Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Vasárnap tízezren léptek be Ukrajna felől Magyarországra

2024. május 27. 06:55

Az orosz–ukrán háború kitörése óta több, mint egymillió menekült érkezett Magyarországra.

2024. május 27. 06:55
null

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Magyarország területére 2024. május 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 4952 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5162 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte hétfő reggel az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Orosz–ukrán háború több, mint két évvel ezelőtti kitörése óta több mint egymillió menekült érkezett Magyarországra, csak tavaly 97 ezer. A többségük tovább utazik, de több mint 65 ezren maradtak. 

A magyar kormány továbbra is humanitárius segítséget nyújts az Ukrajnából érkező menekülteknek.

Mint ismert: Nagyhódos és Nagypalád között még április elején létesül új határátkelő – az erről szóló megállapodást Szijjártó Péter jelentette be. Ezzel együtt immár hat átkelési pontvan Magyarország és Ukrajna között. A külgazdasági és külügyminiszter szerint az új átkelő kiemelten fontos lesz a Kárpátalján élő magyarok számára. Hozzátette: „Az új határátkelési lehetőséggel csökken a sorban állás és felgyorsul a határátlépés Magyarország és Ukrajna között, ami komoly könnyebbséget jelent majd az emberek életében.”

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2024. május 27. 16:28
Nem kell nekünk, Európának sem a koldus, hazug és fasiszta ukrán...védjék a dicső ukiiiikiiikriiiijniii - nát... Ha már annyira hazaszeretők...Putin, előre!!!
pandalala
2024. május 27. 11:24
minél több ukrán támadás Oo. ellen, annál kevesebben maradnak majd Ukiban .... nem várják meg a FAB-3000 és társait ....
cinkegolyó
2024. május 27. 09:59 Szerkesztve
Ezeknek több mint a fele a román-magyar határon jött át-tehát biztonságos országból. Bemondásra átengedik őket, hogy ukrán menekültek. Általában 50-60 kér tartózkodási engedélyt. A nagy része felveszi a segélycsomagot és a pénzt, aztán hazamegy-valószínű, hogy Romániába, aztán újra átjön a csomagért. Még régebben közöltek egy képet is az "átutazókról", nagy részük nem európai kinézetű volt, félre is fordították a fejüket. Igazoló iratok nélkül nehéz megállapítani, honnan jönnek. Sokba kerül nekünk ez az ingázás.
II.baljoska61
2024. május 27. 09:56
Azt leírnátok, hogy hányan léptek ki? Nem? Miért nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!