Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Minden második magyar internetező áldozatául esett már ennek

2024. május 30. 07:20

Hiába, az internetezők egyharmada még csak nem is védekezik, szerintük nincs rá szükségük.

2024. május 30. 07:20
Male Hacker Working On The Laptop And Computer

Nyitókép: seksan Mongkhonkhamsao / Getty images

A magyar internetezők 57 százaléka esett már áldozatául online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak – derül ki a kiberbiztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. és a gkid közös felméréséből. A 18 év feletti online is vásárló internetezők reprezentatív felmérése alapján az internetezők 68 százaléka használ vírusirtót, csaknem egyharmaduk viszont azért nem használ védelmi programot, mert úgy ítéli meg, hogy nincs rá szüksége, és saját maga ki tudja szűrni a gyanús dolgokat. 

Ennek ellenére a magyar internetezők 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy esett már áldozatául online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak, közel negyedük tapasztalt már olyat, hogy kéretlen felugró ablakok és weboldalak jelentek meg, valamint hogy lelassultak az eszközeik (14 százalék), de arra is volt példa, hogy anyagi kárt okoztak a bankkártyaadataik ellopásával.

A közlemény idézi Csizmazia-Darab Istvánt, a Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértőjét, aki szerint már csak a kártevők száma miatt is nagyon nehéz feladat lenne, hogy saját magunktól felismerjük őket: az AV Test szerint 1,3 milliárd egyedi kártékony kód van jelenleg a világon, és ennyi, folyamatosan fejlődő kártékony kódot még a legtudatosabb felhasználók sem tudnak kiszűrni.

Csizmazia-Darab István elmondta, a 18-29 év közötti korosztály tartja a legkevésbé valószínűnek, hogy vírustámadás éri őket, jóllehet körükben is a válaszadók közel fele (48 százalék) esett már áldozatul valamiféle online támadásnak.

A felmérés szerint azok közül, akik használnak vírusirtót, a legtöbben a laptopjukat védik így (71 százalék), amit az asztali gép követ (48 százalék), telefonon 44 százalék használ védelmi megoldást, pedig az ESET kiberbiztonsági szakértői hangsúlyozzák, hogy az androidos készülékek védelem nélkül óriási kockázatnak vannak kitéve. A tableten (12 százalék) és az okos televízión (5 százalék) történő használata viszonylag kevesekre jellemző, pedig ezek ellen is léteznek támadások.

A válaszadók szerint a fizetős védelmi programok leginkább abban különböznek az ingyenestől, hogy több funkcióval rendelkeznek és megbízhatóbbak, nagyobb eséllyel szűrik ki a kártevőket. Ugyanakkor a válaszadók egy része (17 százalék) azért nem használ védelmi megoldást, mert nem érzi elengedőnek az informatikai tudását egy ilyen program használatához. Harmaduk viszont fizetne a vírusirtó programért, ha ezáltal lenne kihez fordulnia, ha segítségre van szükség. A közlemény szerint már vannak ilyen megoldások a piacon magyar nyelven is.

A válaszadók egy része szerint a fizetős programok további előnye, hogy nem adják el az internethasználati adataikat külsős partnereknek. A közlemény szerint ez a feltételezés nem alaptalan, mert van példa arra, hogy egy ingyenes vírusvédelmi program gyártója gyűjtötte és eladta a felhasználók adatait, a beleegyezésük nélkül.

A felmérés szerint a vírusirtó program választásakor fontos szempont még az is, hogy ne lassítsa le az eszközt, legyen egyszerűen telepíthető, és ritkán adjon téves riasztást.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. május 30. 12:03
Ja, ami elromolhat, az meg is teszi. S miért pont az interneten ne lennének csalók, gazfickók, kihasználva a lehetőségeket.
Mindenhova
2024. május 30. 09:57 Szerkesztve
"1,3 milliárd egyedi kártékony kód van jelenleg a világon, és ennyi, folyamatosan fejlődő kártékony kódot még a legtudatosabb felhasználók sem tudnak kiszűrni." És a föld nevű bolygó összes vírusírtója egyidejű használatával (főleg ha nem ütnék ki egymást) sem tudnák kiszűrni. Nem kell úgy tenni, mintha bármelyik egyedül is meg tudná oldani a problémát. Viszont az internetezők, 99.999999999999999%-ban a vírusgyártó (és magát virusírtóként eladó) programok nélkül is meg tudják védeni magukat azzal, h. nem látogatnak sexykittys oldalakat, nem kattintgatnak össze-vissza mint egy idióta bármire amit eléjük tolnak, nem ad meg bizalmas információkat magáról a faszbuknak ect. Vagyis ha van agya, akkor nem lesz célpont, ha meg nincs, akkor semmi és senki nem tudja megmenteni. A vírusírtó programoknak olyan engedélyeket ad a felhasználó, amire a next next next után már nem is lesz fogalma. A program rendszergazdai jogokkal végig túrja az eszközt, még a kernelben is kutakodik ;)
Massimiliano Prospero dArco
2024. május 30. 09:53
én meg az istenverte megafon és szalai-borckiné reklámoknak esek áldozatul, nem tudom kikerülni egyszerűen...
A ráció prófétája
2024. május 30. 08:45
Az egyik legjobb vírusirtó program az része a Windowsnak, a Windows 8-tól. Jó eséllyel a nép nagy része nem is tudja, hogy használ vírusirtót. Persze, ha tudnák akkor az ESET nem tudná eladni a sajátját, mint ahogy a burkolt hirdetésből is kiderül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!