Ennyiért árulják Törőcsik Mari otthonát

2024. április 22. 11:15

Egyelőre csekély érdeklődés mellett árulják Törőcsik Mari velemi otthonát, ahol a nemzet színésze utolsó éveit töltötte. Egy időben arról is szó volt, hogy emlékhely lesz a velemi ingatlan, ám ez a terv meghiúsult.

2024. április 22. 11:15

Nyitókép: Törőcsik Mari velemi otthonában. Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva

„Eladóvá vált Velem községben egy 1450 négyzetméteres telken lévő, körülbelül 140 négyzetméter méretű, régi parasztházból igényesen átalakított lakóépület” – idézi cikkében a Blikk a hirdetést, amelyből az is kiderül, hogy a művésznő által 1973-ban vásárolt, majd tíz éve a lányának, Teréznek ajándékozott ház Velem központjában pincével és egy kis medencével is rendelkezik.

Az ingatlan irányára 69 millió forint.

A hirdetők számos fotót is megosztottak, ezeken láthatók Törőcsik Mari személyes tárgyai, az egész falat betakaró könyvespolc, a teáskannája vagy a fénykép az ágya mellett: bepillantást nyerhetünk, milyen körülmények között élte utolsó éveit a betegsége miatt a házából már nagyon ritkán kimozduló színésznő – írja a lap.

Az egykor Törőcsik Mari és 11 éve elhunyt férje, Maár Gyula rendező menedékéül szolgáló Vas megyei otthon a legendás színésznő három évvel ezelőtti halála óta üresen áll, szellemházzá vált az alig négyszáz lelkes település főutcáján. A színésznő halála után a település vezetője bízott abban, hogy emlékházzá alakíthatja az épületet, de külső segítség nélkül Velem költségvetése nem bír el egy ilyen beruházást. Egyelőre a nagyszabású tervekből egyet sikerült megvalósítani: nemrég egy utcát neveztek el Törőcsik Mariról, de egyelőre a tervezett szobor is csak szándék. 

Pedig a színésznőnek még családtagja is él Velemben, hiszen a vietnámi származású, örökbe fogadott fia, Son ott telepedett le a családjával. A házba azonban a falubeliek szerint ő sem tette be a lábát, mert Teréz, aki tíz éve lett a tulajdonosa, nem engedte be. 

Inkább a szomszédasszonyt, Törőcsik Mari egyik legjobb barátnőjét kérte meg arra, hogy néha menjen át, és szellőztessen a házban. Úgy tudjuk, először ismerősöknek próbálta eladni, az édesanyja több művészbarátjának ajánlotta fel megvételre az ingatlant az elmúlt években.

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2024. április 22. 17:06
Ha az összes magyar színész, filmszínész hétvégi házát haláluk után az államnak kellene fenntartani, csődbe menne. Elsősorban a hozzátartozók kötelesége lenne ápolni Töröcsik Mari emlékét aki életében sokat segített nekik. Itt úgy tűnik a hálátlan utódok vegy nem állnak ezen az erkölcsi magaslaton, vagy ennyire szegények. Szomorú, hogy Gobbi Hilda a hétvégi dunakanyari nyaralóját felajánlotta a színész öregotthon számára szintén nyaralónak, de eladták azt is. Nem tartotta be Gobbi kívánságát a hálátlan utókor.
pugacsov-0
2024. április 22. 12:50
És ha a Kőszeg- Hegyalja összefog ? Törőcsik Marinak egyébként Kőszegen is volt lakása, de még életében eladták. Ez a Maár Tercsi kissé flúgos lehet...
mandala-3
2024. április 22. 12:16
Az üzenet egyértelmű! Sem a kultúrpoliika , sem a művészvilág sem a művészetéért egykor "rajongók" nem akarják ezt az emlékházat. Ők tudják miért??!!
ipolypart2
2024. április 22. 11:38
Az Eszterháziét meg 300 milka körül akarják adni, mierthogy a naaaagyember ott végezte a dolgát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!