V. Naszályi Márta: „Azért nem takarítunk, mert elveszik a pénzt a fideszesek!”

2024. április 21. 12:33

Gyanús szerződések, betartatlan ígéretek, a köztisztaság romlása – de kié lesz a végén a Vár?

2024. április 21. 12:33
null

Ahogy 2019-ben az I. kerületben zajlott az egyik legnagyobb csata a polgármesteri posztért, úgy vélhetően az idei önkormányzati választáson sem lesz ez másként: a Várban már hónapok óta megy a szópárbaj, ki mit ajánl az itt lakóknak. Erről vitatkozott a jelenlegi polgármester V. Naszályi Márta és a kormánypártok oldalán harcba szálló jelölt, Böröcz László a VOKS 2024 című műsorban.

A vita az esélyek latolgatásával indult. A műsorvezető Rónai Egon felemlített egy tavaly júliusi közvélemény-kutatást, amely szerint akkor V. Naszályi Mártát vezetett 43 százalékkal Böröcz László 32 százalékával szemben. A jelenlegi kerületvezető szerint egy friss felmérés alapján az arány ma ugyanez, amit Böröcz rögtön cáfolt, mondván: 

„a mi méréseink teljesen más képet festenek, és ahogy Kovács László is mondta, a szavazást kell megnyerni, nem a kutatásokat”.

Rónai Egon ezután a különböző, az I. kerülettel kapcsolatban közszájon forgó ügyekről és vádakról kérdezte a stúdióvendégeit. A gyanús kerületi szerződésekkel kapcsolatban – az ezekre vonatkozó vádakat V. Naszályi korábban határozottan visszautasította – Böröcz azt mondta, ezek mutatják leginkább, hogy „a 2019-ben ígért átlátható és stabil önkormányzati működésből, a sokpontos programból négy és fél elteltével csak nagyítóval lehet találni néhány teljesült pontot, az önkormányzat átláthatósága meg sokkal rosszabb helyzetben van, mint 2019-ben volt. A polgármester asszony és a hivatal ráadásul semmilyen ügyben nem ad tájékoztatást a képviselő-testületnek, azzal védekezik, hogy ezek egy ellene folytatott lejáratókampány részei.

Böröcz az Officium Irodafejlesztő Zrt. ügyét hozta fel példának. Mint ismeretes, a céggel  V. Naszályiék kétszeresen túlárazott szerződést kötöttek, és azontúl, hogy a papírokat még nem látta senki, az is teljesen érthetetlen a fideszes polgármesterjelölt szerint, hogy „,egy billentyűzet, egy számítógép, kamera miért került két és félszer annyiba, mint amennyiért ezek a piacon beszerezhetők, illetve hogy egy vadiúj rendszer karbantartására miért költenek havonta 342 ezer forintot. Az illetékes kamara elnöke azt mondta, ilyen esetekben havi szerződést nem is szoktak kötni, a I. kerületi önkormányzat mégis ennyit fizet ezért 36 hónapon át.

Ezt is ajánljuk a témában

V. Naszályi Márta erre úgy válaszolt, hogy mivel Böröcz László nem önkormányzati képviselő, nem ismerheti egy önkormányzat működését, vagyis attól, „ha az eMagon ma valaki lát egy technikai berendezését, hogy mennyibe kerül, annak semmi köze hozzá, hogy másfél éve egy önkormányzat komplexen beépítve, telepítve, folyamatosan éjjel-nappali rendszerfelügyelettel hogyan tudja azt megrendelni”. A polgármester asszony azt is mondta mindezzel kapcsolatban, a Fidesz 2022-es többsége kerülése előtt béke volt, azóta csak háború van.

Böröcz László szerint viszont az interneten igenis meg lehet nézni, mi mennyibe kerül, és arra is magyarázatot várna, hogy miért fizet az önkormányzat havidíjat egy olyan beléptetőrendszerért, ami az átadás után fél évig nem is működött. Ahogyan arra sincs továbbra sem válasz, ki és milyen szempontok alapján hívta meg a három pályázó céget. 

Böröcz László azt is elmondta, hogy 2022 óta, amióta a képviselő-testületben többségbe került a Fidesz, 

V. Naszályi Márta a fideszes képviselők javaslatait jellemzően nem engedte napirendre venni. 

A 2022 előtti  „harmóniát” pedig jól mutatja, hogy „a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Fidesz–KDNP közös rendkívüli ülést kezdeményezett a polgármester asszonnyal szemben a testületi ülések ellehetetlenítése miatt. Vagyis az első három évben azért nem történt semmi, mert a baloldali pártok és V. Naszályi Márta egymással veszekedtek. Most meg az az állítás, hogy miattunk nem történt semmi. Vagyis hol a kormány a hibás, hol a főváros, hol a Fidesz, hol a pártok.

