Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

„Kein Millimeter nach Rechts!” Szóval a második világháborúért a jobboldal a felelős, mi több – aki jobboldali, az fasiszta

2024. június 30. 09:32

A politikai viták reménytelensége, hogy soha nem tudja meggyőzni egyik a másikat.

2024. június 30. 09:32
null
Lánczi András
Lánczi András

(Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner)

Kein Millimeter nach Rechts!” Még pontosabban: „Nie wieder! Kein Millimeter nach Rechts!” Azaz „Soha többé! Egyetlen milliméterrel sem jobbra!” Az európai parlamenti választási kampányban volt olvasható ez a felszólítás valahol Németországban.

Mit is üzentek? „Soha többé!”, azaz a második világháborúért a jobboldal a felelős, mi több, aki jobboldali, az fasiszta.

Következtetés: egyetlen milliméterrel sem szabad jobbra menni. Látva a választás eredményeit és főként a néppártiak és a szocialisták összeborulását, a minta könnyen felfedezhető: mindegy, ki nyer egy választást valamely európai országban vagy uniós szinten, baloldali színezetű erők nélkül nem lehet kormányt alakítani. A jobboldal legjobb esetben is megtűrt szereplője a második világ­háború utáni választásoknak.

Ma már minden ténylegesen jobboldali politikai erő „szélsőséges”, lényegében „fasiszta”, jobbik esetben „populista”.

Ezért aztán egy alávaló antifa verőleány nemcsak legálisan bekerülhet az Európai Parlamentbe, még morális fölényt is kifejezhet egy „populista” jobboldali kormánnyal szemben. Egyetlen bűntevő baloldali is jobb, mint egy jobboldali kormány.

A politikai viták reménytelensége, hogy soha nem tudja meggyőzni egyik a másikat.

A sokféleségünk természeti adottság, ezért nem is lehet rajta változtatni – legfeljebb erőszakkal, időlegesen. Ami viszont hosszabb távon eldönt vitákat, az a meggyőződések mögött meghúzódó filozófiai felfogás, még akkor is, ha valakinek fogalma sincs, hogy neki egyáltalán van filozófiai meggyőződése.

A ma uralkodó liberalizált baloldal meggyőződése a következő filozófiai alapokon nyugszik: az egyén előnyt élvez a közösséggel szemben, minden politikai konstrukció szerződés­elvű, azaz csak az individuális egyéni racionalitás számít; az egyenlőség mindenek felett, még a szabadsággal szemben is; mindenkit be kell fogadni, nincsenek határok (azaz a politikai birodalom elvének morális kiterjesztése is létezik); az emberi jogok egyetemesek;

ami nem progresszív, az mind radikálisan irtandó; ami nem relatív, az beletartozik a történelmi múlt összes, általa negatívnak bélyegzett jelenségeinek egyikébe; ami régi, az rossz, ami új, és a mostban gyökerezik, az jó.

A progresszívnak beállított liberalizált baloldal fő filozófiai érve, hogy minden, amit állít, az univerzális, azaz megkérdőjelezhetetlenül jó. Ha a jobboldal meg akarja változtatni a közvélekedést, akkor ezzel az univerzalista retorikával szemben kell a saját egyetemes állítá­sait koherensen megfogalmaznia. Ez filozófiai feladat, amit nem lehet napi taktikai politikai harcokkal kiváltani.

A tét az, hogy ki tudja meggyőzőbben meghatározni, mi is a legfőbb politikai jó.

A nem progresszivista oldal számára az örök elvek és erények készlete kínálkozik. Örök, mert a bölcsességen, nem csupán tudáson alapulnak. Ebben az összevetésben a konzervatív felfogás ajánlja a tágabb dimenziót mind időben, mind térben. Kiindulópontja, hogy az egyén biztonsága mint legfőbb szükséglet a közösség biztonságából ered. Minden döntés alapelve, hogy a tapasztalat megelőz bármiféle konstruktív okoskodást. Az emberek közti viszonyt a tisztelet, a hűség, az együttérzés szabályozza, az egyén számára pedig a jól ismert kardinális erények mérvadók. Mivel minden közösség belső és külső feltételei állandóan változnak, a versenyszellem, az erőfeszítés és az érdemelv meghatározó a konzervatív felfogás szerint.

Nem a határtalan birodalom, hanem a struktúrákat biztosító határok jellemzik a világot;

a progresszívok csodafegyvere, az értékek helyett az elvek (principii) és a természetjogi megalapozású erények adnak útmutatást az emberek számára. Az oly sokat használt „értékek” kifejezés valójában a céljait és értelmét vesztett modern nihilizmus elfedését szolgálja.

A szerző filozófus.

 

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kontyos
2024. június 30. 16:51
Namost...a helyzet a következő...Németországban nem volt fasizmus, az Olaszországban volt, a németek részéről a háborút nem a jobboldal robantotta ki, hanem a baloldal....a NemzetiSZOCIALISTA Német MUNKÁSpárt, aminek az elődje a Német MUNKÁSpárt volt és amelynek a tagja és késöbb a vezetője volt Dolfi...a fa..nak vagy te a filozofusa tesó...
Majdmegmondom
2024. június 30. 14:41
Háááát, oké, az lehet, hogy 80 éve a jobboldal kezdte a háborút és van benne valami, hszen Amerikát is a jobboldal képviselte, de azóta szinte csak a baloldali demokraták robbantanak ki háborúkat... A fasiszták, akik már nem is léteznek még mindig jobbak, mint az antifák, vagy azok a demokratikus erők, amelyek mások véleményét olyan demokratikusan elnyomják és lefasisztázzák...
sexykitty-101
2024. június 30. 14:05
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­k­e­­­l­d­­ ­a­­ ­­­s­­­z­e­­x­­i­­­ ­­p­­u­n­­­c­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
catalina11
2024. június 30. 14:03
Hangillat 2024. június 30. 14:01 A sztálini turmix a balodali Hitlert fasisztává kavarintotta-az Anschluss-t az osztrák szocdemek is megszavazták; " sőt egész Ausztria. Ha jól emlékszem a németek és osztrákok együtt 99.6 százalékban megszavazták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!