Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Így lehet olcsón megúszni a nyaralást

2024. június 02. 21:24

Egyre népszerűbb a belföldön nyaralás, amelynek több előnye is van.

2024. június 02. 21:24
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Kétrészes cikksorozatban mutatjuk meg, hogyan lehet pénztárcabarát módon megúszni a nyaralást, hova érdemes menni és hogyan érdemes utazni, ha az ember költséghatékonyan akar kikapcsolódni. Első cikkünkben bemutatjuk a belföldi lehetőségek előnyeit és lehetőségeit, második cikkünkben azt mutatjuk be, mely desztinációk azok, amelyek pénztárcabarát módon nyújtanak kikapcsolódást. A belföldi utazással kapcsolatban a Magyar Turisztikai Ügynökség lett segítőnk, a szervezet stratégiai célja, hogy 2030-ig hazánk Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává váljon.

A belföldi utazás előnye azon felül, hogy itthon tartjuk adóforintjainkat, hogy értelemszerűen nem kell olyan szintű útiköltséggel számolni, mintha az ember külföldre menne. 

Emellett szól többek között a könnyebb és ezáltal olcsóbb elérhetőség is, valamint a magasabb biztonsági fok is, legyen szó köz-, egészség- és élelmiszerbiztonságról, vagy akár vízminőségről”

– közölte a Mandinerrel a turisztikai szervezet, amely szerint ezek főként a kisgyermekkel utazók vagy a senior korosztály számára lehetnek fontos szempontok. Akik nem ragaszkodnak az autóval történő nyaraláshoz, jó lehetőség a pár hónapja megújult vármegye-bérlet, így egy napijegy megváltásával jelentősen optimalizálható az utazás költsége. Nem mellesleg fontos hozzátenni és erre nyomatékosít az MTÜ is, hogy a közösségi közlekedés igénybevételével jelentősen csökkenthető a karbonlábnyomunk. 

A happy girl woman is kicking feet on a sea lake and splashing water on a sail boat summertime
Fotó: iStock / Getty Images Plus

Ezek lesznek a legnépszerűbbek

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint évek óta változatlanok a legkedveltebb úti célok listája, legfeljebb a pillanatnyi sorrend változik néha. Mint írták tavaly nyáron a legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt, ezt követte a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, valamint a Budapest környéke turisztikai térség. Települési szinten a vendégéjszakák száma alapján Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Hévíz és Zalakaros voltak a legnépszerűbb desztinációk. 

A fürdővárosok népszerűsége egyébként egész évben, de a főszezonban kiemelten is tetten érhető”

– közölték, majd úgy folytatták, hogy tavaly nyáron például fürdővárosokban, illetve vízparttal rendelkező településeken keletkezett az összes vidéki vendégéjszaka 59 százaléka. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) eddigi előfoglalási adatai szerint Budapest után a legfelkapottabb öt településnek 2024 nyarán ismét csak Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Zalakaros bizonyulhat. 

Sokat nyaralunk és ez jó hír

Mint a Magyar Turisztikai Szövetség lapunknak elárulta, idén az első negyedévben a hazai tájainkon megfordult vendégek több mint fele belföldi utazó volt, vagyis több mint másfél millió honfitársunk indult pihenni már az év első három hónapjában. Ez a szám 14 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti, a szakmai szervezet szerint erős hazai keresletnövekedés tapasztalható a piacon, a főszezonban jelentős forgalombővülést várnak a szakemberek. 

Az utazás, a turizmus ugyanis már túllépett azon, hogy kevesek kiváltsága legyen; a kultúránk részévé vált”

– tudatta lapunkkal a turisztikai ügynökség, amely szerint különösen a Covid-járvány óta tapasztalni, hogy milyen elementáris igénye lett az embereknek az élményszerzésnek: sokszor akkor is útra kelnek, ha erre kevés anyagi forrás áll rendelkezésre. 

Szerencsére a hazai szálláskínálat a legszélesebb utazói igényeket képes kiszolgálni, így minden utazó megtalálhatja a pénztárcájának megfelelő ajánlatot, hiszen nemcsak szolgáltatásban, árban is bő a választék”

– tették hozzá.

typical hungarian lake Balaton food langos with lake background in Fonyod
Fotó: iStock / Getty Images Plus

Újfent megdőlt a baloldal teóriája: tele a Balaton szabadstrandokkal

Mint azt a Mandinernek az MTÜ elárulta, a belföldi nyaralást számos ingyenesen elérhető program és attrakció is ésszerű választássá teheti. Országszerte összesen 73 település 140 szabadvízi fürdőhelyének megújulását tette lehetővé a kormány hazai forrásból. A szakmai szervezet tájékoztatása szerint csak a Balatonnál több mint 100 strand közül választhatnak a fürdőzők, ezek közel kétharmada – partszakaszhossz szerint vizsgálva – ingyenes szabadstrand. 

„Vízpartjaink mentén számos kikötőhely várja a vízitúrázókat. A természetközeli élmények kedvelőit kiválóan kiépített túraútvonalak és tanösvények várják, a kerékpárosoknak az elmúlt években épült új kerékpárutak kínálják a felfedezés örömét, legyen szó a Balatonról, a Tisza-tóról, a Dunakanyarról, a Tokaji körről, a Dráva menti kerékpárútról vagy a tavalyi év kerékpárútjának megválasztott Wenckheim kerékpárútról” – tették hozzá.

Arra is biztatják az utazókat, hogy élvezetes és olcsó nyári kikapcsolódást nyújtanak felejthetetlen panorámájú váraink és kastélykertjeink felkeresése is.

Nyáron szinte bárhová utazunk, a legkülönfélébb tematikákban találkozhatunk ingyenes kulturális eseményekkel, gasztronómiai, bor- vagy épp zenei fesztiválokkal, hagyományőrző vagy összművészeti programokkal.

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2024. június 03. 08:39
Belföldi? Hogy fideszes vállalkozókat tömjünk lóvéval? XDDD HAHAHA Soha.
kae-71
2024. június 03. 08:30
kimaradt az, hogy fizetett hirdetés. ja, és nincs megmutatva, hol olcsóbb eltölteni egy hetet, mint az adria vagy szlovénia.
Kanmacska
2024. június 03. 07:57
Kedves szerkesztők! Megint túl sok a szekszikittyó! Már nem is szeretek a Mandira járni e miatt! Elég volt Kittyóból!
Gullwing
2024. június 03. 07:57
Én minden évben olcsón nyaralok. Víz mellett a sajátomban. Saját csónak, kenu, vitorlás, kerékpár, a horgászengedélyre meg a kikötői díjra költök pluszba..... Ja, és a vízi alkalmatosságokat is magam csináltam.....🤣 Nem sokkal kerül többe mint ha otthon ücsörögnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!