Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Ezért pusztulnak a kertekben a leylandi ciprusok

2024. május 22. 14:47

Mutatjuk, mit tegyen, ha szeretné megelőzni a bajt!

2024. május 22. 14:47
null

Nyitókép: Képernyőkép/Budai Kertcentrum

Az elmúlt években a tujákat sok helyen nem tudták megmenteni a hazai kertekben. Alternatív megoldásként fordultak az emberek a szívósabb leylandi ciprus felé, bízva abban, hogy nincsenek betegségei és elkerülik őket a kártevők. Sajnos a gyakorlat mást mutat – olvasható a sokszinuvidek.24.hu-n.

A lap több olvasója is jelezte, hogy a néhány éve ültetett leylandi ciprusai sárgulnak. A hírek szerint nagyon úgy tűnik, hogy tömeges fertőzés lehet az ok.

Több külföldi szakirodalom szerint a ciprusok betegsége az esetek 99 százalékban a növény legyengülésének köszönhető. Ez pedig a nem megfelelő növényápolás következménye.

A növényválasztásnál és az ápolás során figyelembe kellene venni a klimatikus tényezőket, a talaj tápanyag-ellátottságát, pH viszonyait, a ciprus speciális igényeit, sőt az egyéb külső tényezőket is. A megfelelő gondozás hiánya támadási felületet képez a meggyengülő növényen a kórokozóknak és kártevőknek egyaránt. Amikor a növény gyantatermelése meggyengül, azonnal megjelennek a szúbogarak, díszbogarak, kéregtetvek és a szaprofita (lebontó) gombák – olvasható az Évakert oldalán.

Mi okozhatja a bajt? 

Egyrészt a fakérgen keresztül bejutó gombabetegség. Sokan elfelejtik, hogy a sövényeket, fákat nem csak elültetni kell, hanem folyamatosan ápolni is. A leylandikat általában mindenki gondosan nyírja, hiszen intenzíven növekszik. Sokkal kevesebben fordítanak viszont figyelmet a táplálására, és még kevesebben a növényvédelmére. Pedig a szorosan egymás mellé ültetett sövények folyamatosan elvonhatják egymás elől a vizet és a tápanyagot, így könnyen alakulnak ki hiánybetegségek.

Az örökzöldek védelmét a megelőzésre alapozva építsük fel

Ha a korosodó örökzöldjeinket eddig nem gondoztuk, nem tápláltuk megfelelően, akkor hamarabb támadják meg a betegségek. Az ellenállóképesség kulcsa a “jóltápláltságban” rejlik. Ha eddig még nem tettük, ápoljuk, adjunk plusz tápanyagot a növényeinknek. A réz és a kén tartalmú szerek segítenek megakadályozni a gomba terjedését, a mikroelemek pedig jó kondícióba hozzák a növényt, hogy beinduljanak az öngyógyító folyamatok.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:21
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­k­­e­­l­d­­­ ­a­­­ ­­­s­z­e­­x­i­­ ­­p­­u­­n­­­c­­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
I_Isti
2024. május 23. 08:20
Van egyszer egy klímaváltozás, amit egyesek "globális felmelegedésnek" hívnak, és ráadásul a magyarországi klíma egyébként sem alkalmas sem előtte, sem utána - arra, hogy ezek a növények kibírják. Csak annyi a probléma, hogy a magyar klímát bíró örökzöld négyszer annyiba kerül, mint ez.
Dixtroy
2024. május 23. 08:02
A rézkén lemosó permetezés, rügyfakadás előtt kell. Mikroelemet meg mindig adhatsz a növénynek, ahogy NPK gazdag műtrágyát is, módjával. Már csak azon tűnődök, hogy volt-e a cikkben bármiféle hasznos info?
2024. május 22. 20:09 Szerkesztve
Már olyan gazdagok vagyunk, hogy dísznövények lepik el az országot haszonnövények (málna, ribizli, szőlő, még akár a bodza vagy kökény) helyett. Igaz, ezek nem nőnek olyan magasra. Az is igaz, hogy a ciprustól nem látnak ki az ablakon, de legalább őket se látja senki. Jelzem, a meszelt ablak még a tejüvegnél is olcsóbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!