Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A hülyék meg a demokrácia

2024. június 13. 06:20

Szörnyen buta, tájékozatlan emberek is dönthetnek arról, milyen irányt vegyen országok sorsa.

2024. június 13. 06:20
DÖME Zsuzsanna; KOVÁCS Gergely
Pilhál Tamás
Pilhál Tamás
Magyar Nemzet

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

„– A demokráciával az alapvető baj az, hogy olyanok döntenek mindannyiunk sorsáról, akiket vagy nem érdekel ez az egész, vagy elfogultak, netán ostobák – vallja Jason Brennan politikafilozófus, a Demokrácia ellen című, 2016-ban megjelent kötet szerzője. Brennan szerint a társadalmat három osztályra oszthatjuk. Vannak a hobbitok, akik pont úgy viselkednek, mint Tolkien regényében, A gyűrűk urában Zsákos Frodóék: nem érdekli őket a politika, és azt szeretnék, hogy hagyják őket békében pipázgatni. 

A második csoportba tartoznak a huligánok, akik olyanok, mint a futballszurkolók. Tájékozottak, de csak a világlátásuk szerinti forrásokból. Tehát csőlátá­súak. És végül vannak a Star Trek sci-fi-sorozatból vett vulkániak, akik érzelemmentesek és racionálisak. A mi társadalmunkban például ők a filozófusok, politológusok, akik (már amelyik) képesek tárgyilagosan megközelíteni a politikát, érvelni akármelyik oldal álláspontja mellett és ellen.

Jason Brennan szerint az a baj a demokráciával, hogy túl sok a hobbit és a huligán, a szavazat pedig hatalommal jár. Úgy véli, a demokrácia nem valami önmagában jó dolog, csupán egy eszköz, amelynél akár találhatnánk jobbat is.

Más kérdés – ezt már én teszem hozzá –, hogy a jelenlegi káoszdemokráciák irányítóinak eszükben sincs hagyni, hogy átkéredzkedjünk jobb, élhetőbb, sikeresebb társadalmi modellbe. Már az ezen való merengés is bűn szerintük.

Nekik az az érdekük, hogy Bidenek, kutyapártiak és Karácsony Gergők vezessenek minket.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. június 15. 09:46
A fidesz minden szép, Ángyános ígérete ellenére itt tartunk ma: "Borzasztónak találom, hogy Európa 47 hektáros, minket éppen piaccá "termelő" mezőgazdaságának közepén, a 3,5 ha-os földtulajdonú Ausztria szomszédságában, a megint titokban kicinkelt nagygazdaságok, RT.-ék és közös vállalkozások akarják „biztosítani” a vidék népének fenntartását, a család, mint pótolhatatlan társadalom-gazdasági alap lehetőségeinek biztosítását, a helyi élelmiszerbiztonság érvényesítését. Miközben egyetlen 100 hektáros táblájuk területén két európai vagy legalább három osztrák farmer, vidéki hagyományaira épített korszerűségében, példásan, nem „skanzeni” szinten megél. Mert az értelmisége ezt akarja. Ezt szolgálja. Ahol a gazdát a saját maga által fizetett kamarája képviseli és szaktanácsolja, az általa fenntartott média informálja és az állam. Nem a globális tőke rezidenciák adják a technológiai programját." (dr. Nagy Bálint) Röviden: az ezer éves magyar átok, a nagybirtok tovább gyilkolja a Nemzetet.
Valodi
2024. június 15. 09:40
Hány éve is uralkodik Orbán? Mennyi is ebből az ő sara? "A magyar mezőgazdaság, a fentiekből következtetve is, a biztosíthatóság lehetőségének határai alatti állapotban van. Az ágazat jelen nemzeti állapotában nem képez rendszert, mert politikai okokból a gyarmatokra jellemző maximális holtmunka-minimális élőmunka igényű GOFR ágazatcsoportra szakosodott (70 %). Ezért népességeltartó képessége a lehető legkisebb, környezeti fenntarthatósága a legalacsonyabb. Támogatás nélkül fenntarthatatlan, hiteligénye a fentebb vázolt kockázati helyzetben elviselhetetlen. A tájegységi komparativitás kihasználási szintje nullához közeli." - (Nagy Bálint – Vidékstratégia végrehajtásáról) Merthogy mondjuk ez az állapot a NEMZETHALÁL képe ...
Valodi
2024. június 15. 09:33
Kanmacska 11:16 Az életképes birtokméret az nem közgazdasági, hanem biológiai fogalom - életképes az a birtok, ami elsősorban a művelői saját biológiai létét, továbbá a munkamegosztás miatt a földközelből eltávolodott más családok élelmiszerét minden körülmények között - tehát kőolaj és béke híján is - képes megtermelni. Ahogyan nem létezik "életképes fegyvergyár", ugyanúgy nem lehet konkurense a helyi parasztcsaládoknak semmilyen virtuális képződmény, sem állam, sem jogi személy. Ha ilyen formáció áll átmenetileg a parasztcsalád helyén, akkor csupán közönséges, profitérdekből elkövetett tolvajlás történik a jövő generációk terhére - az összes ilyen formáció tehát káros és fölösleges.... Ne legyenek kétségeink - pusztulásra van ítélve az a falu és rajta keresztül az a nemzet, amely földjeinek jövedelme nem marad a helyi földművelő családoknál megélhetési jövedelemként „szétterítve”, hanem idegenek profitjaként elhagyja a területet!
Kanmacska
2024. június 14. 11:16
Valódi, te folyton arra hegyezed ki a mondanivalódat, hogy Magyarország gazdasága akkor és kizárólag akkor lenne életképes, ha apró parasztgazdaságok biztosítanák a mezőgazdasági termelés egészét és Mo. élelmiszer ellátását. Ezen felülcsak a földdel rendelkező parasztság őrizheti meg a hagyományokat és a magyar identitást, védheti meg a hazát. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a gazdatársadalom elöregedőben van, egyre kevesebb fiatal szeretne megélni az agrárium adta munkából. A kormányzat, érdekes módon, szorgalmazza a fiatalok agrár irányú képzését és segíti a gazdákat, akár Brüsszellel szemben is. Ez valahogy nem egyezik azzal az általad sugallt képpel, hogy a kormány óriási kárt okoz az agráriumnak és a vidéknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!