Mi az EP-választás tétje? – Világrend

2024. május 01. 17:25

Hozta-e a várakozásokat a 20 éves uniós tagság? Mikor kezdődött a belpolitikai viták exportja Brüsszelbe, és milyen okokból romlott meg a kapcsolat Magyarország és az EU között? A magyar külpolitika két korábbi formálóját kérdeztük podcast-műsorunkban.

2024. május 01. 17:25
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

2004. május elsején Magyarország az Európai Unió tagállama lett – a rendszerváltás nagy reménye teljesedett be, történelmi elégtétel volt. Húsz év gazdag, mégis viharos kapcsolat van Budapest és Brüsszel mögött, és nagy kérdés, hogy milyen lesz a viszony a közeljövőben – ez nagyrészt a júniusi EP-választáson dőlhet el.  

Néhány idézet az évfordulós beszélgetésből:

Az európai uniós csatlakozás – eltekintve a legszélsőségesebb pártoktól mind bal-, mind jobboldalon – politikai konszenzust élvezett.” (Prőhle Gergely)

Amikor beléptünk, rögtön egy túlzottdeficit-eljárás alá kerültünk, ez egy nagyon nagy problémája volt már a Medgyessy-kormánynak is, majd ez tartott egészen 2013-ig, ebben az eljárásban voltunk benne.” (Szent-Iványi István)

A nemzeti érdek az igenis egy konszenzusosan definiálandó dolog kéne legyen. Szerintem az súlyos probléma, hogy ez nálunk ma nem megy.” (Prőhle Gergely)

Azt, hogy most a kormány megbukna, azt én nem gondolom, ilyen következménye biztosan nem lesz. Olyan lehet, hogy teljesen átrendeződik főleg az ellenzéki oldal, ott új helyzet, új leosztás alakul ki.” (Szent-Iványi István)

A 20 éves tagság mérlegéről, illetve a közelgő EP-választás tétjéről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Mi volt a súlya a magyar EU-csatlakozásnak?

– Hogyan zajlottak le a csatlakozási tárgyalások?

– Milyen politikai csatározások jellemezték a magyar-uniós viszonyt az elmúlt két évtizedben?

– Milyen kimenetele lehet a júniusi EP-választásnak, és milyen irányt vehet az uniós politika ennek következményeként?

A műsor vendégei: Prőhle Gergely volt államtitkár, nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének programigazgatója  és  Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár, országgyűlési és EP-képviselő, diplomata.

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

A Videán itt érhető el:

--

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. május 02. 08:19
Az a húsz év arra volt jó hogy a multik kizsigereljék a tagországokat kivétel nélkül mindegyiket . Ki kell lépni ebből a mocskos bolsevik tákolmányból amig nem késő . Elzavarni és államositani az adózni nem akaró multikat és rendbe jön az ország .
pesti051
2024. május 02. 08:16
Kár, hogy az emberek könnyen felejtenek. És nehezen tanulnak. Már szerintem senki nem emlékszik rá, hogy a csatlakozási tárgyalásoknál az aláírás előtt a lengyelek, Málta, a szlovákok éjfélig gyűrték a saját nemzeti érdekükben az EU-t, az utolsó kiló cukorkvótáig küzdöttek, Medgyessy meg Kovács megkérdezték, hol kell aláírni, és már délután háromkor mentek kávézni... Ők így képviselték a nemzeti érdekeinket...
o1gpedofil-2
2024. május 02. 08:10
Meg kell kerdezni Ruhelket, hogy neki hogy tetszik az unios csatlakozas. Vagy a felanalfabeta Lolot!
bodrigyuri
2024. május 02. 06:25
Ez a szexi kittike néni 79 éves, vagy csak 79-ben született?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!