Orbán Viktor Törökországban: Pszichoterápiát javasol azoknak, akik Putyin kutyájának nevezik

2024. március 01. 18:30

A magyar kormányfő megerősítette, hogy jövő héten Floridába utazik, hogy Donald Trumppal találkozzon.

2024. március 01. 18:30
null

Nem látni a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból és ez megbénítja az európai politikát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Antalyában, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).  A magyar miniszterelnök megerősítette korábbi álláspontját, miszerint az egész világnak, de Magyarországnak különösen fontos, hogy véget érjen a szomszédban zajló háború. Orbán Viktor előadását a TRT World X-oldalán tudják megtekinteni. 

Az idő Oroszországnak dolgozik

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés.

Ha valaki azt gondolja, hogy az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ha valaki azt gondolja, hogy az idő Oroszországnak dolgozik, és a háború folytatása Oroszország sikerét fogja hozni, akkor jobb most abbahagyni. 

Én személy szerint az utóbbiak közé tartozom” 

– fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint „bajban vagyunk”, mert a háború kezdete óta Magyarországon kívül sok ország úgy beszél erről, hogy ez a „mi háborúnk”, és ha ez a mi háborúnk, és az ellenfél erősebb és területeket foglal el, akkor a vesztesek oldalán találjuk magunkat. Nagyon nehéz megmagyarázni, hogyan járjunk el és hogyan jöjjünk ki ebből, ha elveszítjük a háborút – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, hogy gyakran nevezik Putyin kutyájának vagy trójai falónak.

„Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita” 

– szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta: ő nem ukrán szemüvegen vagy Putyin szemüvegén át szemléli az ukrajnai háborút, hanem magyar szemüvegen keresztül.

„Nekem az országomat és a nemzetemet kell képviselnem, és én tudom, mi a magyarok érdeke. Ha valami jó a magyaroknak, azt támogatom, ami nem jó nekik, azt ellenzem. Ez ilyen egyszerű” – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte a kárpátaljai magyarságot, akik ezer éve ott élnek, és most besorozzák őket az ukrán hadseregbe.

Mi lesz veled Európai Unió?

A miniszterelnök elmondta, hogy

Magyarország nem lép ki az Európai Unióból, bár ő mindig is a nemzeti érdekeket fogja előtérbe helyezni, ami miatt vannak konfliktusok.

A harmadik alkalommal megrendezett fórum állam- és kormányfőket, minisztereket, diplomatákat, üzleti vezetőket, akadémikusokat valamint az ifjúság és a média képviselőit hozza össze egy átfogó vitára. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy magyar emberek is élnek Ukrajnában, akik közül többen is elestek a harcokban. Mihamarabbi békére van szükség, ez az egész világ érdeke.

Ha valaki magyar, akkor európai is”

– szögezte le a miniszterelnök azzal kapcsolatban, hogyan látja a magyarok helyét Európában. „Magyarországnak mindig különleges geopolitikai helye lesz az Európai Unióban” – nyomatékosította a miniszterelnök, kitérve arra is, hogy Magyarország azért tagja a Türk Tanácsnak, mert az egyetlen keleti eredetű nemzet Európában „vagy legalábbis az egyetlen, amely erre büszke”.

Orbán Viktor szerint az a kérdés, hogy milyen Európai Uniót képzelünk el. Mint fogalmazott jelenleg egy progresszív, liberális ideológián alapuló Európa létezik.

Isten nem része a politikai megfontolásoknak. A nemzet és a nemzeti büszkeség gyanús, rossz, furcsa, kukába vele! A családi értékeket nem tisztelik, mert család nem létezik már Európában

 – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette, hogy egyre nő a nézetkülönbség a liberálisok és a konzervatívok között, de a jelenlegi többségnek is el kell fogadnia, hogy létezik ellenvélemény. A kormányfő hangsúlyozta, hogy maradni akar az Európai Unióban, de az a célja, hogy a konzervatív tábor kerüljön többségbe.

A miniszterelnök szerint a nyári EP-választásokat követően egy más összetételű uniós parlament fog megalakulni, amelyben nagyobb erővel képviselteti majd magát a jobboldal. „Nem lesz egyetlen éjszaka alatt forradalom, de a júniusi választással megkezdődik a változás. Vagy legalábbis ebben bízom és ezért dolgozom” – mondta a kormányfő.

Svédország NATO-csatlakozása, Donald Trump és Joe Biden

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy geopolitikai szempontból Svédország NATO-csatlakozása a kezdetektől fogva világos volt. Ha Svédország úgy dönt, hogy csatlakozik, támogatni fogjuk, de ennek megvan a rendje: Magyarország tiszteletet érdemel, mert Magyarország tisztelete nélkül nem tartozhatunk ugyanahhoz a közösséghez – jelentette ki. Mint mondta: sok és erőteljes vita zajlott, és Magyarországot Brüsszelben gyakran vádolják azzal, hogy megsérti a jogállamiságot, bírálják az azonos neműek házassága és az ellenőrizetlen migráció elutasítása miatt, és ebben Svédország nagyon aktív volt. 

„Mondom, uraim, ha szeretnének csatlakozni a NATO-hoz, akkor újjá kell építenünk a bizalmat egymás között. Jöjjenek el, és tegyük ezt meg! És eljöttek és így is lett” 

– emlékeztetett a miniszterelnök.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a jövő héten Floridában találkozik Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, akit – mint fogalmazott – nagyon tisztel. Mint mondta: 

ha ő lett volna az elnök az ukrajnai háború kitörésekor, ma már nem lenne háború, és csak az jelent komoly esély a békére, ha újra ő lesz az elnök.

Orbán Viktornak feltették a kérdést, hogy találkozik-e Joe Bidennel. „Mindig a rendelkezésére állok” – közölte a kormányfő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az amerikaiaknak kell eldönteniük, ki legyen a következő elnök, de Magyarország és a béke szempontjából Donald Trump visszatérése lenne előnyösebb.

Végül a miniszterelnököt a magyar uniós elnökségről kérdezték a rendezvényen. Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország egyik prioritása a balkáni bővítés lesz, emellett pedig az európai versenyképesség kap majd hangsúlyt 2024 második felében, amikor Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának elnöke.

A miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfővel kétoldalú megbeszélést folytatott a nap folyamán.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

***

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. március 02. 20:42
Ez a beteg felcsuti allat zart intezetbe valo. A napnal is vilagosabb, h a hazaarulo Orban Putyin erdekeben akadalyozta a hazankat vedo NATO erosodeset. Ilyet meg egy barat sem tesz, csak egy hu kuttya.
survivor
2024. március 02. 18:28
Gréczy keres gömbölyű fiú popsit ! Hodász Anya áldásával....
survivor
2024. március 02. 18:25
Forró lány keres pedo sugar daddyt !!
polárüveg
2024. március 02. 17:10
Az elvakultság miatti csak orrig látás mindegy, milyen okból lett. Gyűlöletből önként, tájékozatlanságból, vagy pénzért. Ilyennel csak szintén gyűlölködő, tájékozatlan és pénzért mindenre kapható emberek közt lehet eredményt elérni, különben meg ellenkező hatást kelt. Még nagyobb arcra esés lesz a vége. Márpedig itt nyüzsögnek a csak orrukig látni akarók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!