Újabb eljárást indított az eMAG ellen a GVH

2024. április 02. 14:36

Pár éve már kaptak egy 200 millió forintos pénzbírságot.

2024. április 02. 14:36
null

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az Extreme Digital-eMAG Korlátolt Felelősségű Társasággal (eMAG) szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – derült ki a hivatal közleményéből.

Mint írták, a vállalkozás valószínűsíthetően

  • fogyasztói véleményekkel kapcsolatos közzétételi gyakorlata 2022. május 28-tól alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztókat a termékekkel kapcsolatos tájékozott ügyleti döntés meghozatalában,
  • a 2023. július 25-28. között meghirdetett „Őrült napok” elnevezésű akciójában több terméket is jelentős árkedvezménnyel népszerűsített, majd törölte az érintett termékekre leadott rendelések többségét,
  • október 31-től a szállítási határidőkről valótlan tartalmú tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak,
  • július 22-től bizonyos termékek esetében előnyként jeleníti meg a fogyasztót a jogszabály erejénél fogva megillető 14 napos elállási jogot, valamint a termékgarancia idejét.

A Hivatal megjegyezte, 

a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul – ismertették.

A vizsgálatra biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – írták a közleménybe. 

Korábban már megbírságolták a társaságot

A GVH felidézte, hogy 2021-ben már vizsgálta az eMAG akciótartási gyakorlatát, melynek eredményeként – 200 millió forintos pénzbírság mellett – 

mintegy 4 milliárd forint értékű jóvátételi vállalásainak végrehajtására kötelezte az eljárás alá vont vállalkozásokat. 

A vállalások teljesítését értékelő utóvizsgálat során a nemzeti versenyhatóság megállapította, hogy az eMAG kötelezettségeit hiányosan teljesítette, ezért a GVH Versenytanácsa további 50 millió forintos bírsággal sújtotta a vállalkozást – tették hozzá.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zavulon
2024. április 02. 19:45
Mióta bármilyen himi-humi lengyel, csehszlovák, román etc. webáruház is árulhat emag név alatt azóta nincs az az akció, hogy rendeljek tőlük.
atti64
2024. április 02. 18:20
EGY MOSLÉK SZAR CÉG ROMÁN PATKÁNYOK AGYONBUNTETNI ÖKET MILLIÁRDOKRA HOGY BELEROKKANJANAK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lurker
2024. április 02. 17:27
Genyag öööö-... most találtam ki, ha valaki tud jobbat szívesen olvasom nem vagyok vicces
Ninini
2024. április 02. 16:34
Szarni bele az Emagba. Ha reklamációd van, ők mossák a kezüket, fordulj a céghez, aki szállította az árut, hiába az Emagon keresztül rendelted. Csak épp sokszor se telefonszáma, se e-mailje ezeknek a cégeknek. Ez is megérne egy misét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!