Kiakadtak a pékek: ez a baj az albán pékségekkel

2023. október 23. 07:26

Döbbenetes részletekre mutatott rá a Magyar Pékszövetség elnöke.

2023. október 23. 07:26

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában arról beszélt, hogy az albán pékségek jelenléte Magyarországon kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve. Szerinte az egyik fő probléma, hogy kevés féle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg.

Hozzáteszi, ezek a cégek megkerülik a munkaügyi szabályokat, és minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel, ami által lépéselőnybe kerülnek a magyar cégekkel szemben. Kritizálta emellett az albán pékségek hozzáállását a higiéniai, élelmiszeripari szabályokhoz, és azt, hogy jó részük 

„összehalmoz egy csomó adósságot, otthagyják a céget, majd egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el”.

Szerinte ez nagy kárt okoz a magyar sütőipari vállalkozásoknak. Septe úgy tudja, a a Magyarországon működő 4-500 albán pékségnek 15-20 tulajdonosa van, akik az egész hálózatot működtetik. A magyar vállalkozóknak ezzel szemben saját boltjuk van, ahol mindent tisztán tartanak, a dolgozóikat pedig rendesen megfizetik és bejelentik.

Nyitókép: Michael Short / Robert Harding Heritage / AFP. Illusztráció.

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fekete-hunyor
2023. október 25. 03:58
tény, hogy pocsék árúja van az albánnak. De megjegyezném, hogy a Lipóti minősége egyre lejjebb csúszik. Hol van már a piros , ropogós bucis zsemle? Egy összement pöfeteg lett.
molnarat
2023. október 24. 14:55
Tényleg mindennek ugyanaz az íze náluk. Nem kell ott vásárolni. Ilyen egyszerű.
Kiss János 7475
2023. október 24. 13:37
Elvből magyar pékségnél vásárlok, és nem idegen zsebet teletömő üzletben. De ennek gyakorlati haszna is van: higiénia, egészség, minőség (az albán pékségben felfújt termékek vannak valószínűleg az extra élesztőtől, és mindegyik tésztának ugyanolyan íze van). És annyira szeretnék már látni egy olyan gyros/döner/kebab árust, aki magyar, és a cégtulaj is magyar. Csak kérdezem: miért is nem találunk ilyet? Hm? Ideje lenne megbolygatni ezt a dolgot kicsit... inkább nagyon... Ugyanez vonatkozik a kínai büfékre is!
Verdbenekhy
2023. október 24. 12:41
Ha én magyar pék lennék: én sem örülnék a konkurrenciának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!