Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

„Gyereket akart és házasságot, majd elnézést kért, hogy ez neki sok” – Ki az a jövőhazudó, és miről ismerheted fel?

2024. június 06. 09:14

A legfontosabb tehát, hogy lássuk, alapvetően nem miattunk történtek úgy a dolgok, ahogy, és a nárcisztikus személy kötődési zavarai sem velünk kezdődtek.

2024. június 06. 09:14
null
Mérő Vera
Mérő Vera
Glamour

Nyitókép: Mérő Vera Facebook-oldala

„Mindig fontos figyelembe venni a kontextust és a szándékot: például nem minden megszegett ígéret hazugság. A túlígéret általában olyan belső küzdelmet jelent, mint a vágyálom – amihez az álmodó kevés vagy kevésnek érzi magát –, a téves helyzetértékelés, a konfliktuskerülés vagy a változó körülmények. Nem ritka, hogy a jövőhazudó tényleg a legmélyebben elhiszi, hogy őszinte, valóban érzi, amiről azt állítja, hogy érzi, aztán…

Lehet, hogy megtörik a varázs, de az is lehet, hogy elviselhetetlenül túlcsordulnak az érzelmek, a lényeg, hogy úgy érzi, menekülnie kell. Önmagukban a többszörösen megszegett ígéretek azonban – bár hatással lesznek a kapcsolatra –, nem feltétlenül jelzik az empátia hiányát vagy a szándékos megtévesztést, áltatást, ami a jövőhazudás elengedhetetlen eleme.

Hogyan kezeljük, ha közös jövőt hazudnak nekünk?

Amikor hazudtak nekünk, a legtöbbször először magunkban keressük a hibát. Kezdjük azzal, hogy valamit biztosan elrontottunk, majd folytatjuk azzal, hogy azért ostorozzuk magunkat, mert annyira bíztunk a másikban, aztán megérkezik a szégyenérzet is, mert kihasználtak bennünket.

A legszomorúbb és egyben ironikus ebben az, hogy a jövőhazudás hatással lehet nemcsak az elszenvedője, hanem az elkövetőjének önbecsülésére is.

Hiszen miután elfutott, már soha nem tudja meg, hogy ha beleáll, sikerül-e felépíteni és fenntartani a kapcsolatot vagy sem. És bizony, az is kiderülhet – akár évek múltán –, hogy pont a harmonikus, gyógyító kapcsolatot hagyták ki.

(A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha az ilyen személyiség képes lesz egy sikeres kapcsolat kialakítására, az csak komoly, önmagán végzett, általában szakmai segítséggel megtámogatott munka révén lehetséges, és csak ritkán sikerül azzal az emberrel, akit korábban már megvezetett, persze kizárni még ezt sem lehet.) És mert a nárcisztikus csak ritkán szociopata is egyben, érezhet bűntudatot. Nem csak végtelen magányt és meg nem értettséget, szerethetetlenséget, ami általában az alapműködése.

A legfontosabb tehát, hogy lássuk, alapvetően nem miattunk történtek úgy a dolgok, ahogy, és a nárcisztikus személy kötődési zavarai sem velünk kezdődtek.

Fontos szem előtt tartani, hogy akinek nincs személyiségzavara, egyszerűen csak nagyon lelkes a találkozás miatt – ilyen is van ám, épp ezért veszélyes ügyek ezek –, az könnyen elfogadja, ha visszajelzünk neki, hogy számunkra túl gyorsan történnek a dolgok, nagyobb fokozatosságra van szükségünk.

Ugyanis egy érett, fejlett empátiával rendelkező ember megérti, hogy a viharos érzelmek, a lerohanás nemcsak ijesztő lehet, hanem kockázatos is, mindkét félre nézve. Hiszen amíg nem ismerjük egymást, csupán megérzéseink lehetnek, a többi projekció. Amikor pedig az érzésből remény lesz, ott kezdődik a felelősség. És aki ezzel tisztában van, nem ébreszt hamis vagy alaptalan reményeket. Ez nagyrészt önismeret kérdése. Az pedig fejleszthető.”

***

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:04
🍓 ️ ­­É­­r­t­­é­k­e­­l­­d­­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­e­­x­i­ ­­p­­u­­n­c­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
catalina11
2024. június 08. 18:38
Patika 2024. június 07. 01:52 • Szerkesztve Sérült lelkét túlpszichologizáló szerző láthatóan nem érti, hogy mi van és mi miért történik ővele." maszturbál...
catalina11
2024. június 08. 18:36
ezt a blődlit..
elbogumilo
2024. június 07. 20:43
Nárcizmusról csak Mérő Verától! Ki lenne nála autentikusabb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!