Mélyen hallgat Karácsony a fővárosi korrupciós botrányról

2024. április 13. 16:46

Bár posztjainak gyakorisága szerint a főpolgármester szinte egész nap Facebookozik, kérdéseinkre nem hajlandó válaszolni.

2024. április 13. 16:46

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett részjelentése lerántotta a leplet a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányáról. Mint ismert, a Lánchíd-felújítás kapcsán a Kehi idén januárban indított vizsgálatot, amelyben a közpénzek felhasználását, valamint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályszerűségét, a gazdaságosságát és hatékonyságát vizsgálták.

Ezt is ajánljuk a témában

A Kehi rögzítette, hogy az A-Híd több részletben összesen 1,54 milliárdot utalt Vig Mór kft.-jének, a Sunstrike-nak 39 részletben. Az első utalás 2020. november elején, egy héttel a közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontása után történt meg. Ezt további két tranzakció követte 2020. december 9-én és 2021. január 19-én, mire eljutunk a szerződés 2021. február eleji aláírásához. 

A dátumok tételesen cáfolják Karácsonyék védekezését,

 a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig – 36 részletben – a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Készpénzzé változott a közpénz

A Kehi még egy szempontra rámutatott. Mégpedig arra, hogy a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. A továbbított pénzből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1,34 milliárd forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel.

A két ügyvéd kiléte az eddigi bűnügyi és más információkból kikövetkeztethető. Egyikőjük Vig Mór (aki nem mellesleg Vig Dávid Amnesty-vezér testvére), másikuk Hegedüs Dániel, akinek – mint a Kehi is utalt rá – egy épületben volt irodája Viggel. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt is hangsúlyozta, hogy a jelentés megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

Szerkesztőségünk e-mailben kereste az ügy kapcsán Karácsony Gergelyt, aki azonban – bár az elmúlt 24 órában rendkívül aktív volt a Facebookon (4-szer posztolt és a sztoriját is 3-szor frissítette) – nem válaszolt a megkeresésre.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:46
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­­s­ ­­l­á­­n­y­­­o­k­­ ­­v­­­á­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Mich99
2024. április 13. 22:52
Karigeri = MUTYI
FeketeFehér
2024. április 13. 21:52
Ha hozzám jön egy névtelen levél, az megy a kukába. Ez a normális.
cutcopy
2024. április 13. 21:27
Húbazz ez a pofa, igazi bürokrata retro még a nyolcvanas évek elvtársi világából..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!