Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

A világháló Trianonja

2024. június 04. 21:02

A nagyobb nemzetközi, kattintásvadász turisztikai oldalak több kárt okoznak, mint a fel-felbukkanó soviniszta töltetű oldalak.

2024. június 04. 21:02
Balázs D. Attila
Magyar Összetartozás Intézete

Nyitókép: BLANCHOT Philippe / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

„Magyar szemmel mára a történelemhamisítás egyik legvadabb táptalajává vált a legnagyobb közösségi oldal, a Facebook. Aki valamelyest járatos a magyar és a világtörténelem alapvető összefüggéseiben, ugyanakkor tisztában van a határok változásának kérdéskörével, a bevett kronológiával, a térképek és a régi képeslapok dokumentumértékű világával, az számtalan alkalommal találkozhat olyan semmiből előbukkanó internetes oldalakkal, amelyek csuklóból ferdítik, sőt a legtöbb esetben egyenesen tagadják a Kárpát-medencei magyar múltat.

A magyar identitás froclizása

A szélrózsa minden irányából áradnak a hamis információk, amelyek döntő többsége szemmel láthatóan a szomszéd nemzetek frusztrációjából ered. A magyar identitás, kultúra és történelem froclizása az interneten mindennapos játékszer lett. Aki néha mellénk áll, egyáltalán számba vesz az utódállamok oldaláról, az fehér hollónak számít.

Végvári vitéznek érezheti magát az a magyar Facebook-felhasználó, aki beleáll olyan internetes vitába, amelyben nemhogy a történeti időszámítás, de a Kárpát-medencei történelmi minimum kérdéseiben sincs egyetértés. A probléma viszont nem eredendően térségi indíttatású:

a nagyobb nemzetközi, kattintásvadász turisztikai oldalak több kárt okoznak, mint a fel-felbukkanó soviniszta töltetű oldalak.

Jó példa erre a mintegy 52 ezer fős követőtáború NRI Travelogue nevű Facebook-oldal, amely azzal hirdeti magát, hogy értékes információkat ad utazástervezéshez. Hogy a világ melyik fertájáról szerkesztik, azt homály fedi. A Facebook nyilván a keresési preferenciáim alapján jelenítette meg számomra a semmiből (?) azt a bejegyzésüket, amely a Felvidék legimpozánsabb erősségét, Szepesvárt mutatja be pazar környezetében, madártávlatból.

Magyarként nyomban összeszorul a szív, hogy jelenleg más ország birtokolja a hatalmas, Árpád-kori hegyi erődöt, amelyről Trianonig – nyilvánvaló módon – csak magyar képeslapok jelentek meg, köztük többnyelvűek. Ám az NRI Travelogue bejegyzése tisztán szlovák várként tünteti fel Szepest, pedig annak falai még a tatárjárás előtt épültek magyar királyi utasításra, akkor, amikor Szlovákia még a kanyarban sem volt. De mégis, a szűkszavú, ám annál nagyobb aktivitást generált bejegyzés csak ennyit közöl: »Spiš Castle, Slovakia«. A felirat mellett pedig ott lobog még a szlovák zászló ikonja is.”

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:04
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­­z­­­e­­x­­­i­­ ­­­p­­u­n­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
anna bolena
2024. június 05. 16:40
"The Spiš Castle was build some 900 years ago, in the 12th century, on the site of an earlier castle. As an important political, economic and cultural center for this part of Kingdom of Hungary, several kings and families owned the castle. Now, a property of state of Slovakia, ‘Spissky Hrad’ (in Slovak), one of the largest castles in Europe, is living vividly as a tourist’s favorite spot." Ez egy egészen korrekt szöveg . Az, h ma egy szövegben »Spiš Castle, Slovakia« szerepel, miért érdemes cikkezésre? A szöveg korrekt, valóban Szepes vára, Szlovákia, ez a realitás, nem írhatja, h Magyarország, bármennyire fáj is. Koncentráljunk fontosabb dolgokra.
Vata Aripeit
2024. június 05. 02:37
A történelem olyan, mint a közgazdaságtan. Varázslóiskolába való tanagyag. Mindenkinek mást jelent. Pl mi magyarok az elmúlt 5-10-15-30 évet is egész másképp látjuk, hát akkor min csodálkozunk 100-200-500 évvel ezelött történt események megitélésen? Hülye dolgok ezek, és persze lehet ez szomorú is, de ez van.
Akitlosz
2024. június 04. 23:51
Ki jár történelemért a facebookra? Na pláne vitatkozni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!