Újra villamos járhat a Bajcsy-Zsilinszky úton – bejelentették a legújabb fonódás terveit

2024. március 19. 16:25

Összekapcsolják az észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a dél-budai 47-49-es villamosvonalakat.

2024. március 19. 16:25
null

Nyitókép: MTI/Róka László

 

A BKK közleménye szerint a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton újraépítik a villamosvágányokat, összekapcsolva ezzel az észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a dél-budai 47-49-es villamosvonalakat. Ezáltal a napi utazások száma várhatóan 100 ezerről 160 ezerre növekszik, miközben a belvárosi autóforgalom napi kétezerrel csökkenhet – írja a Portfólió

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszaépítik a villamosvágányokat a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton. Ezáltal összekapcsolásra kerülnek az észak-pesti 12-es és 14-es villamosok, melyek jelenleg a Lehel térig közlekednek, valamint a dél-budai 47-49-es villamosok, amelyek a Deák térig járnak.

A közlekedési társaság előrejelzése szerint a belvárosi autóforgalom naponta kétezerrel csökkenhet, míg az észak-pesti térségből történő eljutás ideje a Nyugati térhez 3-6 perccel rövidülhet.

A főváros és az érintett kerületek már lefolytatták az első egyeztetéseket, és megkezdődött a tervezés előkészítése. A BKK várakozása szerint a tervezési szerződést az év második felében, valószínűleg annak utolsó negyedévében köthetik meg. Amennyiben minden gördülékenyen halad, 2027-re elkészülhet az a kiviteli és tenderdokumentáció, amely alapján kiírható lesz a kivitelezési közbeszerzés.

Arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerül majd a tervezés és kivitelezés, a BKK azt válaszolta, hogy nem kívánnak még becsült összeget sem közölni, mivel ez torzíthatná a versenyt. Hozzátették, hogy mivel még nincsenek konkrét tervek, ezért nehéz lenne megmondani a kivitelezés pontos költségét.

Az újjáépítés során összesen 2,3 kilométernyi új villamosvágány jön létre, hat új megállóval együtt.

Kiemelt figyelmet kap majd a Nyugati tér térsége is: itt két új megállót terveznek létrehozni, továbbá elbontásra kerül a felüljáró és felújításra az aluljáró. A BKK tájékoztatása szerint a villamosvágányok építésének térségében, vagyis a Lehel és a Deák terek között „faltól falig” megújul a közterület. Az új villamosvonal hossza 22 kilométer lesz.

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­g­­ö­­s­­­ ­l­­á­n­­y­­o­­k­­­ ­v­á­­r­­n­a­­k­­­ ­­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Patika
2024. március 20. 04:48
Bocs de milyen név az a Bajcsy-Zsilinszky? Út? Kórház? Netán egy komcsy ellenálló-é, (mint Ságvári pirosposztó Endre a szegedi Fidesznek?)
europész
2024. március 19. 21:56
A Tanacskoztarsasag " hoserol"meg mindig van utca elnevezve?Szegyen.Akkor talan meg Kun Bela utca is letezik.
FeketeFehér
2024. március 19. 21:45
Budapest mai vezetése szakmai kérdésként kezeli az ügyet. Szakemberek foglalkoztak a kérdések százaival, és ők adtak rá választ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!