Eljött a népi fordulat ideje

2024. június 19. 09:21

Ezt a választást (is) a népi vonal nyerte meg a kormánypártoknak, az urbánus vonal pedig a szuverenitás lebontására, a régi- és az új dollárbaloldalra adta a voksát.

2024. június 19. 09:21
Supporters of FIDESZ and KDNP Rally in Budapest for Peace in Ukraine Ahead of EU Election
Huth Gergely
Huth Gergely
Pesti Srácok

Nyitókép: Arpad Kurucz/Getty Images

„Rengeteg tanulsággal bír ez a nem mindennapi választás, hiszen a stabil kormánypárti fölény dacára nagy mozgás indult meg a mélyben. Ebben a zűrzavarossá vált világban ismét vissza kell nyúlni az erőt adó hagyományainkhoz és odafordulni azok felé, akikre mindig számíthat a nemzeti oldal. 

A legutóbbi választás feketén-fehéren bebizonyította, hogy Orbán Viktor kormánya jóban-rosszban, jólét és járvány, háborús válság idején egyaránt számíthat a törzsszavazók bizalmára, a Fidesz-KDNP mindig is elkötelezett táborára, a Békemenet lelki értelemben vett teljes tömegére. 

E nemzeti keménymag továbbra is kész kormányzó többséget biztosítani, hiszen ha országgyűlési választást tartottak volna másfél hete, akkor is sima lett volna a győzelem az elért szavazatok alapján.

Mégis rengeteg tanulsággal bír ez a nem mindennapi választás, hiszen a stabil kormánypárti fölény dacára nagy mozgás indult meg a mélyben, átvitt és a szó szoros értelmében is. Egyfelől felnyíltak a csatornafedelek és – mint megjósoltam – a semmiből jött ripacs hordószónok mögül a csőcselék tört utat magának. Másfelől pedig nem lehet ennyivel letudni a látványos változásokat, hiszen a választók sok helyen új utakat kerestek. A sokszor ellentétes irányú, vagy zűrzavarosnak tűnő helyi változásokból egy nagy kép bontakozik ki, melyen a régi baloldal elpártolt szavazói és az ingadozók tömegei egy irányba áramlanak. Ők az új utakon járók, elégedetlenek, a saját egzisztenciális nehézségeik miatt bűnbakot keresők, akiknek a problémáira bár figyelni kell, de még fontosabb, hogy a halmazukat kisebbségbe kell szorítani. Természetesen nem erővel, hanem magabiztos, eredményes kormányzással.

Ez persze már-már közhelyes, ám sokkal nehezebb kérdés, hogy mi lehet a megoldás? Ami nem gyengíti az elért eredményeket, ami nem számít magyarázkodásnak és az új kérők előtti hajbókolásnak, mégis megerősíti a szuverenista oldal pozícióit és orvosolja a legégetőbb gondokat? 

Egyfelől érdemes tanulni a kisebb-nagyobb kudarcokból. 

Abból, hogy sok helyen épp azokban az önkormányzatokban veszített teret a Fidesz-KDNP, ahol a helyi politika és a polgárok kapcsolata megromlott, irritáló beruházások, vagy elitista, pöffeszkedő városvezetői hozzáállás miatt. 

A mai kiélezett, érzékeny helyzetben, a felhergelt, új szavazók sokasága előtt elég egyetlen kis botlás, egy hiányzó patkószeg, ami miatt aztán, ha nem is az ország, de a csata elveszett. Jó példa erre Fonyód esete, ahol a kampányban szárnyra kelt a hír (amit a zavarodottan nyilatkozó állami szereplők a legkevésbé sem segítették tisztázni), hogy eladják és beépítik a frissen felújított Erzsébet gyermektábor előtti másfél kilométeres partszakaszt. Hiába tiltakozott és cáfolt tényszerűen a 2006 óta rendre újraválasztott fideszes polgármester, a népharag erősebbnek bizonyult és – bár az utódjelöltet, a szintén fideszes Erdei Barnabást – nagy többséggel polgármesternek választották, de a «partvédők» bekerültek a képviselőtestületbe és a DK-s, meg helyi Magyar Péter-klón győztesekkel kiegészülve öt éven át blokkolhatják és fenyegethetik a városvezetést, miközben eddig mindössze egyetlen ellenzéki árválkodott a narancsszínben pompázó önkormányzatban. Politológushallgatók asztalára való ínyencségként rögzítem, hogy az eredmények alapján a helyi választók egy jelentős része ugyan behúzta a megnyerő, fiatal fideszes polgármesterjelöltet (a zakkant DK-s ellenjelölt hölgy helyett), de azért, biztos-ami biztos alapon a nyakába szavazott egy sor ellenzékit is, hogy legyen, aki sakkban tartja.

