Székelyföld autonómiájáért tüntettek Marosvásárhelyen

2024. március 10. 20:16

Több százan vettek részt a megmozduláson.

2024. március 10. 20:16
null

A nyitókép egy korábbi megmozduláson készült. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

Az Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke által felolvasott, a román hatóságokhoz intézett dokumentum rámutat: a székelyek az európai gyakorlat mintájára, a szubszidiaritás elvét kötve, maguk akarják intézni az általuk többségben lakott régió ügyeit. Ugyanakkor leszögezik: 

Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét, szuverenitását, a régió más nemzetiségű polgárainak érdekeit, sem az ország alkotmányát. 

A petíció szerint immár 30 éves adóssága Romániának az Európa Tanácshoz történő csatlakozáskor vállalt kötelezettségek teljesítése, az autonómiával kapcsolatos 1201/1993-as ajánlás, illetve a későbbi 1334/2003 határozat végrehajtása. 

Mi mindannyian elkötelezett hívei vagyunk a békének és a biztonságnak. Abban a szellemben, ahogy azt az Európa Tanács több határozata és ajánlása megfogalmazta. Így az 1334/2003-as számú határozat a területi autonómia intézményrendszerét ajánlja a belső konfliktusok megelőzésére, illetve feloldására”

– emlékeztet a kiáltvány, amelyben azt követelik: Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót az SZNT által kidolgozott jogszabálytervezet alapján. 

Ezt is ajánljuk a témában

A résztvevők közfelkiáltással fogadták el a petíciót, autonómiát követelő jelszavakat skandáltak és Autonómiát Székelyföldnek feliratú molinókat feszítettek ki. Tőkés László marosvásárhelyi beszédében úgy értékelte: „elfogult magyarellenességből fakadó, durva politikai hiba” a román politikai osztály részéről az autonómia kriminalizálása. Rámutatott: az erdélyi magyar autonómia támogatóit nem kellene szélsőségesnek bélyegezni. 

Nem vagyunk sem szélsőségesek, sem szeparatisták, Budapest sem revizionista. A magyarok semmilyen formában nem veszélyeztetik országunk területi egységét és integritását” 

– szögezte le. 

Marcel Ciolacu román miniszterelnök Székelyföld létét tagadó, autonómiáját kizártnak nevező kijelentéseire reagálva az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke azt mondta: Székelyföld puszta létének tagadása abszurd, mivel egy földrajzi és történelmi valóságnak mond ellent, másfelől szerinte „valóságos merénylet a székelység regionális és etnikai identitása ellen”. 

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­ö­g­ö­s­ ­­l­á­n­­y­­­o­­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­­ ­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Tommaso
2024. március 12. 02:26
TOBB SZAZAN??? A jobboldal szerint hany millio magyar is el Romaniaban?
Patika
2024. március 10. 23:24
több százan? (gondolom a többiek a hadgyakorlaton voltak)
Tommaso
2024. március 10. 23:01
Az Epsomi Darby-n indulo falonak a nyeresre tobb az eselye, mint a romaniai magyaroknak az autonomiara.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!