Ismét nagy diplomáciai sikert aratott Magyarország

2024. június 20. 18:20

A térdeltető végül engedményeket tett. Röviden így lehetne összefoglalni Mark Rutte hamarosan leköszönő holland miniszterelnök és Orbán Viktor, magyar kormányfő találkozóját.

2024. június 20. 18:20
Kaszab Zoltán
Vasárnap.hu

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

„Nem volt még olyan régen, amikor az egyik uniós csúcs során Mark Rutte magából kikelve arról értekezett, hogy Magyarországot meg kell büntetni sőt, ahogyan fogalmazott, térdre kell kényszeríteni. Rutte bárdolatlan megjegyzései komoly visszhangot váltottak ki idehaza és a nemzetközi színtéren is, hazánk ugyanakkor a holland politikus nyomásgyakorlása ellenére sem engedett az álláspontjából egyik vitatott kérdésben sem. Aztán a sors úgy hozta, hogy miközben Orbán Viktor és kormánya 2022-ben újabb 2/3-os felhatalmazást kapott a választóktól, addig 

a hollandok Ruttét térdeltették le, és vették el tőle a bizalmat a tavalyi választáson.

A veterán politikus jó eséllyel tudta ezt, hiszen már el sem indult pártja színeiben a miniszterelnöki posztért, a voksolók ugyanakkor természetesen róla és kormányzásáról is véleményt mondtak, és végül esküdt ellenfelének, Geert Wildersnek és bevándorlásellenes pártjának szavaztak bizalmat. Rutte-nak ugyanakkor esze ágában sincs visszavonulni sőt, ha már hazájában megbukott, úgy gondolta, hogy nemzetközi vizekre evez. Így történt meg az, hogy ő lett a legesélyesebb jelölt a hamarosan megüresedő NATO főtitkári pozícióra. 

Csakhogy ahhoz, hogy valakit megválasszanak erre a tisztségre, a védelmi szövetség összes tagjának jóváhagyására szükség van, és volt néhány ország, amely nem szívesen állt be Rutte mögé. Köztük természetesen és érthető módon Magyarország. Orbán Viktor ugyanakkor megint elképesztő diplomáciai érzékről tanúbizonyságot téve egy fontos feltételhez kötötte Rutte támogatását. A magyar miniszterelnök ugyanis a békepárti álláspontot megerősítő június 9-i választások után arról állapodott meg Jens Stoltenberg jelenlegi NATO főtitkárral, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajna megsegítésére irányuló NATO műveletekben, és sem katonával, sem pénzzel nem kell hozzájárulnia az esetleges missziókhoz. Stoltenbergtől meg is kapta ezeket a garanciákat, ugyanakkor eddig kérdéses volt, hogy mi lesz ezekkel, ha a norvég politikust Rutte váltja a főtitkári székben.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kovács Ubul
2024. június 22. 05:36
"Csakhogy az Orbán által kiharcolt garancia valójában olyasmit garantál, ami alanyi jogon eleve adott egy NATO-tagállam, így Magyarország számára is. Már Jan Stoltenberg is arról beszélt a magyar miniszterelnök mellett állva, hogy bár elfogadják, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO Ukrajnával kapcsolatos tevékenységeiben, ez eleve nem is kötelessége, hiszen nem következik ilyen kötelezettség a NATO alapdokumentumaiból sem. Így amit Orbán megerősített garanciának nevez, az valójában eddig is rendelkezésre álló lehetősége volt a NATO minden tagjának."
vizesnyolcas
2024. június 21. 20:34 Szerkesztve
"Orbán Viktor ugyanakkor megint elképesztő diplomáciai érzékről tanúbizonyságot téve egy fontos feltételhez kötötte Rutte támogatását. A magyar miniszterelnök ugyanis a békepárti álláspontot megerősítő június 9-i választások után arról állapodott meg Jens Stoltenberg jelenlegi NATO főtitkárral, hogy Magyarországnak nem kell részt vennie az Ukrajna megsegítésére irányuló NATO műveletekben, és sem katonával, sem pénzzel nem kell hozzájárulnia az esetleges missziókhoz. Stoltenbergtől meg is kapta ezeket a garanciákat, ugyanakkor eddig kérdéses volt, hogy mi lesz ezekkel, ha a norvég politikust Rutte váltja a főtitkári székben." Majd megpróbálják másképpen bevonni Magyarországot a háborúba. Például - amennyi eszük van - NATO-gépek orosz felségjelzéssel lebombázzák Kassát.
alexandrosz-2
2024. június 21. 17:56 Szerkesztve
Ez is csak egy szar hazugság a cuckoldkonzi mandineres zsidóktól. A NATO alapszerződése garantálja, hogy nem kell részt venni ilyen kalandor, aljas zsidók kreálta akciókban. Irakban, Afganisztánban se kellett volna. A szar politikusaink lelkesen zavarták oda a magyarokat meghalni. Itt szimplán csak megint becsicskult a hazug gyáva szar köpcös geci. Sokadjára. Nem azt kell figyelni, amit a köpcös cigány geci hazudozik, hanem azt, amit csinál.
nguru
2024. június 21. 15:53
Javaslom a nyáj tagjainak, hogy olvassák el a NATO szerződését! Fent van magyarul a neten! Mivel linket nem enged elhelyezni, a Google a barátod... Az összes cikkely közül csak az 5-ös említ kötelezettséget, mely arról szól, hogyha valaki megtámadja bármely tagországot, akkor a teljes NATO-val kell szembenéznie. Ebben az esetben tényleg van kötelezettség! Illetve annyiban még, hogy a tagállamok kötelesek a SAJÁT haderejüket fejleszteni! Ezen kívül a NATO-n belül bármilyen felajánlás csak ÖNKÉNTES alapon van. Tehát a putyinpincsit senki sem kötelezte, nem is tehette! Magyarán megint hazudik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!