásárlók nem tudnak különbséget tenni. 

A lap megkeresésére a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs elmondta, hogy ezek a vendéglátóhelyek csak minimális díszítéssel dolgoznak, 

amit állítólag a fagylalt visszaolvasztása és újrafagyasztása miatt alkalmaznak, ami élelmiszer-biztonsági szempontból szigorúan tilos!”

Erdélyi arra is felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett „albán fagyik” általában vízből, rengeteg cukorból, túladagolt állományjavítókból, festékből és aromából állnak, minimális gyümölcstartalommal. Utóbbi nem is biztos, hogy van bennük,  – vélekedett az Ipartestület szakmai elnöke.

A szakember továbbá arra is figyelmeztetett, hogy e „finomságok” esetén beltartalmi értékekről sem beszélhetünk, és „én megkockáztatnám azt is, hogy 

olyan mennyiségű adalékanyagot használnak, aminek egészségkárosító hatása is lehet” 

– fogalmazott Erdélyi Balázs.

„A külcsín sokszor köszönőviszonyban sincs a termék fantázianevével”

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József is súlyos hibákról beszélt. Megjegyezte, az albán péktermékeket jobbára kétféle alaptésztából készítik, szépek és nagyok, 

azonban a külcsín nem minden, a beltartalom ugyanis sokszor köszönőviszonyban sincs a termék fantázianevével”.

Septe hangsúlyozta, hogy a pékségek receptúrája és a technológiája sem felel meg a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak, de egy nagyobb ügyre is rávilágított.

Tapasztalataik szerint gyakori ezekben az üzletekben a számlaadási kötelezettség elmulasztása, illetve a pénztárgépekkel való manipulálás, amellyel az adórendszert próbálják kijátszani”. De a pékszövetség információi szerint a munkaerőt sem jelentik be.

Ezt is ajánljuk a témában

Az összeállításban kitértek arra, hogy hivatalos információ nincs arról, hogy hány albán pékséget ellenőrzött eddig a hatóság – miután ezek hivatalosan nem „albán pékségként” vannak nyilvántartva –, de a Nébih rögzíti: 

számtalan hatósági ellenőrzés történik, sőt más hatóságokkal összehangolt akcióellenőrzéseket is tartanak,

 és bár az megállapítható, hogy az egyes külföldi tulajdonú (és nem csak „albán”) pékségek között nagy különbségek vannak a szabályszerűségben és késztermékeik minőségében is, mégsem lehet általánosan kijelenteni, hogy a külföldi tulajdonú pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének.

A cikkben leszögezték, ahol szabálytalanságot állapít meg a hatóság, az ellenőrzések gyakorisága megnövekszik. 

Ne az ár legyen a döntésnél a meghatározó

A megkérdezett szakértők azt javasolták, hogy ahol a termékek minőségét jellemzően a gyártó által összeállított gyártmánylap határozza meg, mérlegeljen a fogyasztó: 

amennyiben a vásárolni kívánt termék minősége nem egyezik az elvárásával, akkor azzal, hogy azt nem vásárolja meg, 

azonnal jelzi a vállalkozó felé a termék minőségével kapcsolatos negatív véleményét, így befolyásolni tudja annak minőségét is.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, megjegyezte, ne az ár legyen a vásárlók döntésénél a meghatározó, inkább vegyenek kisebb mennyiséget – esetleg ritkábban –, de a valódi minőségből.

Hosszú távon olcsóbb lesz és egészségesebb, boldogabb az életünk”

– jelentette ki Erdélyi Balázs.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:38
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­­k­e­l­­d­­­ ­a­­­ ­­s­­­z­­e­­­x­i­­ ­­p­­­u­n­­­c­­­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
kombinator-0
2024. augusztus 05. 20:12
nem kéne talán a "fagylalt" nevezetű termék összetevőit és gyártási módját pontosan meghatározni és előírni? a virslire ez már megtörtént, ezért látni olyan (gusztustalan) termékeket, aminek a neve: "rudacska"
Teréz Pitykéz
2024. június 06. 11:40
be kell zárni akkor a a gecibe az összeset …, majd kinyit ha befizette az epcsalt adó 5x -rösét, és megfelel az előírásoknak… ha mégegyszer elkapják akkor dupla mindenből …
Srptk
2024. június 06. 11:08
Miért adnak adószámot az ilyen kétes vállalkozásoknak? Ezek a “vállalkozók” kihasználják az árérzékenységünket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!