Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

A foglalkoztatás növekedett és a munkanélküliség csökkent – az elemzők szerint a GDP-növekedés tovább gyorsulhat

2024. május 27. 06:38

A munkaerőpiaci adatok alapján egyre több nőt foglalkoztatnak a hazai vállalkozások.

2024. május 27. 06:38
Business people working at desk by windows

Nyitókép: Morsa Images / Getty imgaes

A statisztikai hivatal legfrissebb jelentése alapján nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség. Elemzők szerint a következő hónapokban tovább gyorsulhat a GDP-növekedés, ami a foglalkoztatási adatokban is tükröződni fog – írta meg a hirdado.hu.

A munkaerőpiaci adatok alapján egyre több nőt foglalkoztatnak a hazai vállalkozások.

A foglalkoztatottak száma folyamatosan nő Magyarországon, amit a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi adatai is megerősítenek. Egy év alatt csaknem 4 millió 750 ezerre nőtt a munkavállalók száma, ami 1 millióval több a Gyurcsány-korszakhoz képest. Emellett a bérek is átlagosan a háromszorosára emelkedtek.

Az elmúlt egy évben a fizetések átlagosan 14 százalékkal emelkedtek. Ha ezt összevetjük a 4 százalék alatti inflációval, elmondható, hogy a bérek vásárlóértéke 10 százalékkal nőtt.

A lap szerint a kormány célja, hogy a fejlődés ne álljon meg, és még többen dolgozzanak Magyarországon. A 20 és 64 év közötti korosztályban jelenleg a munkavállalók aránya 81 százalék, amit a kormány 2030-ra 85 százalékra kíván emelni.

„Gyakorlatilag nemcsak azt mondhatjuk, hogy az átlag magyar könnyen el tud helyezkedni, hanem azt is mondhatjuk, hogy lényegében függetlenül attól, hogy hány éves, mi a végzettsége, férfi-e, vagy nő ezek a valószínűségek ezek jók” – mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

A kormány a Ginop Plusz program keretében több mint 461 milliárd forintot fordít arra, hogy az álláskeresők könnyebben találjanak munkát. Részben képzéseket biztosítanak, részben pedig a 30 év alatti fiatalokat támogatják. Ezen felül további 150 milliárd forintot fordítanak a 30 és 64 év közötti hátrányos helyzetű álláskeresők támogatására, többek között bértámogatással, lakhatási és utazási támogatással.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. május 27. 10:03
Tessék mondani, ebből mennyi az indonéz vendégmunkás?
Ez D-dúr és e-moll
2024. május 27. 09:11
"Robert-N ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. május 27. 09:04 Szóval most elvesznek? Mikor mit hazudsz! Az előbb még a magánrendelést hazudtad." A trolletetést mára befejeztem. Kapd azt, amit érdemelsz!
Robert-N
2024. május 27. 09:03 Szerkesztve
Ez D-dúr és e-moll 2024. május 27. 08:58 • Szerkesztve Az a pár hetes várólista ma már ott tart, hogy 2029-re jegyeznek elő műtétekre. Ami pedig "az elcsúszott kezelések ---- Tényleg? Na mutasd a 2029-s előjegyzési listát. Lássuk.
Ez D-dúr és e-moll
2024. május 27. 08:58 Szerkesztve
"Robert-N ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. május 27. 08:40 Tömören kamu. Ugyanis az általad vázolt pár hetes várólista nem csökkenti az állami egészségügy kiadásait. Ráadásul ha úgy lenne ahogy próbálod bemagyarázni, az elcsúszott kezelések okán súlyosbodó betegségek kezelése csak növeli az egészségügy kiadásait. Szóval hazudsz, vagy tökhülye vagy?" Az a pár hetes várólista ma már ott tart, hogy 2029-re jegyeznek elő műtétekre. Ami pedig "az elcsúszott kezelések okán súlyosbodó betegségek kezelése csak növeli az egészségügy kiadásait" illeti, már húsz éve is ezzel érveltek a teljesítményvolumen-korlát bevezetése ellen, de ez akkor sem és azóta sem érdekelt egyetlen kormányt sem. Nyilván, kiszámolták, hogy jobban megéri így működtetni rendszert --- már csak a nem megfelelő ellátás miatt idő előtt elvesztett betegek kiesése miatt is ---, mint biztosítani mindenkinek a szükséges kezeléseket. Okosnak hiszed magad, pedig csak egy önző, elfogult és tájékozatlan vakegér vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!