Szijjártó Péter elmondta, ezért nem elégedett az ukránok javaslatával (VIDEÓ)

2024. március 05. 15:14

„Nagyon remélem, hogy a jövőben el fognak mozdulni erről a dogmatikus álláspontjukról, és őszintén remélem, hogy valamifajta előrelépést fel fognak tudni mutatni a kisebbségi jogok vonatkozásában” – hangsúlyozta.

2024. március 05. 15:14

Nyitókép: MEHMET EMIN MENGUARSLAN / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

***

Az ukrán kormány által küldött válaszdokumentum nem tartalmaz semmifajta előrelépést a kárpátaljai magyar kisebbség 2015 előtti jogainak teljes körű helyreállítására vonatkozóan – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy ukrán kollégájával folytatott

januári tárgyalásán is egyértelművé tette a magyar elvárásokat ez ügyben, azaz hogy vissza kell állítani a kárpátaljai kisebbség korábbi, időközben fokozatosan leépített jogait.

Ennek kapcsán tudatta, hogy átadtak egy dokumentumot, amely tizenegy pontban foglalja össze, hogy milyen döntések lennének szükségesek ehhez ukrán oldalon. „Extrát nem kérünk, csak azokat a jogokat adják vissza, amelyekkel már rendelkeztek a kárpátaljai magyarok” – fogalmazott.

Sajnos azt kell megállapítani, hogy az ukrán kollégák által nekünk megküldött válaszdokumentum nem tartalmaz semmifajta előrelépést ezen a téren”

– mutatott rá.

Szijjártó Péter ezután kitért arra is, hogy a hivatalos választ szerdán meg fogják küldeni Kijevnek.

Nagyon remélem, hogy a jövőben el fognak mozdulni erről a dogmatikus álláspontjukról, és őszintén remélem, hogy valamifajta előrelépést fel fognak tudni mutatni a kisebbségi jogok vonatkozásában”

– emelte ki.

„Mindaddig, amíg a magyar nemzeti közösség jogainak visszaadásához szükséges jogszabályok nem születnek meg Ukrajnában, addig egy felsőbb szintű találkozónak a feltételei egyszerűen nem tudnak adottak lenni” – fűzte hozzá.

(MTI)

A felvételt itt tudja megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
p3d0fidesz
2024. március 07. 15:02
Szíjjártónak minimum 20 év járna kémkedésért, hazaárulásért
Sulammit
2024. március 06. 11:25
Ezek az ukránok semmit nem tanultak az orosz megszállásból. Egyik taslit kapják a másik után.
Reszelő Aladár
2024. március 06. 08:18
Ez a dolog Ukrajna életében egy teljesen indiferens dolog. Vagyis akik miatt nincs előrelépés, azok valamiért ebben a status quo fenntartásában érdekeltek. Mivel ukrán önrendelkezés már nincs, ezért alighanem Washington kavar. Vagyis ez is része a szokásos nyomásgyakorlásnak. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy ha amerikai fegyverrel pótolnánk az átadott honvédségi eszközparkot, akkor mennyivel lenne szívéjesebb a helyzet.
ToIeranciaterror
2024. március 05. 20:32
Nem véletlen, hogy Orbán nem áll szóba ezekkel a tetvekkel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!