Apropó, békén kellene már hagyni a Balaton köztulajdonú partszakaszait! Utoljára szegény Finta József építész gondolhatta úgy, hogy az emberek kedvüket lelik az egekbe magasodó szürke falak vizslatásában (hogyan másként jutott volna eszébe a Váci utcáról nyíló budai panorámát elrekeszteni az Intercontinental Hotel monolit, egysíkú betontömbjével), mert a jónép valójában azért fizet a balatoni pihenésért, azért vesz ott borsos áron házat-nyaralót, hogy a vízparthoz is hozzáférjen, s betontömbök helyett a túlpartot csodálhassa. Persze nem kell konzerválni a hetvenes évek állapotait, de amit a régi elvtársak meghagytak a népnek, legalább azt kötelességünk a köz javára gondozni és megőrizni!

Tanulni kell a hibákból! – Bár a baloldal semmivel nem tudta bizonyítani, hogy a fonyódligeti tábor előtti part a jövőben ne a gyerekeket szolgálná, de elég volt egy átgondolatlan előterjesztés a fideszes többség elveszítéséhez – Ladjánszki Máté fotóját a Népszavától kölcsönöztük.

Hosszan lehetne folytatni a helyi politikában vétett kisebb-nagyobb hibák sorát, de e téren Ambrózy Áron kollégám bölcs intését osztom, aki rendre figyelmeztet, hogy az ellenségek számát ötven százalék alatt kell tartani. 

Tény, hogy a helyi térvesztéseket nem lehet kizárólag Magyar Péterre és a felhergelt tömegekre fogni, helyette érdemes belenézni a tükörbe és ha indokolt, önként hátrébb lépni. 

Meg kell vizsgálni az eredményeket és ahol kell, ott bátran változtatni a csapaton és a helyi politika irányvonalán.

Ám jelen cikkem fő témája mégsem a tükörbe nézés, hanem a stabil többséget biztosító törzsszavazók, azaz a tábor meghallgatása és megbecsülése, megerősítése. Most, hogy a felfokozott hangulatban és a nehéz idők okán tisztán kiderült, hogy a nemzeti szuverenitás, sőt, a legalapvetőbb nemzeti érdekeink védelmében kikre lehet számítani és kikre nem, ideje a politikát is a győzelmet adó néprétegek javára korrigálni. A klasszikus népi-urbánus felosztásból kiindulva és az eredménytérképet megvizsgálva kijelenthető, hogy 

ezt a választást (is) a népi vonal nyerte meg a kormánypártoknak, az urbánus vonal pedig a szuverenitás lebontására, a régi- és az új dollárbaloldalra adta a voksát. 

Még olyan városokban és városrészekben is győzött a vöröses koalíció, ahol az érintettekről nem választáson, hanem büntetőperben kellett volna döntést hozni: a remek kampány és a jó fideszes jelöltek dacára Budapesten úgy veszett el például Újpest, Óbuda, vagy éppen Szentlőrinc-Szentimre, hogy a balos polgármester a legképtelenebb korrupciós botrányokba süllyedt nyakig. A «pestiek» Hasfelmetsző Jacket is megválasztották volna, csak nehogy a fideszes győzzön. Hasonló a helyzet Pécsett, Szombathelyen és még sorolhatnám.

Itt az ideje tehát a népi fordulatnak! 

Orbán Viktor fennköltebb beszédeiben három évtizede bizonyítja, hogy nyitott az urbánus értelmiség által lenézett, hagyományos magyar értékekre, becsüli a vidék erőfeszítéseit, a dolgos, törekvő, polgári, «jó gazda» mentalitást.”
 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. július 01. 14:41
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Banu
2024. június 20. 17:23
A Vidéki emberek tudják a Fideszt megbutatni! Amit a mzőgazdasággal csinálnak az csak bukásukat hozza előre! A fiatalgazdálkodókat megutáltatják mezőgazdasággal. a jövedelmezőség "0", Az ellenőrzés felér a háziőrizettel! Agrárkamarai tagoknak a sztrájk mint vélemény nyilvánitás nem engedélyezett! Az egész kádári rendszer itt nem volt rendszerváltás, de még módszerváltás sem!
gyaloggos
2024. június 20. 13:52
MINDEN a legnagyobb rendben megyen itt, kérem! Az állami szerencsejáték-szervező cég 665 millió forintnyi szponzorpénzt osztott ki májusban, ebből a legtöbbet, két cégen keresztül 280 millió forintot Bessenyei István cége kapta, írja a Hvg. Sarka Kata férje, aki, mint azt a lap felidézi, 11 évig járt MSZP-s belépővel a parlamentbe, az Inani Production Kft.-vel és az Inani Football Production Kft.-vel nyerte el a támogatásoka
gyaloggos
2024. június 20. 12:31
DE! HASÍT a NER, ORBÁN VIKTOR, CSALÁDTAGJAI, SÓGOR, KOMA, JÓBARÁT, PROPAGANSITÁK igen-igen jól megvannak! MAGYARORSZÁGGAL meg minek foglalkozni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!