Több mint tízmilliárd forintot fektet az elvándorlás megfékezésébe a történelmi magyar település

2024. március 22. 16:29

Megújul Tokaj történelmi belvárosa és a környező utcák. A több mint tízmilliárd forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően a közel ezeréves településen új munkahelyek is létrejönnek. A város polgármestere szerint e beruházások megállítják a fiatalok elvándorlását, sőt, sokan visszatérhetnek szülővárosukba.

2024. március 22. 16:29

Nyitókép: Index/Erdős József

Több mint 10 milliárd forintot nyújt a kormány Tokaj belvárosának megújítására. A fejlesztésnek köszönhetően új életre kel a történelmi település főtere és a környező utcák, emellett új parkokat alakítanak ki, kávézók és éttermek is nyílnak. Összesen több ezer négyzetméternyi ingatlant érint a beruházás. Posta György, Tokaj polgármestere kiemelte: 

a fejlesztés célja, hogy Tokaj a világörökségi rangjának megfelelő környezetben fogadhassa a hazai és nemzetközi turistákat, de Posta György polgármester arra is számít, hogy hatásukra nem csak többen maradnak a városban, hanem lesznek, akik visszavándorolnak, sőt új betelepülőkkel is tervez.

A városvezető az Indexnek adott interjúban emellett kiemelte, a munkálatok november végén indultak a rossz állapotban lévő Tokaj áruház épületének bontásával, amely sokak szerint immár évtizedek óta torzította a képet az óváros szívében. Az egykori szocreál épület helyén egy, a borvidék 16. századi fénykorát idéző, a város arculatához illeszkedő épület emelkedik majd. 

A polgármester várakozásai szerint a fejlesztéseknek köszönhetően új turisztikai termékek jönnek létre, amelyek tovább növelik a turizmusból származó települési bevételeket, és munkát teremtenek a helyieknek. Ez azért is rendkívül fontos, mert a fiatalok elvándorlása jelentős. 

Posta György ezért a fejlesztésektől azt várja, hogy többen maradnak a városban, lesznek akik visszavándorolnak, de új betelepülőkre is számít. 

Ha elegendő számú turistát vonzanak be, akkor annak nyomán még több szolgáltatás kelhet életre, így a város több munkahelyet tud teremteni, és nagyobb bevételekhez jut a további fejlesztésekhez.

„Az idén immár 951 éves fennállását ünneplő város régóta kedvelt úti célja a hazai és a nemzetközi turistáknak is. A Balaton és a fürdők mellett Tokaj adja Magyarország nemzetközi ismertségének egyik fontos pillérét” – magyarázta a városvezető.

A fejlesztések legfőbb célja, hogy Tokaj a világörökségi rangjának megfelelő környezetben fogadhassa a hazai és nemzetközi turistákat, hogy látogatói ne csupán egy-egy pincelátogatás kedvéért keressék fel, hanem több napot időzzenek a városban és környékén.

A városvezető szerint a leglátványosabb a főtér és a hozzá kapcsolódó utcák és terek megújulása lesz:

  • visszakapják régi fényüket a város emblematikus homlokzatai, 
  • megszépül a műemléki Városháza és a Járási Hivatal épülete,
  • új életre kel a nagy múltú, országos műemléki védettségű, leromlott állapotú Arany Sas fogadó,
  • új funkciókkal bővül a Tokaji Írótábor ikonikus épülete, a ZÁKÓ Ház is, 
  • valamint az egykori áruház is, amelynek a helyére egy gasztronómiai és kulturális funkciókat ellátó épület kerül, amiben étterem és
  • szálláshely-szolgáltató is helyet kap majd, 
  • továbbá megújul a Schickedanz-ház néven ismert épület is. 

Posta György hozzátette: a Tokaj teljes megújulásához kapcsolódó beruházások várhatóan 2026-ban fejeződnek be.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. március 22. 18:14
Rendkívül jó adottságai vannak a világhírű termék területének. A szerencsi, sárospataki fürdőket, várakat a borútra rá lehet kapcsolni. Tokajban pedig a hegyoldalba luxus panorámafürdőt érdemes kiépíteni a vulkánhegyoldalba, és várparkot. A Rákóczi kultuszra, a várakra, fürdőkre, BORRA fesztiválokat, várjátékokat, kiállításokat, vásárokat lehet szervezni. Tokaj-Sárospatak útvonalon a Bodrogon lakóhajós vizitúra a borútra szintén rákapcsolható, kikötőhelyek megfelelő szintű kiépítésével. A tokaji névhez a gasztronómiában lehet speciálisakat alkotni, van is: borleves, mártás, desszertkrém, stb. De ennek tájjeleggel el is kell terjednie. A speciális bort welness területen lehet még nagyon jól hasznosítani: pakolás, krémek, fürdő a királyok borában: királyi fürdő. Személy szerint drukkolok a hegyaljaiaknak!
polárüveg
2024. március 22. 18:08
A tokaji aszú egyes régi évjáratai a fehérvérűséget korlátok között, de gyógyítják. De ezt az infót eltemették. A hetvenes években aranyáron vették meg ezeket, és szállították nyugatra és Japánba magánorvosoknak. Ezért is választotta a Habsburg-ház is házi használatra. Más tokaji boroknak is van gyógyhatása. A magyar borok régi gyógyfelhasználásáról a Vendéglátóipari Múzeum adott ki könyvet.
syphax-2
2024. március 22. 17:23
TOKAJBAN A LEGNAGYOBB KINCS A BOR! PERSZE VANNAK AKIK CSAK VIZET ISZNAK, ERGO NEM TUDJÁK, MI AZ, HOGY TOKAJI BOR--LEGFÖLJEBB KÖNYVEKBŰL 'ÓVASNAK RÓLA EZT-AZT-AMAZT. MARAGGYUNK ANNYIBAN: A TOKAJI BORTÓL MÉG A HOLTAK JÓ RÉSZE IS ÉLETRE KEL..HA AKAR.... VISSZAJÖNNEK...AKIK SZÁMITANAK..AKIK NEM AZOKÉR' NEM KÁR...
lájkbajnok
2024. március 22. 16:59
Nem kell a duma. Mindenki megy nyugatra meg a fővárosba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!