V. Naszályi Márta a politikai pártokkal való konfliktusait elismerte, de szerinte minden csak a kerület érdekében történt. Böröcz László ezt vitatta, és azt mondta, a polgármester először csak nem vette napirendre a képviselők előterjesztéseit, majd „új taktikát vetett be, miután összeveszett a harmadik jegyzőjével is, akivel jelenleg perben áll. Már a negyedik van, aki Pikó András korábbi jegyzője volt, és már a próbaideje alatt másfél millió forint jutalmat kapott, aztán később még 3,6 milliót, amit ugyanúgy hónapokon át titkoltak. A pénzt a jegyzőnek azért járt, mert ki kellett fizetni a politikai munkáját” -- jegyezte meg Böröcz László. 

Majd arról is beszélt, a jegyzői segítséggel szabotált testületi döntések végrehajtásának hiánya miatt az I. kerületiek ezért számos támogatástól elestek, pedig „a kormányhivatal 16-szor leírta, hogy polgármester asszonynak a döntéseket végre kell hajtani, és azt is, hogy jogellenesen vezeti a testületi ülést. 

Erre az volt a válasz, hogy V. Naszályi Márta feljelentette a kormányhivatalt.

Ezek után a népjóléti (szociális) támogatások kerültek szóba, amelyek „eddig még nem jutottak el az érintettekhez”, majd a programok ismertetése jött röviden. Böröcz László elmondta, ő a sajátját egy  tavaly decemberben szétküldött 2500 konzultációs kérdőív alapján állította össze; első helyen a köztisztaság kérdésével.

Ez az elmúlt négy és fél évben e helyiek szerint sokat romlott, szemetesek az utcák, terek, parkok. A hajléktalanhelyzet is a szőnyeg alá van söpörve, a Vérmezőn pedig eddig annyi történt, hogy hatvanmillióból kicserélték a kukákat, amikből így feleannyi van. A Batthyány tér felújítására eddig százötvenmilliót költöttek, de hogy hat virágláda lerakásába és színes csíkok felfestésében mi kerül ennyibe nem tudni. És rengeteg ilyen ügy van, például a parkoló buszok elhelyezéséé."

V. Naszályi Márta mindezt cáfolta, szerinte a köztisztaság működik, ő maga terjesztette például a köztisztasági akciótervet a Várban, amit a Fidesz nem fogadott el, ahogy más hasonló tételeket is kihúznak a költségvetésből.

„Azért nem takarítunk, mert elveszik a pénzt a fideszesek” 

– fogalmazott. 

Böröcz László erre csak annyit mondott, valós és betartható ígéreteket kell tenni, mert amiket a polgármester asszony felsorol a programjában a tornaterem építésétől az idősotthonig, az hatvanmilliárd forintba kerülne.

Erre nincs pénz jelenleg. Sokkal kompetensebb vezetés kell, amelyik forrást tud szerezni a fejlesztésekhez, és növeli a saját bevételt. Ez a kerület sokkal többre képes, mint mait az elmúlt négy és fél évben láttunk.

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:16
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­­s­­­ ­l­á­­­n­­­y­o­k­­ ­­v­­á­r­­n­­a­­­k­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Kristály
2024. április 21. 16:10
Annak nőnek már a feje állása nem tisztességes. Ha kerületiek rá szavaznak akkor megérdemlik a libsi rezsiárakat és hogy a gatyájukat leszedjék róluk.
tapir32
2024. április 21. 15:47
Csődközelbe került az ország Gyurcsány vezetésével és csődközelbe került Budapest Karácsony vezetésével. A csődösök már megmutatták, hogy alkalmatlanok! Annyi esze meg gerince a balosoknak is lehetne, hogy aki egyszer csődbe vitte az országot vagy a fővárost azt többet nem bízzák meg semmivel! Az számoljon el a tevékenységével és menjen a süllyesztőbe! Ez nem korrupció volt? Ez volt a szakértelem? Ez volt a felelős politizálás?
cinkegolyó
2024. április 21. 15:40 Szerkesztve
Elveszik a pénzt a fideszesek, mondja V. Naszályi Márta, aztán 80 millió forint közpénzt fizetett ki annak a cégnek, amelynél az I. kerületi polgármester férje dolgozik... Persze még ez sem elég neki, mert védelmi pénzt is akart beszedni a kerületi cukrászdáktól. Mikor lesz ez elszámoltatva?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!